Peilingenterreur: Peiling De Hond steeds extremer

Journalistieke corruptie • Nederlandse peilingencrisis verdiept zich

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond wordt steeds extremer ten opzichte van die van andere peilbureaus. Daar komt bij dat een flink deel van de pers andere peilingen volkomen negeert en alleen die van De Hond prominent brengt.

Dat deel van de journalistiek maakt zich daarmee schuldig aan partijdigheid en desinformatie. Commerciële en politieke belangen spelen voor hen evident een rol. Een écht onafhankelijke journalist zou alle peilingen gelijk behandelen en voorbehoud maken bij conclusies die statistisch niet hard te maken zijn.

Als een minister of staatssecretaris de Tweede Kamer onvolledig informeert dan geldt dat als een politieke doodzonde. Als een journalist de burger onvolledig informeert dan is dat campagnejournalistiek, spin of commercieel gunstig.

De Hond is uitgegroeid tot een soort leverancier van met name de rechtse pers. Veel neutrale en progressieve media nemen zijn peilingen al niet meer over. Dat is een teken aan de wand. Zij zien kennelijk ook dat hier iets niet pluis is en er stemming wordt gemaakt waarbij de onafhankelijkheid in het geding komt.

Verschillen

Deze week is een goed voorbeeld van de huidige Nederlandse peilingencrisis. Het verschil tussen de peiling van De Hond en de Politieke Barometer van Ipsos is bij de VVD acht zetels, bij de PVV tien zetels, bij D66 zes zetels en bij GroenLinks negen zetels. Bij de andere partijen komen ze min of meer overeen.

Zij hebben hun onderzoeken in dezelfde week uitgevoerd. Ipsos peilde onder een representatieve steekproef van Nederlandse kiesgerechtigden. De Hond ondervroeg mensen die zich voor zijn panel hebben aangemeld en gebruikte daarna een (geheime) rekenformule om het resultaat representatiever te maken.

In de methode van De Hond vinden eerst allerlei correcties op het resultaat plaats. Dit omschrijft hij als ‘een zo goed mogelijke schatting’ te maken van de werkelijkheid. Een schatting. Het gaat dan om een virtuele werkelijkheid die per week kan verschillen, en er is uiteraard altijd een statistische foutmarge.

Foutmarges

De normale foutmarge (steekproefmarge) in de peilingen is ongeveer twee à drie zetels bij de grote partijen en een zetel of twee bij de kleinere partijen.

Het mag duidelijk zijn dat de verschillen tussen De Hond en de Barometer deze week groter zijn dan die foutmarges. Dat komt door de verschillende methodes die zij gebruiken. De verschillen in deze twee peilingen ten opzichte van hun eigen vórige peiling vallen echter wél binnen de foutmarge. Dat is belangrijk.

In berichten van Ipsos wordt doorgaans rekening gehouden met de marge. De resultaten worden geduid over een langere periode. In de berichten van De Hond daarentegen worden stellige conclusies verbonden aan beperkte verschuivingen die statistisch niet hard te maken zijn. De foutmarge wordt genegeerd.

Beïnvloeden

De Hond staat erom bekend stelselmatig foutmarges te negeren. Uit een verschuiving van een enkele zetel maakt hij headlines met reclamewoorden als ‘record’ en ‘ongekend’. Het is soms campagnetaal en duidelijk gericht op het beïnvloeden van de beeldvorming rondom politici en politieke partijen.

De Hond heeft zijn sturende, beïnvloedende werkwijze eerder eufemistisch omschreven als ‘strategisch peilen’. Hij geeft dus niet alleen een trend weer maar hij stuurt zelf actief de beeldvorming. In zijn begeleidende tekst trekt hij regelmatig behoorlijk sappige conclusies die headlines op internet worden.

Nogmaals: die conclusies zijn statistisch niet hard te maken. Als deze week de PVV en GroenLinks elk één zetel stijgen en D66 en ‘Overig’ er eentje zakken, dan valt dat ruim binnen de foutmarge. Een gillende conclusie is dan gebakken lucht.

Waspoeder

Dat is commercieel gezien wel normaal. De peiling is immers een product, als waspoeder, dat hij probeert te verkopen. Het echter niet normaal dat een deel van de journalistiek dit kritiekloos kopieert. Met name grote media kunnen dit eigenlijk niet maken. Dan zouden ze er “advertentie” boven moeten plaatsen.

