Prinsjesdag 2015: reparatie koopkracht is gelukt

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden toch plusje in 2016

RTL Nieuws heeft de begrotingsstukken ingezien die op Prinsjesdag – over tweeënhalve week op dinsdag 15 september – officieel gepresenteerd worden. De koopkracht van ouderen en werklozen is gerepareerd. RTL spreekt van een ‘feestbegroting’, maar die benaming wordt door het kabinet weersproken.

In individuele gevallen kunnen cijfers anders uitvallen. Het gaat om doorsnee-gezinnen. Voor gepensioneerden is de koopkrachtstijging 0,2 procent, terwijl eerder een daling van 1,1 procent werd voorzien. Mensen met een uitkering stijgen 0,2 procent, in plaats van de eerder verwachte daling van 0,3 procent.

Alle werkenden gaan er volgend jaar in koopkracht fors op vooruit. Het werd in juni al duidelijk dat de lasten op arbeid met 5 miljard euro verlaagd worden.

Om de koopkracht voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden te repareren heeft het kabinet volgens RTL Nieuws de volgende maatregelen genomen:

• Bezuiniging op de huurtoeslag wordt uitgesteld.
• Zorgtoeslag valt volgend jaar iets hoger uit.
• Ouderenkorting wordt eenmalig verhoogd.
• Kindgebonden budget valt hoger uit.

Ter compensatie worden de tarieven in de tweede en derde belastingschijf iets minder verlaagd dan het plan was. Verder zijn er extra middelen vrijgemaakt om vluchtelingen op te vangen en wordt er geïnvesteerd in het bedrijfsleven. Met name in research en onderzoek, start-ups, het midden- en kleinbedrijf en het stimuleren van investeringen in milieuvriendelijke technieken.

Vorige week lekte al uit dat VVD en PvdA uit meevallers allebei nog 375 miljoen euro aan extra uitgaven ingevuld hebben. De VVD geeft het uit aan defensie. De PvdA kiest om extra te investeren in de zorg – verpleeghuizen en dagbesteding – en het verlengen van het ouderschapsverlof voor vaders.

Broodnodige successen voor de PvdA

De koopkrachtreparatie was vooral voor de PvdA belangrijk. Partijleider Diederik Samsom zegt consistent dat nu het weer beter gaat met Nederland, iedereen dat moet merken, en ook PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher zei dat de koopkracht gerepareerd moest worden. Dat is hen nu gelukt.

PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem spreekt tegen dat het om een ‘feestbegroting’ gaat, met als reden het begrotingstekort en de staatschuld, maar voor de meeste Nederlanders zijn deze cijfers toch echt wel goed nieuws.

Na Prinsjesdag horen we de oppositie

Nu afwachten hoe dat alles zal doorklinken in de Troonrede – vermoedelijk niet juichend, maar beheerst optimistisch – en of het de VVD en de PvdA zal lukken om hun goede nieuws voor 2016 bij de algemene politieke beschouwingen niet overschreeuwd te laten worden. Dat wordt nog een hele opgave.

Met name PVV-heethoofd Geert Wilders staat erom bekend dat hij in zulke debatten aan het begin de toon probeert te zetten. Vaak met een of andere drogredenering, provocatie of theatraal statement om de pers te manipuleren.

We letten vooral op Roemer en Klaver

De debattrucjes van Wilders zijn bekend en belegen. Veel interessanter worden de bijdragen van de linkse partijen. SP-leider Emile Roemer had het vorig jaar bij de algemene beschouwingen moeilijk en zal uit zijn op revanche, en GroenLinks-leider Jesse Klaver zal zijn eerste algemene politieke beschouwingen doen.

Het is denkbaar dat als Wilders weer gaat provoceren, D66-opperyup Alexander Pechtold meteen zal bijten, als een teckel in een bedorven braadworst. Pechtold kan met inhoudelijke kritiek op deze (sociaal-liberale) begroting vermoedelijk niet makkelijk scoren, maar hij kan dat wel in de slipstream van Wilders.

