Verhogen zorgpremie en eigen risico ‘een ramp’

• Verzekeraar CZ: grens is bereikt • Patiëntenfederatie: dramatisch
• Huisartsen: zorgmijden neemt steeds zorgwekkender vormen aan

Deze week lekte uit dat het kabinet in 2015 de premie en het eigen risico in de zorg wil verhogen. Agressief rechts-liberaal beleid dat dankzij de VVD en D66 in de plannen staat. Zieke mensen met lage inkomens worden het hardst geraakt.

In Dagblad De Limburger slaat de zorgsector alarm. Patiëntenfederatie NPCF spreekt over ‘dramatisch hoge zorgkosten’. Zorgverzekeraar CZ vindt dat ‘de grens is bereikt’ en vreest voor de solidariteit tussen gezonden en zieken. Huisartsen verwachten dat nog meer patiënten zullen afzien van behandelingen.

Patiënten, huisartsen en verzekeraars reageren op berichten dat de zorgpremie volgend jaar stijgt naar 1.215 euro en het eigen risico stijgt naar 375 euro.

‘We kunnen het niet meer opbrengen’

Directeur Wilna Wind van NPCF: ‘Gezinnen met een klein inkomen en een echtpaar met een klein pensioen betalen straks 750 euro per jaar aan eigen risico, naast de maandelijkse premie van ruim 100 euro per persoon.’

‘Ze zeggen: we kunnen het niet meer opbrengen, en weten niet hoe het verder moet. De kosten van de zorg lopen voor mensen dramatisch op.’

Tegelijk met de verhoging van de zorgpremie en het eigen risico worden regelingen ter compensatie afgeschaft en tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten stopgezet. Wind: ‘een ramp voor mensen die veel zorg nodig hebben waar vaak een eigen bijdrage voor moet worden betaald.’

Explosie aantal betalingsregelingen

Woordvoerster Els Potma van zorgverzekeraar CZ vreest voor de solidariteit tussen gezonden en zieken. De verhoging van het eigen risico met 70 procent sinds 2012 heeft een explosieve stijging van het aantal betalingsregelingen veroorzaakt. Het aantal regelingen loopt dit jaar op naar een miljoen.

Huisartsen en medisch specialisten vrezen dat nog meer patiënten zorg zullen gaan mijden omdat ze de rekening niet kunnen betalen. De Landelijke Huisartsen Vereniging stelt dat zorgmijding steeds zorgwekkender vormen aanneemt.

Schippers spreekt eigen Kamerbrief tegen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ontkent volgens Dagblad De Limburger dat zorgmijding bestaat. Dat zou blijken uit diverse onderzoeken.

Dat is eigenaardig want Schippers schreef vorige maand in een Kamerbrief over zorgmijding dat er ‘geen eenduidig beeld’ naar voren komt uit de onderzoeken en dat er daarom ‘geen uitgesproken conclusies’ aan verbonden kunnen worden.

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Verhogen zorgpremie en eigen risico ‘een ramp’

 1. Martin

  Zorgverzekeraars+overheid=tuig van de richel

    /   Reply  / 
 2. jos van veen

  De miljardenwinsten van verzekeraars zijn nog niet voldoende.
  Vrije markt en mensen hebben toch alles over voor hu streven naar behandeling en gezondheid.
  Dus grijp je deze altijd met kassa..!
  Komen doen ze en om bij voorbaat geen vergissing te begaan in je alvast een eigen risico.
  Maak de betalingen/vergoedingen steeds beperkter en je wordt schatrijk.
  Lang leve het neoliberale denken en praktijk, wat door ons eigen gedrag ingegraven wordt.
  Zolang wij niet komen opdagen bij verkiezingen en zolang wij nog steeds kiezen op eurofiel neoliberale partijen zoals VVD, PvdA,CU, GL, SGP, CDA en D66(!!) blijven wij de sjaak.
  Lat het helder zijn dat niet komen opdagen bij verkiezingen of blanco stemmen OOK stemmen..Wie zwijgt stemt toe!
  En dat betekent dat je niet alleen de boel voor jezelf verziekt maar ook voor de anderen..Dank dus..
  Het is een teken van sociaal sadisme

    /   Reply  / 
 3. Lex

  Hoogste tijd dat dit kabinet naar huis gaat en dat Rutte heel snel uit die sloopkraan word getrokken.