In het buitenland zien we deze praktijken niet op zo’n extreme manier. Daarom kunnen we spreken van de Nederlandse peilingencrisis. Zelfs het Amerikaanse Fox News, dat toch niet bekendstaat om heel onafhankelijk, neutrale journalistiek, meldt standaard foutmarges en brengt peilingen van diverse bureaus.

In het Verenigd Koninkrijk worden alle grote peilingen van de verschillende bureaus op zondag gepubliceerd en in samenhang door de pers behandeld. Dat is een praktijk die ook voor Nederlandse nieuwsconsumenten heel mooi zou zijn.

Corruptie

Het is schandalig dat een deel van de Nederlandse pers dat driftig tegenwerkt. Het is ook onduidelijk waarom journalisten hun collega’s niet aanspreken op het verloochenen van hun journalistieke plicht tot onafhankelijkheid.

Je hoeft als journalist niet neutraal te zijn. We hebben goede neutrale media, maar er zijn ook goede linkse én rechtse media. Dat is prima. Pluriformiteit!

Maar wie zijn onafhankelijkheid laat varen bedrijft geen journalistiek meer. Dan ben je slechts een mondstuk van een politieke partij, een bedrijf of een andere belanghebbende. Als de eigen (commerciële of politieke) belangen daar dan ook nog mee verstrengeld raken, dan is er nog slechts één woord voor: Corruptie.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Peilingenterreur: Peiling De Hond steeds extremer

 1. Beppie Onstenk

  Campagnetaal
  Sappige conclusies
  Corruptie

  In ons geweldige universum
  Waar in de AARDE rustig zweeft
  Als een toverbal van kleuren
  Lijkt het altijd een groot feest
  De spirituele grootheid daar
  Is onze AARDE soms in gevaar
  Potvissen die overal stranden
  Mensen zoeken geluk in andere landen
  De mensheid van klein tot groot
  Verdrinkingen tot zelfs de dood
  Op vlucht massaal voor de oorlog naar geluk
  Maar de crisis??? het verloochenen van eerlijkheid
  Zijn wij als MENS het niet ver kwijt
  Dan zie.. en denk in aan de AARDE
  Aan die prachtige toverbal
  O bescherm… HEM
  Voor de aller grootste KNAL

    /   Reply  / 
 2. Ron Antoine Kraft

  Kraft: innovatie op innovatie -,de nieuwste op allernieuwste vooruitstrevende staatwetenschappen en / of echte- en hechte politiek.

    /   Reply  / 
 3. AJ van Heusden

  Alle partijen voelen de hete adem in de nek van de PVV en dat vinden ze niet leuk. Het artikel hierboven, waarin gesproken wordt van peilingenterreur is een staaltje van draaien zoals we dat de laatste jaren gewend zijn van dit kabinet. PvdA steunt de bijdragen aan de NPO en is daarom vaak te zien bij Pauw, DWDD en andere linkse programma’s. Het is dat Youp van ‘t Hek ziek was, anders hadden we op oudejaarsavond ook een staaltje linkse terreur mogen meemaken. Over journalistieke terreur gesproken.
  Kortom: de PVV is, wordt en blijft de sterkste partij, daar helpt geen lachebek of bosje rozen meer aan. Wie niet horen wil, moet voelen.

    /   Reply  / 
 4. Beppie Onstenk

  Lachen met de hele politiek
  Ze spelen het spel
  Van groot corruptie
  Je stem… te laten horen
  Maar er zijn geen losse oren
  Eventjes grappen op de tv
  En velen doen daar ..heerlijk aan mee
  Als het hun schatkist maar vult
  Over de ruggen.. wij werken ons wel een bult
  De politiek ze kennen geen grenzen
  Luisteren slecht naar de simpele mensen
  Lang leven de lol
  Want hun schatkist.. zit rijkelijk vol
  Met ons kleine ochtend ontbijt
  En de zon die vrolijk schijnt
  Zing ik iedere dag mijn lied
  Vader …Zie vergeet ons niet

    /   Reply  / 
 5. Beppie Onstenk

  In ons hele groot heelal
  Waar de lichtje schijnen overal
  Zweeft de AARDE kleurrijk rond
  Leefbaar..zo uniek.. mijn hart schiet vol
  Op die prachtige AARDE
  Leefbaar en rijk
  Waar het zo gezellig lijkt
  Heerst een onrust en een vree
  Doe daar allemaal wat mee
  Want hoe kostbaar Is zijn zaad
  Voor het is …eens te laat
  Moeder AARDE van grote kracht
  Die ons allen hier op AARDE bracht

    /   Reply  / 
 6. Paul

  Als ik de Hond was ,dan zou ik eens gaan peilen hoeveel criminelen onder de VVD ons land zijn binnengekomen.
  Tegenwoordig liggen de hoofden al in zakken op straten.