Of hij dat zal doen moeten we uiteraard afwachten, maar het is een publiek geheim dat Pechtold een bedreiging ziet in de jonge en frisse GroenLinks-leider Klaver. Het is trouwens de vraag of het eeuwige gebekvecht tussen Pechtold en Wilders niet vreselijk sleets is geraakt. We weten het nou onderhand wel.

Het is aan Roemer en Klaver om meeslepende alternatieven neer te zetten, retorisch zo sterk dat de overwegend rechtse media er niet omheen kunnen.

Video: persconferentie Rutte vrijdag

Foto: MinPres / Archief: De Ridderzaal

facebook share facebook share

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Prinsjesdag 2015: reparatie koopkracht is gelukt

 1. trudy bouman

  jullie moeten de kosten normdeler stoppen we hebben nu bijna geen geled meer om te eten een kind van 21 jaar verdient bijna niks ze moet haar rekeningen kunnen betalen maar om dat mij nu geld moet geven heb mijn dochte bijna niks en kan zelf amper haar rekeningen betalen ik vind het schande dat zo is komt een hope loze moeder

    /   Reply  / 
 2. frank bikker

  De WW is maximaal 1800 euro netto per kalendermaand. Dan krijg je 0,2% van 1800 euro= 3,60 euro per maand erbij maximaal.
  Alleen mijn huur is al dit jaar 30 euro/mnd omhoog gegaan.
  Effe lachen dus, als het niet om te huilen was.

    /   Reply  / 
 3. hopeloze moeder

  jullie moeten de kosten normdeler stoppen het is niet normaal dat een kind van 21 jaar voor een moeder kleding moet kopen en het eten ze kan nu zelf haar rekeningen bijna niet meer betalen moet nu naar de voedselbank om dat we niks meer hebben ze verdien zelf bijna niks ik vind het schande dat zo iets in gevoert word hoe veel mensen komen nu in de problemen moet ik dan me Eigen kind maar het huis uit zetten ben zelf heel erg vaak ziek kan niet meer de bus betalen als ik naar het ziekenhuis moet

    /   Reply  / 
 4. frank bikker

  En onze Diederik maar kraaien!
  Onze Sociaaldemocraat. Geen wonder dat de PvdA zo laag staat.
  Stemt voortaan SP. Ze hebben nog nooit een kans gehad, maar het wordt wel eens tijd.

    /   Reply  / 
  1. Thijs

   Frank,

   Kennelijk kan je wel een internet abonnement betalen, dus niet zeiken over die huurverhoging.

   Wellicht is het een idee om een baan te zoeken.

   Grtn

   Thijs

     /   Reply  / 
   1. frank bikker

    Thijs, als vlijtige Nederlander, die jij bent en mijn uitkering verdient. (als pensionado na 42 jaar werken)doe ik mededelen; Wil jij solliciteren en werk zoeken heb je een computer nodig, maar dat was zeker nog niet tot je door gedrongen.

      /   Reply  / 
   2. Leo

    Thijs
    Misschien iets meer nadenken en niet zoals iedereen elkaar naroepen van hij zal wel weer.
    Je zal zelf in deze situaties terecht komen, eens kijken hoe jij er dan over denkt.
    Of roep je dan ook zoals je nu schrijft.

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

     Nadenken, huh!
     Wat is dat?
     Dat is toch te veel eer voor onze Thijs!

       /   Reply  / 
  2. Leo

   Ja Frank. Dit stemadvies moeten we meer naar buiten brengen, misschien dat vele mensen deze zullen oppakken.
   want wat veel gezegd en geschreven wordt, zal wel worden overgenomen. kijk maar als Rutte of een andere minister iets roepen, wordt door iedereen nagesproken als waarheid, dus veel de SP benoemen.

     /   Reply  / 
 5. Keesje

  “Het eeuwige gebekvecht tussen Wilders en Pechtold”
  Wie geeft Wilders dan wel tegengas?

    /   Reply  / 
 6. Johan

  Koopkracht reparatie voor gepensioneerden zal wel weer verdwijnen door de verhoging zorgverzekering, eigen risico. Eerst zien en dan geloven.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Mijn idee!

