Eberhard van der Laan met vlag en wimpel geslaagd

Nabeschouwing bewogen week burgemeesterschap Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft hard gewerkt de afgelopen week, maar het was dan ook onbetwistbaar de belangrijkste week in zijn functie als burgemeester van de hoofdstad. In één week een Koninginnedag met tegelijk een troonswisseling, toen 4 en 5 mei, én een kampioenschap van Ajax.

Je kon de tv niet aanzetten of burgervader Eberhard stond wel ergens trots te zwaaien, commentaar te leveren, of anders zat hij wel uitleg te geven in nieuws- en talkshows.

Koninginnedag en troonswisseling
De troonswisseling verliep bijna perfect. Er werden wel twee republikeinse activisten ten onrechte van de Dam verwijderd. De meeste mensen vinden dat de twee daar hadden moeten kunnen demonstreren, maar uit een peiling blijkt dat 69 procent vindt dat er achteraf in de media veel te veel aandacht aan dat incident is besteed.

Het was in Amsterdam op die dag misschien net een tikje te rustig voor zo’n grote gebeurtenis. De autoriteiten meldden dat het ‘gezellig druk’ was, maar het Museumplein was lang niet de hele dag vol en ’s avonds bij de Koningsvaart had men duidelijk op meer publiek langs het IJ gerekend. Maar het was toen inmiddels best koud geworden.

Uit veiligheidsoverwegingen werd een rondvaart door de grachten afgekeurd, en is voor het IJ gekozen. Men vreesde voor toestanden zoals bij het Nederlands Elftal in 2010, toen politieboten het publiek maar amper op afstand konden houden.

Als men van tevoren had geweten dat het weer op de dag van de troonswisseling aan de frisse kant zou zijn, dan had men voor de sfeer misschien toch voor de grachten kunnen kiezen. Er waren in Amsterdam ongeveer evenveel bezoekers als op een normale Koninginnedag, maar door de spreiding in tijd en over locaties leken het er minder.

4 en 5 mei
De Dodenherdenking verliep zonder incidenten. Ook hier was Van der Laan weer van de partij. Samen met de locoburgemeester legde hij een krans bij het Monument op de Dam. Een dag later trokken de Bevrijdingsfestivals in de hoofdstad 80.000 bezoekers. Zeker 30.000 meer dan in 2012, toen het tien graden kouder was.

Na het 5 meiconcert op de Amstel zagen we naast koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, wederom Van der Laan op een bootje staan wuiven. Dat die man onderhand niet met uitputtingsverschijnselen op bed ligt, ging je haast denken.

Kampioenschap Ajax
Op dezelfde dag werd Ajax landskampioen. Rond de huldiging van de voetbalclub werden 35 voetbalsupporters aangehouden. Twee agenten raakten gewond door rondvliegend vuur- en glaswerk. De meeste arrestaties vonden plaats wegens verstoring van de openbare orde door bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk en vechtpartijtjes.

Maar de autoriteiten spraken van een feestelijk, veilig en ordentelijk verlopen huldiging. Sommige fans waren gepikeerd omdat het evenement bij de Arena plaatsvond en niet op het Leidseplein, maar de honderden supporters die het feest daar op schermen volgden gedroegen zich verder netjes. Sfeervol en gemoedelijk, aldus de politie.

Eindrapport
Kortom, als er een burgemeestersexamen zou bestaan, dan was burgemeester Eberhard van der Laan deze week met vlag en wimpel geslaagd. Dikke achten en hier en daar een negen. Goed, geen tienen, maar die haalt vrijwel niemand op zijn eindlijst.

VIDEO: ‘Een beetje Amsterdamse arrogantie’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>