Asscher maakt zich op voor leiderschapsrace

Analyse van de komende campagne • Hoe de PvdA relevant zal blijven

PvdA-vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher overweegt zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van zijn partij. Dat blijkt uit een interview met hem in de Volkskrant: ‘Ik ga erover nadenken. Dat is logisch.’

Als hij het doet – en het lijkt er sterk op – dan zal Asscher het in een interne lijsttrekkersverkiezing opnemen tegen de huidige fractievoorzitter Diederik Samsom. Beide heren zullen in het najaar officieel een besluit nemen.

De kans lijkt groot dat Asscher zo’n tweestrijd wint. Hij is veel populairder dan Samsom, blijkt uit peilingen. Wie weet kan Asscher de PvdA zelfs de grootste partij maken, en volgend jaar de nieuwe premier van Nederland worden.

Successen

Een reden waarom PvdA-leden wellicht toch opnieuw voor Samsom zouden kunnen kiezen is het hem te gunnen zijn agenda te verdedigen. Probleem is dat Samsom wordt aangekeken op negatieve effecten van het gevoerde beleid.

De successen op financieel en economisch vlak stralen meer af op de ministers, en dan met name op minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij wordt heel breed gewaardeerd maar is in het kabinet een soort halve VVD’er geworden.

Zo’n economisch rechts etiket kan je niet zo makkelijk op Asscher plakken. Het sociaal akkoord, reguleren van flexwerk, en de banenplannen zijn voorbeelden van links of centrumlinks beleid. Polderen, investeren, reguleren en stimuleren. De rechts-liberale oppositie (CDA, D66) heeft er geregeld kritiek op geuit.

Integratie

Aan de andere kant schiet Asschers integratiebeleid bij vrijzinnig-progressieven geregeld in het verkeerde keelgat. In de politiek van 2016 zou je Asscher over integratie ‘centristisch’ kunnen noemen maar dat ziet lang niet iedereen zo.

Er is een ‘dwingende maakbaarheid’ met participatiecontracten en eigen verantwoordelijkheid, en Asschers reacties op twijfelachtige rapporten en mediaberichten over allochtonen worden soms gezien als stigmatiserend.

Nou is de multiculturele samenleving met de PVV van Geert Wilders als permanente trolfactor voor bijna iedereen in Nederland een lastig onderwerp. Er zijn enkele opiniemakers eloquent en scherp genoeg om zinnige dingen toe te voegen, maar de meesten komen niet verder dan raaskallen-in-rondjes.

Beeldvorming

Asscher is echter geen one-issue-politicus. Het kleeft niet echt aan hem. Kritiek lijkt zijn positie eerder te verstevigen dan te verzwakken. Het wekt de indruk dat Asscher er heel actief mee bezig is en een leidende positie inneemt.

Aan Samsom kleven wel negatieve beelden. Niet terecht want hij is echt niet alleen verantwoordelijk voor ingrijpende bezuinigingen, maar het is eigenlijk al het geval sinds het mislukken van de inkomensafhankelijke zorgpremie aan het begin van de kabinetsperiode. Het wordt hem allemaal aangerekend.

In een onderlinge strijd met Asscher kan Samsom zijn blazoen oppoetsen. Als Asscher daarna partijleider en lijsttrekker wordt, dan blijft Samsom een pijnlijke afgang bespaard, en kan de PvdA een relevante rol blijven spelen. Of zo’n scenario zich ook werkelijk zal voltrekken zullen we na de zomer zien.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Asscher maakt zich op voor leiderschapsrace

