Buma’s andere koers is gebakken lucht

Half jaar geleden diende CDA een desastreuze tegenbegroting in

CDA-voorman Sybrand Buma roept momenteel om de haverklap dat het tijd is voor een andere koers. Woensdag vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Het CDA zal wellicht weer wat winst boeken ten opzichte van 2012.

Wat bedoelt Buma precies met die andere koers? Hij wekt de indruk dat hij hard oppositie voert tegen het kabinet van VVD en PvdA. In werkelijkheid stemt het CDA in met de meeste kabinetsvoorstellen. Het enige verschil is dat het CDA, in een pact met D66, meer wil bezuinigen om de lasten te kunnen verlagen.

Vaag

Hoe en waarop er extra bezuinigd moet worden houdt zowel Buma als ook zijn D66-maatje Alexander Pechtold opzettelijk wazig. Waarom zijn zij zo vaag?

Dat zit zo. Het idee van snijden in de overheidsuitgaven is populair, maar zodra dat concreet wordt met voorstellen, dan verandert de publieke opinie volledig.

Want dan moeten we denken aan het snijden in de zorguitgaven en de sociale zekerheid. Het bezuinigen op toeslagen, het verhogen van eigen bijdragen, het bevriezen van salarissen van politieagenten, leraren, zorgpersoneel, enzovoort.

Voor de meeste Nederlanders zijn dat afschuwelijke voorstellen. Er is de afgelopen jaren al genoeg gesnoeid. VVD en PvdA zijn zelfs zo voortvarend te werk gegaan dat het overheidstekort veel sneller terugloopt dan was verwacht. Daarbij spelen ook andere factoren een rol, zoals olieprijs, rente en export.

Potverteren?

Er is nu ruimte om de teugels iets te laten vieren, en zo het economisch herstel een extra steuntje te geven. Opvallend is dat de Volkskrant hier in een headline een rechts-liberale invalshoek bij kiest. De politieke redactie van de Volkskrant beschuldigt VVD en PvdA van ‘potverteren’ en het laten oplopen van het tekort.

In het artikel zelf wordt gelukkig wel redelijk uitgelegd hoe het in elkaar zit. Het gaat gewoon om een meevaller. VVD en PvdA houden zich aan de afspraken. De meevaller zal worden gebruikt om de gaswinning in Groningen te verminderen en om de belastingen te verlagen. Dat laatste is goed voor de economische groei.

Als de economie dankzij die lastenverlichting extra groeit dan stijgen ook de inkomsten van de overheid. Het idee van ‘potverteren’ is dus wat misleidend.

Waarom doet Buma liever vage beloftes dan dat hij een concrete lijst met bezuinigingen presenteert? Simpel: in een verkiezingscampagne ga je geen impopulaire standpunten benadrukken. Maar we weten het, want Buma heeft na Prinsjesdag in een tegenbegroting een lijst met concrete voorstellen gedaan.

Potverteren!

De CDA-tegenbegroting is doorgerekend. Wat blijkt? Het CDA wilde 300 miljoen euro bezuinigen, grotendeels op de sociale zekerheid. De lasten zouden worden verlicht met 1,6 miljard euro. Voor het verschil van 1,3 miljard euro zou het CDA het begrotingstekort laten oplopen. De Volkskrant zou zeggen: “potverteren!”

We pakken de 300 miljoen aan bezuinigingen eruit. De ‘andere koers’ van het CDA zou inhouden dat er een eigen betaling van 25 euro voor een bezoek aan huisarts, polikliniek en spoedeisende eerste hulp zou worden ingevoerd.

Verder zou het CDA bezuinigen op de zorgtoeslag voor alleenstaanden, bezuinigen op de huurtoeslag, en ook nog de uitkeringen bevriezen. Sommige groepen ouderen zouden door die stapeling dit jaar zo’n 4 procent koopkracht hebben ingeleverd als de desastreuze CDA-tegenbegroting was uitgevoerd.

Onbegrijpelijk

Opvallend is dat het CDA in de tegenbegroting niets extra’s op het openbaar bestuur wilde bezuinigen. Van het zogenaamde ‘snijden in eigen vlees’ is bij het CDA dus geen sprake. Het is duidelijk dat de partij alleen bezuinigingen wil die burgers raken, en dan vooral alleenstaanden en mensen met lagere inkomens.

Nou, dat was een hele uitleg. Die ‘andere koers’ van Buma is er dus feitelijk op gericht om burgers te pakken die het toch al niet breed hebben, en verder om op de pof (het tekort met 1,3 miljard laten oplopen) de belastingen te verlagen.

Zeg nou zelf, als dat jouw plannen zouden zijn, dan zou je toch ook liever vage beloftes doen over ‘een andere koers’ zonder daarbij echt concreet te worden?

En dat D66 daar een pact mee sluit is onbegrijpelijk.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Buma’s andere koers is gebakken lucht

 1. willy

  en dat met zo een grote engerd en griezel, nog meer wil bezuinigen?
  hoe kan je het bedenken Buma
  je ex collega cda. de man met de grote neusgaten, de billenknijper, heeft uit de pensioenpot miljarden geroofd, en nooit teruggestort
  Buma je bent van onbeschaamd gedrag.
  30% salaris heb je vorig jaar bij geroofd, en nog niet genoeg

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Eksterogen en een haviksneus . Bezuinigen om lasten te verlagen . Nou snappen we het wel . Ze willen nog meer belasting geld bij elkander harken om hun eigen levensstandaard belastbaarheid te verlagen om zodoende nog betere knots bungalows te kunnen bouwen . Getuige ene VVDer H Wiegel te Friesland . Alles bij elkander geluld met lullen . Ze hebben allemaal kasten van huizen die hun normale dure jaarloon ver te boven gaat met aan plenty een stuk grond erbij . Ja tuurlijk ,we gaan nog lekker verder bezuinigen . We gaan die Hollandse Mupperts bevolking verder uitkleden . We zullen nog veel meer idiote belasting verhaaltjes bedenken . Maar hun beste hobby blijft toch echt op de roltrap lopen int Haag .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>