Telegraaf-columniste verklaart moslims ‘onmensen’

Nausicaa werkt geraffineerd toe naar haar vooringenomen conclusie

Vluchtelingen en migranten zijn mensen als iedereen. Niet allemaal zielige kindjes, hartaangrijpend ontzield aangespoeld op een strand. Geen heiligen. Er zijn ook klootzakken bij. Zelfs aanranders en verkrachters, zo blijkt uit de schokkende berichten rond het aanranden van vrouwen in Keulen op oudejaarsavond.

Mensen zoals iedereen, in alle soorten en smaken. Goede en kwade. Van rechtse opiniekletsers mag je dat niet zeggen. Mag niet. Dat is taboe. Je zou problemen ontkennen, je kop in het zand steken, de ‘waarheid’ niet onder ogen willen zien. Het is voor hen onacceptabele nuance. Die redenatie komt steeds weer terug.

Volgens de huidige rechtse politieke correctheid móet je onderscheid maken naar religie en afkomst. Dat doet er volgens hen toe. Op zich logisch dat zij daar maar op blijven hameren. Het is een legitimatie van het rechts-radicale narratief.

Volgens Telegraaf-kwebbel Nausicaa Marbe is het Keulse schandaal er een bewijs van dat westerse vrijheden sneuvelen met de komst van islamitische, Arabische migranten. Dat lijkt redelijk door de geraffineerde manier waarop zij naar die conclusie toewerkt. Maar lees haar column eens van achter naar voren.

Massapsychologie

Begin met Marbes stelling dat veel vrijheden niet meer vanzelfsprekend zijn, los van waardoor dat dan zou komen. Is dat een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid? Zijn onze vrijheden ooit wél vanzelfsprekend geweest?

Nee, nooit. Nou goed, de euforie in de tweede helft van de jaren negentig zal menigeen de idee van ‘een nieuwe tijd’ hebben gegeven. De maatschappij was ‘af’, dacht men. Frits Bolkestein jubelde dat een tweede Gouden Eeuw aanbrak.

Dat is wetenschappelijk onderzocht. Het is geen normale toestand. Aan het eind van een eeuw zien we altijd een economische, sociale en culturele opleving. Laat staan aan het einde van een millennium. Massapsychologie. Zo’n bubbel spat daarna uiteen en wordt gevolgd door ontnuchterende crises; onrust, recessie.

Nee dus. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het verwerven van de individuele vrijheden om te leven zoals eenieder dat wil, een onophoudelijke en hardvochtige strijd geweest. Die strijd is helemaal niet ten einde gekomen. Onze verworvenheden zijn nooit vanzelfsprekend geworden. Marbe verzint het.

De emancipatie van vrouwen en homoseksuelen. Het uitbannen van racisme. We zijn er nog lang niet klaar mee. De strijd wordt bovendien door elke generatie opnieuw gevoerd, aangepast aan het tijdsgewricht, nieuwe technologieën en culturele veranderingen. In de kern gaat het om dezelfde strijd.

Onmensen

De emancipatie en de broodnodige verlichting binnen de islam is er in onze tijd prominent onderdeel van. Het is echter werkelijk je kop in het zand steken en de waarheid ontkennen, als je doet alsof die strijd exclusief of specifiek islamitisch is.

Malala Yousafzai, de vrouwen op het plein in Keulen, de slavinnen van Daesh in Syrië en Irak. Ze zijn evident verbonden met het traditionele feminisme. En met de strijd van joden tegen het vervloekte antisemitisme. En met die van homo’s. En ja, ook met die van mensen die van het stereotype Zwarte Piet af willen. Enzovoort.

Rechtse opiniekletsers pick and choose als het gaat om het verdedigen van onze vrijheden. In De Telegraaf, op sites als GeenStijl, Jalta en nog zo wat, wordt driftig geraaskald over moslims alsof het aliens zijn. ‘Onmensen’, noemt Marbe ze. Wellicht kan haar krant er de volgende keer een plaatje van ratten bij plaatsen?

De rechtse gevestigde orde die het politieke en maatschappelijke debat in Nederland al jaren beheerst met taboes en hokjesgeest, gebruikt dergelijke offensieve taal graag. Ze hebben het nodig om redeloosheid te verhullen. De provocatie niet om wakker te schudden, maar als masker voor een eigen gebrek.

