Prinsjesdag 2016: iedereen gaat er weer op vooruit

Update: Prinsjesdag 2016: Troonrede in tekst en video

#Prinsjesdag • Meer te besteden voor iedereen • Extra investeringen in zorg voor ouderen, veiligheid, defensie, onderwijs en kinderen

Over elf dagen worden op Prinsjesdag de kabinetsplannen voor 2017 officieel gepresenteerd maar de hoofdlijnen zijn al uitgelekt. RTL Nieuws heeft de stukken ingezien. Iedereen gaat er in 2017 een procent in koopkracht op vooruit.

Vorig jaar werd al 5 miljard euro uitgetrokken voor lastenverlichting. Ook werd er toen extra geld uitgetrokken voor de gezondheidszorg en defensie, en werd de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden gerepareerd.

Extra investeringen

Nu in de laatste begroting van het huidige kabinet – want op 15 maart vinden nieuwe verkiezingen plaats – zijn er opnieuw flinke extra investeringen. Zo gaan zorgtoeslag, huurtoeslag, ouderenkorting en kindgebonden budget omhoog.

Bezuinigingen op verpleeghuizen worden teruggedraaid. Er komt extra geld voor terrorismebestrijding, wijkagenten, bestrijden van cybercrime, grensbewaking en het forensisch instituut. Bij Defensie worden honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in nieuwe munitie, communicatieapparatuur en training.

Arme kinderen

Voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens komt een regeling waarin bijvoorbeeld zwemlessen, schoolreisjes, kleding, sport- en schoolspullen in natura worden vergoed. Voor eenverdieners met een chronisch zieke partner is er 50 miljoen euro en voor topsport wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken.

Meevallers. De kosten voor de opvang van asielzoekers vallen 200 miljoen euro lager uit en de afdracht aan de EU is volgend jaar 300 miljoen euro lager.

Wanneer Prinsjesdag?

Prinsjesdag 2016 valt op dinsdag 20 september. Dan leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor en biedt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (foto) de begroting voor 2017 aan in de Tweede Kamer.

De twee dagen daarna, op woensdag 21 en donderdag 22 september, vinden de jaarlijkse Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Dan debatteren de fractieleiders van alle partijen met premier Mark Rutte over de plannen.

Video: Frits Wester van RTL kijkt vooruit richting verkiezingen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>