D66 en SP slopen solidariteit Amsterdam

• Gedeelde stad wordt werkelijkheid: Parijse toestanden naderen
• Iets wat twee jaar geleden 1200 euro kostte, is nu zeker 1400 euro
• Vooral starters de dupe van liberaal mismanagement in Amsterdam
• SP-wethouder verantwoordelijk voor tweedeling woningmarkt

De voormalige Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst waarschuwde er al voor, en het scenario dat hij schetste wordt helaas in snel tempo werkelijkheid. Onze hoofdstad Amsterdam, ooit bastion van solidariteit, wordt een gedeelde stad.

Nu bestuurd door een rechts-liberaal college van D66, VVD en SP exploderen de huren in Amsterdam. Het is nog nooit zo duur geweest om in de hoofdstad een huis te huren, en het verschil met andere steden neemt steeds verder toe.

Onder leiding van nota bene de SP’er Laurens Ivens (afbeelding) als wethouder voor Wonen wordt er een liberale agenda in de woningmarkt doorgedrukt. Het is mislukt rechts beleid. In steden als Londen en Parijs zien we waar het toe leidt.

Jonge starters zijn de klos

Vooral starters op de Amsterdamse woningmarkt zijn de pineut. De sterke stijging in de hoofdstad heeft meerdere oorzaken, schrijft de NOS. Nu de koopmarkt aantrekt halen huiseigenaren hun huizen uit de verhuur om ze met winst te verkopen. In andere steden stijgen de vrije huurprijzen niet of nauwelijks.

Het is een verslechtering van de situatie van voor de crisis. ‘Er was eigenlijk al niks tussen de sociale huurgrens en 1200 euro in Amsterdam. Maar iets wat twee jaar geleden 1200 euro kostte, is nu zeker 1400 euro. Daar krijg je dan 70 vierkante meter en twee slaapkamers voor’, vertelt makelaar Fred Trom.

De huurexplosie resulteert in noodgrepen. Steeds vaker zien mensen zich gedwongen met een collega of een totaal onbekende te gaan samenwonen.

Culturele elite vs. gewone m/v

Wat is het antwoord van D66, VVD en SP op deze wantoestanden? Ze gaan 43.000 sociale huurwoningen in de uitverkoop gooien. De gevolgen laten zich raden: de prijs in de vrije sector zal wellicht een beetje dalen, maar alleen hogere inkomens profiteren daarvan. Sociale huurders worden de stad uit gejaagd.

Binnen de ring en in dure nieuwbouwwijken vind je dan de culturele elite (hoge opleiding en hoger inkomen) en in oude volkswijken gewone mensen met gewone inkomens. Precies: de gedeelde stad waar Hilhorst voor waarschuwde.

Zo’n tweedeling ontwikkelde zich al langer, maar wordt door dit liberale beleid radicaal verder doorgedreven. Sociaal woningbouwbeleid is juist een heel goed instrument om zulke uitspattingen in de vrije markt in toom te houden. PvdA en GroenLinks in Amsterdam zijn dan ook tegen deze rechtse plannen.

SP’ers moeten zich schamen

Heeft de SP dan niets binnengehaald? Ja, een neoliberaal zoethoudertje. Er worden de komende jaren 500 kleine huurwoningen voor ouderen bijgebouwd. D66 wil namelijk dat ouderen die nu nog een ruime huurwoning hebben daar snel uit verkassen, zodat hun ruime woning ook in de neoliberale uitverkoop kan.

SP’ers moeten zich schamen dat zij voor dit beleid tekenen terwijl er na de raadsverkiezingen een alternatief was. In tegenstelling tot de landelijke situatie heeft de Amsterdamse kiezer geen partijen tot elkaar veroordeeld. De SP had een solidaire en sociale coalitie met PvdA en GroenLinks kunnen afdwingen.

In plaats daarvan koos de SP, onder druk van landelijke kopstukken Pechtold en Roemer, voor een rechts-liberale koers. Uit rancune richting de PvdA. De gewone Amsterdammer betaalt nu de prijs voor dat politieke spel van D66 en SP.

Onvoldoende draagvlak

Dan zou je kunnen zeggen: de Amsterdammers hebben hier zelf voor gekozen. D66 won immers de raadsverkiezingen. Dat is een misleidend argument. De meerderheid van de Amsterdammers heeft gekozen voor links-progressief.

Bovendien gingen veel mensen helemaal niet stemmen, uit onvrede over landelijk beleid. Moeten zij nu door D66, VVD en SP in Amsterdam gestraft worden met een extra dosis rechts-liberale afbraak? Dat ondermijnt het vertrouwen en vergroot de maatschappelijke onvrede en tegenstellingen nog verder.

Er is lang niet genoeg draagvlak voor dit soort radicaal liberaal beleid. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat slechts 19 procent het liberalisme als favoriete ideologie ziet, terwijl 1 op de 3 Nederlanders solidariteit het belangrijkst vindt.

Visieloos wrokcollege

Enigszins speculatief, maar in Amsterdam liggen die percentages vermoedelijk nog veel verder uit elkaar. Wat D66 en SP daar nu doen is dus niet alleen een ellendig partijpolitiek spelletje, maar ook het beledigen van de bevolking.

Kan deze afschuwelijke bedoening nog voorkomen worden? Jawel, de SP in Amsterdam zou kunnen besluiten om dit visieloze wrokcollege te laten vallen om vervolgens alsnog een coalitie af te dwingen die wél sociaal en solidair is.

Dat zou volgens mij ook goed zijn voor het vertrouwen tussen de linkse partijen onderling, en de afbrokkelende geloofwaardigheid van de SP als sociale partij stoppen. Vertrouwen, solidariteit en samenwerking zijn essentieel voor linkse politiek. Daar kan uiteindelijk geen enkele rechtse Pechtold-yup tegenop.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “D66 en SP slopen solidariteit Amsterdam

  1. Martie

    Terechte analyse. De erfpacht afschaffen was ook zo’n onbegrijpelijke actie van de SP.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>