  Ik typ in meervoud,want het zal nu vast niet bij 1 hoofd blijven in een zak .

  Honderden Marokkaanse gelegen in Amsterdam gaan naar Duitsland om te plofkraken Duitse Banken die geen plofbeveiliging hebben.
  En ze komen in gestolen Audi s ,alwaar menigeen op de vlucht zichzelf de dood in rijdt.

  Allemaal onder het bewind van de VVD ons landje in de afgrond der zeer zware crminaliteit .
  De VVD zwetst de gehele dag door en ziet niet dat ons land afglijdt naar diepe troosteloosheid.
  Vergelijk de jaren 60 en nu anno 2016 maar eens .
  Er is s avonds geen oud mens meer dat nog alleen in het donker op straat durft te lopen met hun 5 sloten op hun voordeur .
  Als je als 96 jarige vrouw op straat overdag wordt doodgestoken is het wel heel droevig gesteld in ons land .

  De VVD en de zeurjandoedels van de Pvda en de rest zitten elke dag onzinnig te janken voor hun maandloon.

  Het wordt tijd dat we de ouwe politiek gaan schoonvegen met een hele grote bezem.
  En uit de EU en de grensjes eens een beetje beter gaan beveiligen.

    /   Reply  / 
 7. Ximaar

  Toevallig kwam ik op dit artikel en met de strekking ben ik het eens, behalve dat het niet zo opzettelijk is maar eerder ondoordacht knip en plakwerk. Ik merk het bij andere berichten in bijvoorbeeld de locale media ook. Nieuws mag niets kosten en moet opvallend zijn. De Hond voorziet daar in. Door met vreemde uitslagen te komen krijgt ie meer aandacht en dat scoort beter qua advertenteerders en aandeelhouders in/van de media. Geld voor een goede redactie is er niet meer en dus worden zaken ongelezen gekopieerd. Het heeft naar mijn ervaring niet eens zo zeer met links of rechts te maken. De Hond houdt er wel van als je dat er bij betrekt. Dan ontstaat er polarisatie en ook dat verkoopt beter dan positief naar een oplossing zoeken.

    /   Reply  / 
 8. Paul

  Die mevrouw in Engeland politica is vermoord.
  En gelijk kreeg ik het gevoel,het interesting hun niks,ze gaan straks gewoon na 3 dagen weer bleren daar in Engeland over de EU.
  En zie ,na 3 dagen gaan de mondjes weer open vol gebleer over en weer.
  Engeland betaald in simpel Nederlands ongeveer per jaar 30 Miljard Gulden .
  Zo dat we het beter kunnen begrijpen hoeveel geld er naar Brussel gaat.
  En Cameron maar schreeuwen dat als Engeland uit de EU gaat dan de belastingen omhoog moeten .
  Ministertje Cameron is weer de volgende robot van de EU .

  Maar geef er maar let op straks .
  Donderdag komen in Engeland weer de maffia mannetjes in actie om de stemmen te tellen dat Engeland in de EU blijft .
  Of er moet een wonder gebeuren.
  Want overal ter Wereld sjoemelen ze met stemmen.
  De Wereld wordt geregeerd door de MAFFIA

    /   Reply  / 
 9. Paul

  Hoera ,het is gebeurd .
  De peilingen terreur van gisteren waren weer enorm aanstoot gevend .
  Op de Nederlandse tv zei een man; als de Engelse jeugd nou allemaal gaan stemmen dan blijft Engeland wel in de EU .
  Dus gingen de politici van Brussel en de mensen van de Banken alsook de Nederlandse politici achterna lopers van Brussel weer vrolijk naar bed .
  En afgelopen nacht stond er op tv ,52 procent is voor om in de EU te blijven en 48 procent is tegen het in de EU te verblijven.
  Dacht ik gelijk ,hier klopt iets niet.
  Ze zullen wel weer deftig aan het sjoemelen zijn met getallen.
  Potjandorie ,enkele uren later op tv op CNN blijken de getallen precies andersom te wezen.
  En de volgende dag heeft de Beurs,de LuchtBeurs het Pond plotseling op de laagste stand gezet sinds 1985.
  In samenwerking met de Banken natuurlijk.
  Wat een luchtfietserij is het toch.

