Column Nausicaa Marbe is decadente roddelrubriek

Nausicaa Marbe, de vileine toetsenbordmeesteres van de nieuwrechtse elite, heeft voor de verandering weer eens een column over islambelediging geschreven.

Op het beledigen van de islam, en dus islamieten, berust volgens Marbe namelijk nog steeds een taboe. Geluk bij een ongeluk: het is haar lievelingsonderwerp.

Dat er helemaal geen taboe ligt op – voor fundamentalisten beledigende – islamkritiek mag in de afgelopen tien jaar meer dan duidelijk zijn geworden, maar Marbe heeft de idee van een taboe nodig om telkens dezelfde riedel af te kunnen spelen. Aanleiding deze keer is de tv-uitzending van een cabaretvoorstelling van Theo Maassen.

Maassen maakte een grap over de beveiliging van Geert Wilders. Dit kon geen grap zijn, is de aanname in de column van Marbe. En dat het publiek in de theaterzaal na de grap applaudisseerde, is volgens haar nog veel erger. Wat zijn dat voor soort mensen? Dat linkse klapvee heeft duidelijk geen benul van de gevoeligheid van het onderwerp.

Althans, dat vindt La Marbe, bijgevallen door politiekcorrecte praathoofden die het stukje cabaret proberen te spinnen als een oproep tot het lynchen van Wilders. Of bedoelen zij dat wél ironisch? Het komt over als het opdreunen van wat zij echt vinden. De nieuwe politieke correctheid schrijft voor dat je, in zo fel mogelijke bewoordingen, jouw afschuw uitspreekt over alles dat riekt naar de platte logica: Wilders vraagt er zelf om.

Daar ligt het werkelijke taboe. Je mag niet zeggen dat Wilders’ uitspraken de oorzaak zijn van bedreigingen, omdat het niet zo zou moeten zijn. Het is een ongemakkelijke en halve waarheid. Iedereen zou moeten kunnen zeggen wat hij wil, zónder bedreigd te worden, zónder beveiligd te hoeven worden. Wilders incluis. Ook als je het niet met hem eens bent, moet je dat vinden. Dat is het principe. De moraal, zo je wilt.

Wat is de realiteit in deze? Het feit dat beledigende uitspraken van Wilders de aanleiding zijn voor bedreigingen van fundamentalisten is omstreden door die bedreigingen. Die fundamentalisten zouden niet zó beledigd moeten zijn dat ze gaan dreigen met geweld. Daarmee gaan ze een grens over die verder ligt dan de grens die Wilders al dan niet overschrijdt met de beledigingen. De ene grens heft de andere als het ware op.

Was de show van Maassen een voorstelling van de realiteit? Als je de hele conference bekijkt is het antwoord duidelijk: nee. Het is een belachelijke, soms cynische, wrange uitvergroting. Is het dan zinnig om er één grap uit te pikken, en die vervolgens te staven aan de realiteit? Nee, volgens mij niet. Dat zijn listige roddelbladtechnieken.

Pak een detail uit een verhaal, vergroot het uit, en plaats het in een andere context. Speel sterk in op de emotie van de lezer (‘het meisje Malala’), gebruik veel krachttermen (‘bloeddorst … gelijk aan doodtrappen … datzelfde haatmechanisme … is een collectief beleefde lynchfantasie’), en dwing een lezersoordeel af (‘U mag zelf kiezen’).

Even tussendoor. U mag trouwens helemaal niet zelf kiezen. Marbe forceert haar oordeel door de strot van de lezer met een stelligheid en een eigen gelijk waar de meest fervente oud-linkse moraalbetweter een puntje aan kan zuigen. Maar dat terzijde.

Marbe’s column is in essentie niets meer dan een decadente grachtengordelversie van een roddelrubriek. Het stuk lijkt enkel bedoeld om haar stokpaardje nog eens te berijden. Met de realiteit heeft Marbe’s betoog even weinig van doen als de show van Maassen.

Allebei gebruiken ze elementen uit de realiteit om een vervormde, uitvergrote interpretatie van de werkelijkheid neer te zetten. Om mensen te vermaken, of aan het denken te zetten. En vast ook wel uit enig narcisme. Dat mag. Daar is op zich niets mis mee.

Maassen doet dat als cabaretier. Hij drijft zijn spot door tot in de absurditeit. Niet alleen met een gigantische hoeveelheid grappen, maar ook met een flinke dosis zelfspot. Bovendien toont hij zich kwetsbaar door te kiezen voor podium, schijnwerper en tv-camera. Hij heeft lef, charisma en hij vermaakt zijn publiek.

Marbe daarentegen neemt zichzelf, en haar eigen oordeel, uitermate serieus. Met de bescherming die een column biedt heeft zij geen boodschap aan de kwetsbaarheid van Maassen. Sterker nog: ze pakt hem er bewust op aan. Arrogantie ten top.

Zij stelt haar opinie als de norm, en doet vervolgens niets anders dan anderen de maat nemen. Het resultaat is een protserig stuk tekst waar niemand een bal mee opschiet.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Column Nausicaa Marbe is decadente roddelrubriek

  1. Marcus Lucas Auteur

   Tja, ik begrijp niet echt waar ze zich druk over maken. Ik vind dat met slachtoffers van zo’n ramp respectvol moet worden omgegaan vanuit de hulpverlening en zorg die ze nodig hebben. Maar een cabaratier als Theo Maassen zoekt grenzen op om te provoceren, en mensen zo aan het denken te zetten.

     /   Reply  / 
 1. neldeweerd

  lees al jaren de telegraaf volgens links nederland een rechtse krant maar al jaren zeer plezierig om te lezen en met goede reportages ( dr smalhout rob hoogland geweldig en sinds enige tijd mevr nausicaa marbe die elke week een heldere duidelijke en eerlijke colum schrijft vooral over het in de watten leggen van jihad marokaanse jongeren (jongens) en de anti israelhouding van ons geweldige minister timmermans maar ook programmaas zoals nieuwslijn die een zeer eenzijdig beeld van het conflict israel/ palestijnen en altijd wordt israel veroordeeld voor het aanvallen van die arme palestijnen !!!!!!!!! het enige wat hamas wil is geen vrede maar de vernietiging van israel een fantastisch democratisch land die een prachtig land hebben opgericht nadat ze dit land toegewezen kregfen door de verenigde naties in 1948 en wat hebben de palestijnen gedaan in al die jaren ??????? helemaal niets de mensen leven in armoe en wonen in slechte huizen en of kampen en het enige wat ze willen is israel te vernietigen ,…. Schaam me dat ons kabinet zo anti israel regeert , vind het ronduit beschamend dat een van Agt en dat akelige Gretha Duisenberg zo anti israel ageren zelfs op de tv … schamen en de mond houden lijkt me het beste advies en hoop dat nausicaa marbe door blijft gaan met haar heldere eerlijke columns net als rob hoogland een eerlijke humoristische man die het aandurft onze vervelend gedragende moslims en de slappe houding van kabinet met de juiste pen toe te spreken altijd met een humoristische ondertoon !!!!!!!!!!!!!!!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>