  “Sloopkraan = Torentje”

  Hij vind het maar wat leuk om met die sloopkogel te slingeren.

  Bonk slopen pensioenen,
  Bonk hogere huren
  Bonk BTW en andere belasting verhogingen.
  Bonk slopen ouderenzorg “die mensen worden uitgeknepen als citroenen.
  Bonk slopen ziektekostenzorg,
  Bonk Slopen betaalbare woningbouw.

  Kortom de hoogste tijd dat dit sloopkabinet zichzelf gaat slopen en naar huis gaat.

  Vind het helemaal walgelijk dat de VVD en de PVDA profiteren van de Vliegramp van MH17.

  Walgelijk.

  Lex

    /   Reply  / 
 4. gast

  Het gaat er totaal niet om of het wel of niet betaalbaar is. Het eigen risico gaat gewoon tegen alle principes in van een samenleving die voor elke burger zorgt.

  Eigen risico is er gekomen om het overbodig naar de dokter gaan te drukken, maar dat geldt niet voor mensen die gewoon een chronische ziekte hebben of mensen die pech hebben in het algemeen met hun fysieke gesteldheid. Deze personen hebben GEEN KEUZE en moeten dat bedrag steeds betalen.

  Zelf heb ik het nog zelden hoeven te betalen, maar ik zie het effect bij de mensen om me heen en andere burgers. Hoe hoog de zorgkosten ook zijn, IEDEREEN hoort hetzelfde te betalen. Los van of je gezond of ziek bent. De gezonden hoeven geen voordeel te hebben ten opzichte van zieken. Ziek kan iedereen worden, pas als je het bent OF als je wel gevoel voor empathie en verstand in je hoofd hebt… dan pas kan je erkennen dat het eigen risico een gedrocht is.

  Ze moeten gewoon allereerst de premie verhogen door het eigen risico weg te nemen. Als dat bij iedereen verhoogd wordt, kan de verhoging dus relatief laag blijven. Immers ze hebben niet van elke burger eigen risico inkomsten.

  Maar laten we alvorens verder dingen aan te passen eerst is dat eigen risico nu definitief verwijderen zodat er weer een situatie ontstaat van gelijke lasten. Daarna kunnen we verder kijken hoe de zorgkosten gedrukt kunnen worden.

  Te denken valt aan fraudebestrijding van ingediende nota’s door specialisten. Specialisten weer meer laten bepalen hoe de zorg moet worden ingedeeld en niet managers of directie boven hun die simpelweg niet op de werkvloer actief zijn. Er wordt echt teveel betaald voor relatief gemiddele kwaliteit van zorg (bij sommige instellingen slecht/andere goed etc). Mensen die teveel naar de dokter gaan is echt een onzinargument geweest om dat gedrocht van een eigen risico te introduceren.

  De huisarts dient ervoor te zorgen dat mensen niet onnodig medicatie gaan gebruiken als dat niet meer nodig is of niet te snel doorsturen indien daar geen aanleiding voor is. Tevens zouden deze eventueel mensen erop moeten wijzen indien die echt voor niks zouden komen… dat is niet de taak van de overheid om dat te doen via een eigen risico wat diverse neveneffecten (zoals verplichte kosten voor chronisch zieken / of simpelweg als je keer pecht hebt zoals ik eerder noteerde.