  In al die jaren dat Engeland ongeveer 1 biljard Euro afdracht heeft gedaan aan de EU stond het geld plotseling hoog.
  En Brussel is bang geworden,bang dat ze straks geen miljarden aan afdracht geld gratis meer krijgen ban Engeland.
  Want het draait alleen maar om geld.
  Wat zullen die alcoholische mannetjes aan de zogenaamde top van Brussel een stiekeme dikke bankrekening hebben.
  Daar is Sepp Blatter niets bij.
  Want het is daar toch enen ordinaire maffia zooi.
  Halen ze straks de arme landen er bij en kunnen de belastingen in Nederland weer verder worden opgeschroefd naar verdere astronomische waarden.
  Elke Nederlander betaald die werkt gemiddeld z n 1500 Gulden aan Brussel,met dus ook de niet mee gedachte niet werkenden.
  In Nederlands geld kom je ook weer in de werkelijke gedachten terecht.
  Het sprookjes geld de Euro behangpapier is er destijds doorheen geperst door oplichter Gerrit Zalm en de Brussel mannetjes.
  En de bevolking heeft niets te vertellen in ons DDR landje.
  Want ze hebben nog steeds niets geleerd.
  In Brussel aan tafel zeiden ze al weer;alle andere landen willen niet uit de EU.
  Ze praten steeds voor de bevolking,een EU bevolking dat niets te vertellen heeft en volgens hun dom is.
  Maar afgelopen nacht is de EU muur gevallen en zal als een kaartenhuis in elkander storten .

  Het geld piramide spelletje Brussel met hun inmense gratis gebouwen van de belasting centen brokkelt af als los zand cement.

  Laatst was er toch een Nederlands referendum over de EU .
  Toen zei Mark Rutte ho ho ,dit is niet geldig .
  Waren de Nederlanders wel voor de EU geweest dan had Mark gezegd ;dit referendum is wel geldig .
  Het zijn allemaal praatjes in het verlengde van DDR Brussel .
  Zonder gestapo laarzen willen overheersen over Europa en gratis duizenden miljarden toe krijgen.
  En wat zit er nu eigenlijk aan kindjes in Brussel,ene Schultz een Duitser en nog een paar van dat soort en 751 meelopers gratis verdieners van alle soorten onzin politiek.

  Gelukkig dat Engeland nu uit de EU gaat.
  Zwitserland zit ook niet in de EU en bedrijft gewoon over de hele aarde handel en wandel.
  Het mooiste zou natuurlijk zijn dat Belgie ook uit de EU gaat ,terwijl de grote gebouwen van de Farce EU in Brussel staan.

  Het is toch van een volslagen krankzinnigheid dat je als land bij de EU mag en eerst ziekelijke afdracht bedragen van Miljarden moet betalen.

  Ze zijn eindelijk gisteren in Engeland wakker geworden .
  Nu Nederland nog wakker worden.
  Het zal wel niet meer zo lang duren met dit Euro Kabinet .
  Ze kwaakten er vandaag weer op los,maar het kwaken zal hun wel vergaan .
  Alleen de Banken ,de Beurzen en meelopende politici en dikbalgen die in de poen zwerven zijn altijd voor de EU.
  De meerderheid de hard zwoegende arbeiders interesting hun niets .
  Daaruit kun je concluderen wat voor zooitje het is aan de kleffe bovenoplichterslaag.

  En ze moeten opdat Nederland nou mooi precies midden in Europa lig ook een neutraal landje van maken.
  Kunnen ze in tijden van oorlog er niet overheen vliegen of aanvallen.
  Net als Zwitserland .

    /   Reply  / 
 10. Beppie Onstenk

  Hopen dat Nederland ook wakker wordt
  Weg met de EU onder moeders paraplu
  Wakker worden…… Nederland
  Het lijkt een heel goed plan
  Het leven van de poen
  Heeft blijkbaar geen fatsoen
  Oplichters en oorlog voeren
  Velen landen over de toeren
  Gelukkig! Engeland uit de EU
  Weg onder moeders paraplu
  En maar sjoemelen en maar zwijgen
  Om duizenden miljarden toe te eigenen
  Maffia wereld Viert hun feest
  Graaien harken als een beest
  Maar zie het kaartspel.. raakt ten val
  En hopen maar straks overal
  Wat de toekomst brengen mogen
  We zijn al genoeg bedrogen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>