     /   Reply  / 
 7. Paul

  Zo te zien aan de foto zal de koopkracht voor de mensen die in deze zaal weer plaats gaan nemen gerepareerd zijn met een extra bloemetje er bij . Willem komt straks weer met het 100 jaar ouwe gelul op de proppen . Landgenoten ,in een tijd van kommer en kwel moeten we gaan bezuinigen ,we moeten een paar jaar stevig de broekriem aan halen ,maar ,maar er komen ook lastenverlichtingen . Waarna die Rutte dus een paar weken later weer de belastingen fors gaat verhogen . En een kilo gehakt straks in de winkel 20 gulden gaat kosten .Ja ,ik blijf om rekenen ,dan weet ik zeker hoe duur alles is . En dan hebben we de radio reclame nog van de Vleespartij Wees Tegen Kiloknaken Actie s . Of je tegenwoordig nog een kilo vlees kunt kopen voor een knaak . Vlees 40 gulden te kilo komt eerst . We leven in het Nederlandse tydperk anno 2015 alle geld moet op de groten hoop . De oplichters tegen de armen . We gaan weer terug naar 1960 ,toen was het ook zo . Alleen is tegenwoordig alles door Internet beter te doorgronden . 1960 was er geen tv en internet . Toen was er slechts een Courant en Radio en Politieke Partijen die ons destijds van alles voor zwetsden net als nu anno 2015 en is er geen steek veranderd in de politiek .

    /   Reply  / 
 8. Paul

  We moesten er maar eens vanaf van dat eeuwige gekrakeel toneel gezeur spel in Haag der bedondering op de bevolking met hun leugens en jatterij . Straks zitten ze de derde Dinsdag weer als een familie bij elkander . De volgende dag zitten ze weer in Haag toneel te spelen elkander te bemodderen opdat de bevolking over niet al te lange tijd weer een Zeteltje mag uitdelen voor het schijnheilige volk in Haag . De Pvda schijnheiligen . Dat het Moffelijke meelopers zijn met de VVD dat wisten we wel . Maar de Pvda heeft gewoon een plank voor hun hersenen . Ze bestelen ook gewoon de Daklozen Courant voor 40.000 euro . Dieper kun je toch niet zakken als partij . En al stelen ze gewoon miljoenen bij de Pvda . Ze blijven gewoon zitten in de tweedekamer . Net als de plank voor het hoofd van de VVD . Gooi de miljarden maar over de balk naar Brussel en andere landen gratis . We kunnen toch wel een hele grote bezem maken en de tweedekamer goed gaan aanvegen . Zijn we nog net op tijd met de vallende blaadjes van de bomen . Kunnen de reinigings mensen alle bladeren ook die van de bomen in een keer meenemen . Tenslotte zitten we toch al bijna in de herfst . Want het wordt tijd dat die jongetjes in Haag eens een keer opstappen . Ik dacht dat het Hollandse volk onderhand ziekelijk kotsend is gaan worden van elke dag politiek onbenul tv . Het hangt onze strot uit die Pipo de Clowns . Straks komt Clown Mark ook weer met de mededeling ; mensen ,ik heb goed nieuws ,er komt lastenverlichting . Maar wanneer en welke datum zegt Mark er nooit bij . Mark schuift alles een jaartje vooruit . En vlak voor de verkiezingen lult Mark ; er komt 25 procent lastenverlichting . En het volk trapt er weer in en Mark heeft weer zijn Zeteltjes binnen gelult . Lastenverlichting kun je alle kanten mee uit . Lastenverlichting zit het woordje Last in het woordje Lasten het woordje Licht het woordje verlichting en het deelwoordje Verlichting . Maar Mark bedoelt altijd Lastenveroplichting aan je lamp aan het plafond zou je bedoelen . En alle andere partijen zijn ook precies het zelfde . Let maar op . Alle leugenaars komen straks voor de verkiezingen weer met hun zedepredikers praatjes belastingverlaging . Het kwartje van Kok is onderhand al 60 euro cent waard geworden . Dat Hollandse kwartje van oplichter Kok benzine is de 100 miljard aan gratis inkomsten allang ontstegen en allemaal gratis naar Brussel verscheept . God ,laat het eens een keer goed bliksemen boven de tweedekamer ,zodat die bange wezels snel gaan lopen en nooit meer terug komen .