Let wel, het uiten van woede over, en afkeer van, vrouwenmisbruik vereist en rechtvaardigt harde en provocatieve woorden. Maar gebruik je ze selectief of arbitrair dan verliezen ze hun volle betekenis en roep je er sentimenten mee op die onze strijd voor emancipatie en verlichting slechts schade berokkenen.

Video: Freiheit

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Telegraaf-columniste verklaart moslims ‘onmensen’

 1. Beppie Onstenk

  Vrijheid en Vrede
  Mijn hart verlangt naar Vrede
  Vrede voor alle mensen op aarde
  Mijn hart verlangt naar saamhorigheid
  Het liefst wereld wijd
  Maar hoe Vrede te Scheppen
  Als er onschuldige vrouwen
  Door het uiten in woede… worden Misbruikt
  Dan gooi je in… een andere ruit
  Als homo,s niets betekenen in ander mans leven
  Als varkens de weg af worden gedreven
  Dan doet het mijn hart en ziel heel pijn
  Omdat we ..Allemaal een Kind van de Schepper zijn
  Het licht in ieder mens
  Daar waar we geboren zijn
  Als er mensen… geen eer meer aan elkaar vertonen
  Dan vegen weg ..al onze dromen
  Grote Wijsheid .. van het Heelal
  Help ons hier op Aarde
  Voor vrede overal.. AMEN

    /   Reply  / 
 2. Beppie Onstenk

  De welvaart
  Zakt stilletjes weg
  Mensen zijn aan het veranderen
  Overal op heel de aarde
  Het zet vele de mensen aan het denken
  kinderen van nu.. een nieuw leven te schenken
  Een nieuw leven is in verschiet
  Zonder geweren of bandiet
  Hoe te redden ! de mensheid tegen het kwaad
  Een ander inzicht voor het is te laat
  De macht ….de corruptie
  Die speelt daarin een rol
  En daar schiet menigeen van vol
  Het geld heeft macht in velen grote landen
  Alles hebben ze hiermee in hun handen
  Voelbaar… glijden ze ooit onderuit
  En gooien ze in hun eigen ruit
  De kracht van de goedheid.. gaat het ooit winnen
  Want er zijn op aarde.. velen belangrijken dingen
  Geen MENS.. staat op de oorlog te wachten
  Om de AARDE.. te laten verkrachten
  Als we zo geloven in de kracht van het ..ZIJN
  Nou dan zijn wij .. toch echt heel klein
  Wijsheid o onze kinderen te besparen
  Voor onze prachtige MOEDER AARDE

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Ik heb niks op met de Telegraaf mensen .
  Ik ben het zat ZE Za .
  Al dat mooie gelul op aarde .
  Aanslagen overal ,niemand kan in de hersenen kijken van een ander .
  Angela Merkel liep in Frankrijk hand in hand na de aanslagen .
  Na de groepsverkrachtingen en stelen heeft Angela Merkel geen weerwoord .
  Het domme wijf .

  Ach wat kan het toch verrotten,elke dag komen er nog ladingen geld geluks zoekers binnen al 40 jaar .
  Die achter mensen staan Nederlanders die pinnen bij de Bank bestelen .
  En enz en en en enzevoort

  Als Angela Merkel zelf echt wordt verkracht praat ze plotseling anders .
  Dan wordt ze echt dichtbijmijnbedshow.

  Ik zie nu die idioot op tv ,die veiligmeester van D66 Pechtold die zeg ;we moeten met de helft van de landbouwgelden naar Mars .
  Volslagen debiel .

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Zeg Paul, ga eens buurten bij de NVU. Iets voor jou?

     /   Reply  / 
   1. Paul

    Ik ga mij binnenkort 2 Paspoorten kopen en in de tweedekamer zitten.
    Met 1 Papoort in je bezit loop je volledig uit de pas .

    NVU nooit van gehoord.
    Wat is dat NVU Nederlandse Vuck Unie ?

      /   Reply  / 
 4. Paul

  112 vluchtelingen die Zwitserland zijn binnengekomen moesten in totaal 2 ton aan geld inleveren.
  Als ze het land binnen 7 maanden weer verlaten dan krijgen ze hun geld weer terug.
  Anders zijn ze hun geld foetsie .
  Dus die vluchtelingen denken ,ojee we moeten niet naar Zwitserland ,anders ijn we al ons geld kwijt .

  Kijk ,das pas een goeie Zwitserse deal ,deal or no deal .

  Zwitserse horloges die lopen ook zo goed,vooral die rolexen die verstopt zitten in kastjes van de zwitserse BIS BANK

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>