 1. Paul

  Het is gewoon lachwekkend in de tweedekamer.
  De heerschapjes lullen alleen maar terwille meer zeteltjes te kunnen bezeuren.
  Mijn partijtje is beter dan de andere partij.
  En als ik doe ik zus en zo en komt het allemaal goed???????.
  Net als dat vrouwtje van de SP dat uit de tweedekamer is opgestapt.
  Ze Zei:het is een ziekelijke slangenkuil van jalouzie,en azen op stoelzeteltjes,zo gauw ze op straat zijn beland interesting hun niets meer,maar straks gaan ze voor die ene keer wel weer hun blaadjes en roosjes uitdelen voor de verkiezingen,en dat schijnt het belangrijkste te zijn.
  Krijgen de mensen een roosje in hun handen gedrukt , dan hadden ze die roosjes al van hun eigen belasting centen betaald.
  Dat de bevolking dagelijks zwaar wordt opgelicht daar doen politici nooit iets aan.
  Neem nou de zalige grap der providers.
  Een paar maanden geleden had ik nog onbeperkt internet.
  Onbeperkt internet voor 30 euro per maand.
  Plotseling was 100 procent mijn abonnement verhoogd tot 60 euro per maand.
  Dus ik dacht,laat het eens een tijdje lopen zo .
  Tot ik een sms kreeg ;u heeft 80 procent verbruikt.
  Pardon dacht ik.
  Krijg ik nu nog maar 10000 hoeveelheid ontvangen data MB is per avond nog z n 330 MB per avond.
  Een paar stukjes muziek korte fimpjes of een paar verrotte lopende Webcams die te pas en ontepas lopen te strooien met chaotische MB s ben je er gauw doorheen op een avond .
  Het lopen van Webcams is zo raar om een mooie vergelijking te maken in je huis dat je in de meterkast gaat kijken,dat de meter extra 60 procent sneller gaat lopen en dan weer 50 procent langzamer ,zeg maar extra variatie voor de stroomontvanger oplichtersgeld ontvangen .
  Op internet kom je er ook wel achter hoeveel oplichters er werkelijk geboren worden.
  En dat zijn er een hele hoop meer dan je ooit in je stoutste dromen kon bedenken.
  Alles draait om stroom energie.
  Dus bij webcams denk ik altijd;verrek zou de stroomnota weer omhoog zijn gegaan van oplichting.
  En zo is het tegenwoordig bij alles.
  Belt maar even Gerrit Zalm,die weet alles van oplichterij met zijn dure Euro van niets meer waard geld .
  Net als met de melk in de winkel,de melk wordt steeds duurder gemaakt,de boeren krijgen er steeds minder voor,de winkels slurpen de bedragen in hun zakkenvullerij en de consument wordt er weer de dupe van door maar steeds meer te moeten betalen.
  Als je tegenwoordig bij de kassa staat gaat het zo ;2 euro,tik tik 5 euro 4 euro 2 euro 6 euro 8 euro 7 euro 8 euro 2 euro enz enz in de aanbieding kilo tje gehakt 8 euro ,aaach kijk eens aan zeg wat lekker toch he .
  Of 1 kilo appels 3 euro is 6.60 mis toch ook niet misselijk dat de zelfde boom al 100 jaar de zelfde appels laat vallen.
  Of een kilo tje aardappels van z n 11 gulden is toch ook niet misselijk.
  Zo zie je maar dat voor de invoering van de Euro de mensen nog lekker waren begeldend in Nederlands geld en 60 procent goedkoper uit waren .
  Na het Nederlandse geld kwam oplichter Gerrit Zalm ten tonele om als eerste de Euro uit de muur te trekken .
  Ze hadden Gerrit Zalm toen al zelf beter in de muur kunnen drukken .
  Het schijnt dat Gerrit Zalm ook van de VVD is.
  Dan klopt mijn verhaal ook wel.
  Want de ABN-AMRO vraagt altijd te pas en ontepas gratis miljarden voor als ze weer aan het zeuren gaan dat het niet best gaat met de Bank.
  En toevallig zit of zat daar ook ons VVD vriendje de altijd lachende Gerritje Zalm.
  De man die altijd lacht en het lijkt of hij ook aan een chronische vorm van tandpijn lijdt .
  En Asscher en Samsom azen weer meer op stoeltjes in de tweedekamer.
  Dat is het enige waar deze vrienden kliek partijen aan denken,en ze zijn allemaal het zelfde hoor .
  Want er is nog nooit een politicus geweest die in de tweedekamer zei;ach gut,de boodschappen rijzen de pan uit .
  Die mensen zitten alleen maar op Zeteltjes en Maandlonen te geilen.
  Of dat ze dachten dat door de dure ziektekosten der zakkenvullers de extra bijdrage mensen ziek worden niet eens naar een dokter laat staan een ziekenhuis gaan .
  Waar moeten vele mensen toch die bijbetaling van betalen als ze het niet kunnen betalen.
  Alleen op het kerkhof liggen kost het niets meer.
  Ik betaal nog steeds elke maand 6 Euro per maand doodsfonds.
  Kom ik goedkoop onder de grond.
  Zo kom je er ook achter dat de rest der oplichters met hun overdure prijzen wel een plaat voor hun harsens hebben.
  Dit is nou ook het enige dat bij mijn weten niet is meegegaan in de gekte ,mijn overlijdensverzekering nog steeds spotgoedkoop .
  Maar ik wil op mijn graf geen gratis roosje van de PvdA .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>