    /   Reply  / 
 9. Paul

  Morgen is weer het toneelspel derde Dinsdag in September . Alle retteketet Carnavals Optocht publiek zwaaien voor een onzin blaadje voor te lezen in een zaal met opgedofte hoeden . Gezien en gezien worden .Geskanierde lichamen botten die zich in beweging zetten voor een blaadje optocht . Willem en Max en Bea krijgen weer een hoop geld extra per jaar,anders kunnen ze niet meer rondkomen . Voor dat geld extra wil een arme Burger elke dag wel dat blaadje voorlezen . Voor de arme Burger valt slechts de blaadjes van de boom . Complete poppenkast ook . Alles wat er op dat blaadje staat heeft iemand te Haag op papier getikt . Vervolgens is het weer uitgelekt . Nou ja uitgelekt . Iedereen weet zo ongeveer wel wat er op staat . Is al 100 jaar het zelfde . En daarna zwaaien de mensen weer naar Max en Willem in hun karretje op wielen en vervolgens gaan de mensen weer naar de bakker de kruidenier enz enz . Er achter komende dat he hoe kan dat nou de VVD de boodschappen weer duurder heeft laten worden .Tja ,als je steeds meer belasting moet betalen worden de boodschappen ook weer duurder . Wat zou er op de achterkant van dat blaadje staan dat Willem gaat voorlezen ; dit exploot kost 50 miljard of zoiets . Ik zelf kreeg 14 dagen geleden een belasting brief van 500 euro betalen . En vorige week weer een andere belasting brief voor iets andere belasting van 456 euro ,en gisteren een briefje van 150 euro .en in Mei al 1000 euro . En het is nog niet eens Prinsjesdag . Jawel,het is morgen wel Prinsjesdag voor Willem en Max .Voor hun is het elke dag Prinsjesdag . En voor mij is het pas September . Ik hou mijn hart vast voor de komende 3 dikke manden . Want bij de belasting slapen de ambtenaren de eerste 9 maanden van het jaar . De echte grote blauwe briefjes op de deurmat komen vaak in de donkerste dagen van het jaar . Ach wat maakt het toch uit . Het is toch allemaal maffia .Onderwereld of bovenwereld .Het is een pot nat .

    /   Reply  / 
 10. frank bikker

  De sociale minima gaan er na de beschouwingen te hebben bekeken, 1 euro op vooruit= een half brood.
  Volgens Samson is dit een zwaar bevochten overwinning. Enkel omdat het verschil tussen het minimumloon en uitkering groter moet zijn. )= op zichzelf mee eens= , maar moet je niet beiden dan aanpakken en de hoogste inkomens die de laatste jaren enkel maar gestegen zijn zwaarder belasten?

    /   Reply  / 
  1. Paul

   Wat hebben die in Haag nou sinds mensenheugenis zich te bemoeien met minimumloon van particuliere bedrijven om dan te zeggen ze krijgen er een stuiver per uur bij . Is toch gewoon lachwekkend . Ze zeggen toch ook nooit iets van Maximumloon . Dat kan een baas toch zelf wel uitvechten met zijn personeel wat ze willen of moeten verdienen . Allemaal flauwe kul gelul van die Haagpokkels . Eerdaags bij de benzinepomp aan te komen is het ook weer AAAHGUT ze hebben weer stilletjes de benzine verhoogd met 3 Eurocent . Of je komt op je boodschappenlijstje kassabonnetje te zien dat zelfde karretje vol aan boodschappen plotseling weer 5 Euro duurder is geworden . Bijkans elke week denk ik , zoooo dat is weer mooi duurder geworden he . Ze lullen in Haag voor een knaak gelul de mensen van alles in de nek . Maar alles staat allang vast en doorberekend in de Eerste Kamer ,tweedekamer is slechts de gehele dag Prins Carnaval gelul ,roltrap maandloon ,plus extra declaratie voor diegene die de gehele dag extra op de Haagse roltrap loopt . Ze schijnen er daar een hobby van te hebben gemaakt .

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>