Omstreden zorgwet wordt aangepast

Lubberiaanse bezweringsformule • Gezicht Schippers niet echt gered, politieke pijn verspreid over hele coalitie • Resultaat: betere wet

De politieke crisis over de voorgenomen beperking van de vrije artsenkeuze eindigde donderdagnacht in een lelijke maar wonderlijk doeltreffende oplossing.

De zorgwet wordt aangepast. De bestaande vrije artsenkeuze wordt voor iedereen gewaarborgd, ongeacht de aard van de polis die iemand heeft.

Ook krijgen alle patiënten de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen, en blijft specifieke zorg in academische ziekenhuizen toegankelijk voor mensen die dat nodig hebben. De arts, en dus niet de verzekeraar, bepaalt dat.

Doelgroepenmarketing en ‘risicoselectie’ door verzekeraars worden verboden. In de aangepaste wet wordt vastgelegd wat onder ‘acute zorg’ valt. Iedereen moet daar namelijk recht op hebben – en houden – ongeacht contract of polis.

Verder moeten verzekeraars hun cliënten met goedkopere naturapolissen voldoende informeren over wat de polis inhoudt. Doen ze dat niet, dan komen cliënten alsnog in aanmerking voor vergoedingen uit de duurdere polissen.

Klinkt heel logisch, maar deze punten worden nu dus alsnog in de zorgwet gezet. Hiermee gaat minister van Volksgezondheid Edith Schippers verder dan zij aanvankelijk wilde. De Volkskrant op de voorpagina: ‘Schippers bindt in’.

Een belangrijk doel van de wet is een miljard euro te besparen zonder premies of eigen risico te verhogen, of basispakket te verkleinen. Dat geld moet gehaald worden door in bureaucratie te schrappen. Daar zijn de verzekeraars bij nodig.

Wat is er lelijk aan?

Op alle kritiekpunten zijn concessies gedaan en het resultaat is bovendien een beter wetsvoorstel. Dat is toch mooi? Wat is er nou lelijk aan dit compromis?

De Kamerbrief bevat een opmerkelijke toevoeging. Als het wetsvoorstel het weer niet zou halen, dan zou Schippers onderdelen uit de wet via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) regelen. Dat kan zonder de Eerste Kamer.

Die toevoeging is gek en staatsrechtelijk twijfelachtig. Het lijkt mij puur hypothetisch. Meer een soort waarschuwing. Want áls het wetsvoorstel het een tweede keer niet haalt, dan wordt de positie van Schippers onhoudbaar. Zij zou dan aftreden en – na afgelopen week zeker – het hele kabinet meetrekken.

Oppositiepartijen hebben allerlei oordelen over die merkwaardige toevoeging in de Kamerbrief, en de media berichten er ook uitgebreid over. Dat is een zinloze exercitie want zover kan het na afgelopen week toch niet meer komen.

Lubberiaans

Het is welhaast een Lubberiaanse formule waardoor mogelijk gezichtsverlies niet enkel Schippers treft, maar diffuus verspreid is over de hele coalitie. Bijkomend voordeel is dat iedereen er een beter wetsvoorstel aan overhoudt.

Voor samenwerkingspartners D66, ChristenUnie en SGP is dit alles wat wrang. Deze toestand slaat deels ook op hen af, zonder dat zij daar deze week controle over hadden. Zij hebben immers met de eerste versie van de wet ingestemd.

Maar goed, hun constructieve rol, apart van de coalitie, heeft deze drie partijen tot nu toe geen windeieren gelegd. Zij kunnen de twijfelachtige toevoeging in de Kamerbrief nu gebruiken om zich wederom los van de coalitie te profileren.

Gezichtsverlies?

Het “gezicht van Schippers redden” was een rare twist, in de afgelopen week. Zij is namelijk al veel langer niet erg populair. Ja, wel bij de hogeropgeleide culturele elite die de Opzij leest of aan tafel zit in de kwebbelshow van Jeroen Pauw. Maar gewone mensen waarderen de VVD-politica al langere tijd zeer matig.

Dat Schippers inbindt en met relatief beperkt gezichtsverlies een verbeterde zorgwet kan maken, is een geluk bij een ongeluk. Daar is iedereen bij gebaat.

Zoals gezegd, volgens mij is het politieke leed op een Lubberiaanse, diffuse wijze verspreid. Het is niet duidelijk wie hier nou eigenlijk precies gezichtsverlies lijdt.

De commentatoren in de ochtendkranten verzonnen hun politieke intriges. De Telegraaf en het AD jammeren over de PvdA terwijl de Volkskrant en Trouw zich zorgen maken over de stabiliteit en de Provinciale Statenverkiezingen.

Bevestigingen

Vanuit links perspectief heeft de VVD met Schippers een noodzakelijke buiging gemaakt richting meer regulering en beperkte extra macht voor verzekeraars. Vanuit rechts perspectief heeft de PvdA er deze week een potje van gemaakt.

Het zijn bevestigingen van meningen die vóór deze episode ook al bestonden. Samen maakten VVD en PvdA nog eens duidelijk dat zij er hele verschillende ideeën op nahouden over de marktwerking in de zorg. Ook geen breaking news.

Het resultaat telt: een verbeterde zorgwet en herstel van de stabiliteit van het landsbestuur. Vlak voor het kerstreces een groot politiek spektakel, dus voor de pers was het smullen geblazen. Nu uitbuiken, en vol goede moed op naar 2015!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>