Prinsjesdag 2015: extra geld naar zorg en defensie

750 miljoen euro voor verpleeghuizen, vaderschapsverlof en leger

RTL Nieuws heeft de hand gelegd op documenten waarin de coalitiepartijen VVD en PvdA extra uitgaven voor volgend jaar verdelen. De partijen besteden allebei 375 miljoen euro. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor de camera van RTL: ‘Na de zware crisisjaren is het dit jaar een relatief makkelijke begroting.’

De PvdA investeert het geld in de zorg. 133 miljoen extra voor verpleeghuizen en 1000 euro extra per oudere voor dagactiviteiten zoals muziek en spelletjes. Door die activiteiten kan het verzorgend personeel meer tijd aan ouderen besteden.

Ook wordt vanaf 2017 het ouderschapsverlof voor vaders uitgebreid van twee naar vijf dagen. De verlenging van het verlof kost 75 miljoen euro per jaar.

VVD minder dogmatisch

De VVD geeft het grootste deel uit aan defensie. ‘Er zijn vele prioriteiten en wensen binnen Defensie’, zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert tegen RTL. ‘Die deel ik. En de vraag is natuurlijk hoeveel geld er beschikbaar komt.’

Het is best opvallend dat de VVD kiest voor extra uitgaven in plaats van het verkleinen van het begrotingstekort en/of het aflossen van de staatsschuld. In het verleden waren de rechts-liberalen op dat punt vaak dogmatischer.

Koopkrachtreparatie

Op de vraag of Dijsselbloem nog geld in zijn achterzak heeft zitten voor ministers met meer wensen, zei hij voorzichtig met een glimlach: ‘Dat moet ik natuurlijk officieel ontkennen, want anders krijg ik die allemaal op mijn nek.’

Over drieënhalve week, op dinsdag 15 september, is het Prinsjesdag 2015. Dan wordt de begroting met alle plannen voor volgend jaar officieel gepresenteerd.

In juni werd al bekend dat alle werkende Nederlanders volgend jaar een flinke koopkrachtstijging tegemoet kunnen zien. De belasting op arbeid wordt met in totaal 5 miljard euro verlaagd. Gepensioneerden en mensen die afhankelijk zijn van een uitkering zouden echter opnieuw koopkracht moeten inleveren.

Nu de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) voor volgend jaar optimistischer zijn, wil de PvdA voor die groepen koopkrachtreparatie. Of dat gelukt is zullen we – als het niet voortijdig uitlekt – ook op Prinsjesdag horen.

Video: RTL scoop over extra uitgaven

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Prinsjesdag 2015: extra geld naar zorg en defensie

  1. frank bikker

    Dagopvang is prima, maar voorlopig wordt in mijn gemeente wel het busvervoer naar de dagopvang in 2016 geschrapt.

    Laten ze liever die zorg centraal regelen. Nu is er gewoon rechtsongelijkheid, dankzij het a sociale gedrag van de sociaaldemocraten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>