Prinsjesdag 2015 live: ‘We moeten nuchter blijven’

Update klik: Troonrede 2015 in video en tekst

Koning leest Troonrede 2015 voor • Vrijwel alle plannen bekend

Het is de derde dinsdag van september en dat betekent: Prinsjesdag! In de Ridderzaal in Den Haag zal de Koning vanmiddag de Troonrede voorlezen.

• Live vanaf 12.30 uur op NPO 1 en via livestream op nos.nl

Dit jaar maken koning Willem-Alexander en koningin Máxima voorlopig voor het laatst een ritje in de Gouden Koets. Het rijtuig zal de komende drie tot vier jaar gerestaureerd worden. Dan wordt de Glazen Koets als substituut gebruikt.

De Troonrede is geschreven door premier Mark Rutte in samenspraak met de ministers. Het is een vrij droge opsomming van beleidsvoornemens. Dat kan niet anders want de Grondwet schrijft voor dat het een uiteenzetting moet zijn van het door de regering te voeren beleid in het komende parlementaire jaar.

Dat gebeurt doorgaans in blokjes. Per beleidsonderwerp komt de betreffende bewindspersoon vaak ook even in beeld. Rutte houdt niet van ‘visie’ maar wie weet zal de Troonrede toch hier en daar een mooie zinsnede bevatten.

Na de Troonrede, rijtoer en traditionele balkonscène zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de begroting – in het koffertje – aanbieden aan de Tweede Kamer. Daarna geven alle politieke kopstukken een eerste reactie.

Morgen en overmorgen de Algemene Politieke Beschouwingen 2015. Dan zal Rutte de plannen verdedigen in een lang Kamerdebat met alle fractieleiders.

Uitgelekte plannen

Veel plannen zijn al gelekt. De belasting op arbeid wordt voor 5 miljard euro verlaagd. Alle werkenden profiteren en banengroei wordt gestimuleerd. Voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden is de koopkracht gerepareerd.

De lastenverlichting zal 35.000 extra banen opleveren. Verder wordt er extra geïnvesteerd in verpleeghuizen, defensie, vluchtelingenopvang, kinderopvang, kraamverlof, de heffingsvrije voet en de lonen in de publieke sector.

Zelfs de communicatiestrategie eindigde in handen van RTL Nieuws.
De boodschap van het kabinet beknopt samengevat:

• Nederland is terug in de economische kopgroep van Europa.
• Maar we moeten nuchter blijven en koers houden.
• Betere cijfers betekenen pas iets als alle Nederlanders ervan profiteren.
• Onrust in het buitenland heeft ook gevolgen voor Nederland.
• We moeten ons voorbereiden op de komst van meer vluchtelingen.
• Volgend jaar moeten werk, koopkracht en groei meer bij mensen terecht komt.

Prinsjesdag 2015 live vanaf 12.30 uur op NPO 1 en via livestream op nos.nl

Video: paarden oefenen voor Prinsjesdag

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Prinsjesdag 2015 live: ‘We moeten nuchter blijven’

 1. Tante Trees

  Bij de onrendabelen wordt de koopkracht gerepareerd! Gelooft u het ?

    /   Reply  / 
 2. Paul

  We moeten nuchter blijven . Zij met hun hoedjes mantelpakjes en hun pakjes stropdagjes mannen waren na afloop al weer flink aan de belastingborrel . En vanavond zullen ze wel half laveloos naar bed gaan . Ze doen 2 dingen . Belasting jatten en je opdracht geven of je nog een vluchteling in huis wilt nemen . Zij die de opdracht geven willen natuurlijk zelf geen belasting betalen en ook geen vluchteling in huis nemen .

    /   Reply  / 
  1. Tante Trees

   De gemiddelde PVV aanhanger heeft de hersens van een amoebe, waarop lobotomie is toegepast.
   Dus ik neem het je niet kwalijk Paul. Je kunt er tenslotte niets aan doen.

     /   Reply  / 
   1. Paul

    Ik ben geen aanhanger . En ik ben ook geen aanhanger van dat maffia kapitalisme . Ik moet er zwart bij werken met mijn aanhanger achter mijn wagen ,anders kan ik de belasting niet betalen . Tante Trees

      /   Reply  / 
   2. Paul

    Tante Trees . In Afgranistan hebben de mensen last van Amoebe . Daarom komen die ook al onze kant uit om het over te brengen op ons . Ik zou mij maar alvast gaan verstoppen in de kast als ik jou was Tante Drees ojee Trees .

      /   Reply  / 
    1. Tante Trees

     Zoek eerst eens op wat een amoebe is, voordat je antwoordt. Je maakt jezelf belachelijk, maar ik denk dat je dat wilt.

       /   Reply  / 
 3. Paul

  Willem had het ook over vluchtelingen . Als je als vluchteling aankomt op Griekenland dan moet je toch de gedachte bekruipen dat je hersenen denken O God eindelijk ,we zijn veilig . Maar de werkelijk gebied dat ze allemaal door willen naar Duitsland en Nederland . Dit is van mij geen racisme maar slechts een constatering . Nu ze niet meer door Hongarije kunnen zijn ze maar via Kroatie met z n 10.000 den tegelijk doorgebroken . Als ratten en muizen zoeken ze een weg naar Duitsland en Holland . Al die vluchtelingen en geld vluchtelingen bellen elkander dat je naar Duitsland en Holland moet gaan . Waarom gaan ze niet naar Tunesie en Marokko enz enz . Die landen zijn veel dichterbij en ook veilig . Maar het verschil is ,daar bestaat de gratis Sinterklaas niet . Sint bestaat 365 dagen in Nederland und Duitsland . Het paard van Sinterklaas moeten de vluchtelingen dan zelf maar kopen van hun uitkering . Vluchtelingen krijgen bij aankomst in Asiel al gelijk ieder 1500 euro . Daar kunnen ze wel een pony van kopen medunkt . De laatste tyd lach ik veel. En vooral als ik Donald Trumpet uit Amerika zie . Het is een echte Clown die over de Mexicanen praat die allemaal illigal Amerika binnen willen komen . Maar Donald Duck is wel een Clown met realiteit . En bij ons is het nog maar 1 begin . Het begint altijd mondjesmaat . En mondjesmaat ,ach wat is mondjesmaat . Charlie Epdo Frankrijk . Nu weer een 15 jarige jongen terrorist opgepakt . Net weer in Duitsland een terrorist die een agente heeft neergestoken en de terrorist is doodgeschoten . Deze terroraap had ook al jaren geleden met anderen een aanslag gepleegd op een Minister van Irak . Deze terroraap liep op straat met een enkelband . Dus je weet,als het systeem met een enkelband al zo lek is als een mandje . De rest van het vluchtelingensysteem is zo lek als de aarde groot is . Maar het begint te komen hoor . Jonge terroristen van 15 jaar opgepakt . Het begint te komen hoor . De politieke partijen zitten in Nederland ook van harte te wachten op aanslagen . Misschien wel op 5 December met pepernootjes . Want Sint heeft al een paard .

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Je kunt zelfs niet eens opzoeken wat een asielzoeker in een centrum krijgt.
   En o ja, heb je niet wat bijles nodig in je Nederlands?

     /   Reply  / 
   1. Paul

    Frank . Heb ik iets fout geschreven ?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>