    /   Reply  / 
 5. Paul

  Ik zal voor jullie even de derde dinsdag in september voor lezen zoals die al honderd jaar wordt voorgelezen maar in hun hersenen van het koninkrijk der Nederlanden altijd wordt verwoord als Landgenoten hier spreekt Beatrix nu Willem Alexander Landgenoten,we moeten de broekriem aanhalen landgenoten .In een tijd van crisis moeten we zuinig zijn .We moeten wachten op betere tijden .7 magere jaren komen altijd weer tijden van 7 betere jaren .We moeten ons aanpassen aan de recessie . .Maar eigelijk moet Willem Alexander op de derde dinsdag van september gaan voorlezen , hollanders landgenoten ;politieke partijen zijn oplichters ,jandoedels der leugenaars die kunstmatig het woordje crisis opschrijven,die het woordje crisis een eigen verhaal laten leiden lijden ,een paar lettertjes uit het alfabet,de VVD leugenaars die de belastingen astronomisch hebben laten oplopen om dan te zeggen het is crisis,want het geld moet gratis naar Brussel .Wij van het koninkrijk hebben een tweede huis laten bouwen op Griekenland,met een hekwerk dat 30.000 kost op een stukje grond van de buren aldaar.Maar wij betaalden er een half miljoen voor 1.1 miljoen gulden . Ik Willem Alexander ben net z n oplichter als mijn wijlen opa Bernhard .En de Vader van Maxima liet mensen uit het vliegtuig gooien .En wij ik en Maxima gaan straks lekker in het zonnetje zitten op Griekenland van jullie belasting centen .Het geld dat wij krijgen daar kun je tenminste nog iets van doen .Ik zeg maar zo ,beter geboren te worden als baby van een koningshuis dan als baby geboren te worden in een gezin dat het eind van de maand niet haalt met geld tellen . .Landgenoten het ga u goed tot de volgende derde dinsdag van september op 2015 .Landgenoten kopje koffie zonder koekje met 1 klontje zuiker ,want het is crisis .

    /   Reply  / 
  1. Lex

   Het zijn trouwens wel hele dure vakanties als ik alles zo bij elkaar optel.

   Luxe vliegvakantie boeken is al stukken goedkoper, trouwens waarom moeten wij betalen voor de vakantie van het koning+gezin?

   Laten het lekker zelf betalen van hun eigen toelage.

   Lex

     /   Reply  / 
 6. Paul

  De leugenaars bende van de VVD Rutte laten allemaal kapitale huizen bouwen van hun domme Haagse gelul .Markje voelt ook wel dat zijn gezichtsmasker eerdaags uiteen zal vallen .Maar achter de schermen is Markje al bezig voor een leuk door de Nederlandse belasting betaler baantje op Brussel .Verdiend ook nog veel meer met nietsdoen .En Markje maar zeuren en liegen straks op papier bij de troonrede voorgelezen door Willem .Landgenoten,er gaat iets omlaag .En tegelijkertijd drukken ze ons weer astronomische ziektekosten door de strot die vuile oplichters bende .Dat soort mensen bazen van dit soort bedrijven zijn de grootste maffia dictators .Rogier v Boxtel zat eerst in de tweedekamer en is nu Menzis oplichter geworden Premie van 20 gulden was gauw 40 .Veertig gulden was al gauw omgedoopt in 40 euro .En de veertig euro was gauw vervlogen tot 80 euro .En de 80 euro werd 160 euro .En nu betaal ik het astronomische bedrag van 200 euro per maand zonder let wel zonder eigen bijdrage .Het zijn gewoon oplichtende Amerikaanse toestanden van oplichters bende s .Net als Gerrit Zalm,de volksverlakker van Nederland die een beetje blablaad met het land in de afgrond gestorte euro is lekker gaan zeuren bij de ABN als bankdorpsomroeper koekenbakker aanwezigheid die daar eventjes 1 miljoen euro verdiend .Nou lult Gerritje voor de ABN .Jaaaah de ABN die gratis miljarden belasting centen krijgt.De maffia vriendjes bellen elkander geregeld van Markje tot Gerritje HEB JE NOG GELD NODIG .Doodgaan is het goedkoopste tegenwoordig .Ik betaal 3 euro per maand om als ik dood ben zalig door de pijp van het mortuarium te gaan .De rest van het index leven is pure oplichterij .Al die oplichters kijk er maar op na GAAN allemaal naar de beursluchtfietserij om nog meer geld te verdienen .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>