Totaalfaal: VVD verprutst Veiligheid en Justitie

Monsterministerie mislukt • Nationale Politie mislukt • Ministers mislukt

De VVD heeft een gigantisch probleem met een kernthema. Op het gebied van veiligheid stapelt de partij mislukkingen op blunders en relletjes op schandalen.

Het monsterministerie van Veiligheid en Justitie is niet uit de verf gekomen en de oprichting van de Nationale Politie is mislukt. Verder zijn er bezuinigingen op Justitie die enkel op papier haalbaar zijn. Er klinkt al vanaf het begin kritiek.

Die kritiek komt uit alle hoeken. Niet alleen vanuit oppositiepartijen – dan zou je nog kunnen zeggen dat is deel van het politieke spel – maar ook van experts op het gebied van veiligheid, en vanuit de rechterlijke macht, politie en justitie zelf.

De VVD had al die zaken in het verkiezingsprogramma staan en sleepte veel binnen in kabinetsformaties. Na jaren knoeien liggen de liberalen te spartelen.

VVD verdeeld

Eerder pleitte VVD-fractieleider in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma er al herhaaldelijk voor om de politie weer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken te brengen en vorige week deed VVD-jongerenorganisatie JOVD hetzelfde. Vandaag roept de JOVD op tot een parlementaire enquête over de Teevendeal.

Het samenvoegen van de politiekorpsen in de veelbesproken Nationale Politie gaat langer duren dan gepland en de kosten rijzen de pan uit. Inmiddels wordt de VVD-reorganisatie van onze politie al twee keer zo duur dan oorspronkelijk de bedoeling was. Afgelopen oktober stapte de korpschef ook nog op.

Zwaar beschadigd

Dan de prutsende VVD-bewindslieden. Na het aftreden van Ivo Opstelten als minister van Veiligheid en Justitie hoopte men een frisse start te maken. Zijn opvolger Ard van der Steur is echter binnen amper een jaar zwaar beschadigd.

Van der Steur heeft al meermalen -op verschillende dossiers- excuses moeten maken in de Tweede Kamer. Onlangs werd hij door de oppositie onder een soort curatele gesteld. Hij kreeg nog een laatste kans om zich te bewijzen.

Gisteren onthulde Nieuwsuur dat er in de zaak rond de Teevendeal sprake is van een doofpot. Van der Steur – die eerder ICT-ambtenaren de schuld gaf – zag zich gedwongen tot herinstallatie van de commissie-Oosting. Het onderzoek is onmiddellijk heropend. De politieke vraag is of Van der Steur moet aftreden.

Wat is de kern?

Gaat het hier eigenlijk wel om Opstelten, Teeven of Van der Steur? Nee. Het wordt steeds duidelijker dat de hele VVD-agenda op Veiligheid en Justitie faalt. Alle veranderingen die door de VVD zijn doorgevoerd lopen uit op mislukkingen.

Politieke aansturing en verantwoordelijkheid voor politie en justitie kunnen beter opnieuw gesplitst worden. Bij voorkeur onder ministers van verschillende partijen. Het huidige monsterministerie van Veiligheid en Justitie wordt te veel geleid als een soort partij- en campagnebureau van de VVD. Dat kan zo niet.

Transparantie

Voordat het mislukte monsterministerie werd opgetuigd viel de politie onder Binnenlandse Zaken en was er een apart ministerie van Justitie. Toen waren er heus ook wel schandalen en affaires, maar bevatte de organisatie toch meer checks and balances met bewindslieden van verschillende politieke kleuren.

Ook de transparantie bij Justitie is al decennialang een probleem. In het eerste kabinet-Kok probeerde D66-minister Winnie Sorgdrager (toen oud-rechter) de gesloten cultuur op Justitie te doorbreken. Zij wilden de luiken openen.

Sorgdrager was geen doorgewinterde politica en kwam openlijk in aanvaring met haar topambtenaren. Dat leidde tot een forse vertrouwenscrisis. Die hele toestand was niet mooi maar – zeker met de kennis van nu – wel noodzakelijk.

Bolkesteins veto

Opmerkelijk is dat toenmalig VVD-leider Frits Bolkestein in de daaropvolgende campagne een veto uitsprak over een eventuele terugkeer van Sorgdrager als minister. Haar opvolger werd de VVD-regent Benk Korthals die het als zijn taak zag om de ‘rust te herstellen’ op Justitie. De luiken werden dus weer gesloten.

Nog opmerkelijker is dat onder verantwoordelijkheid van diezelfde Korthals de omstreden Teevendeal tot stand is gekomen. Waarvan tot voor kort de details onder de pet zijn gehouden. In de doofpot zijn gestopt. Er wordt een patroon zichtbaar, en dat patroon is in drie letters samen te vatten: VVD.

Gefaalde visie

We kunnen nu vaststellen dat Sorgdrager in de jaren negentig een vooruitziende blik had. Het forceren van meer transparantie op Justitie levert wellicht geen ideaal mediaplaatje op – zoals de VVD ze graag creëert – maar zaken in de doofpot stoppen is uiteindelijk, al is het vijftien jaar later, véél schadelijker.

Het gaat niet om de poppetjes Opstelten, Teeven en Van der Steur. Zij zijn slechts exponenten van een gefaalde (rechts-conservatieve) VVD-visie op hoe we in Nederland politie en justitie het beste kunnen organiseren. O, wacht. VVD’ers hebben geen ‘visie’ zeggen ze toch altijd? Is dat misschien alles?

Ondergeschikt

Nee. De politiek zou kunnen kiezen om hier weer een parlementaire enquête tegenaan te gooien, maar het is toch al duidelijk wat de kern van het probleem is. En wat de oplossingen zijn; meer transparantie en gedeelde politieke leiding.

Affaires en schandalen zullen er altijd zijn. Dat hoort bij de materie. Deals met criminelen, justitiële of rechterlijke dwalingen, corrupte agenten, enzovoort. Die kan je niet voorkomen met een doofpot, alleen zo integer mogelijk managen.

Echte leiders zijn bereid om – à la Sorgdrager, maar bijvoorbeeld ook CDA’er Ernst Hirsch Ballin op andere dossiers – daarvoor hun eigen imago in de media compleet te verpesten. Zij zijn ondergeschikt aan wat zij willen bereiken en kunnen achteraf met opgeheven hoofd verdedigen wat zij gedaan hebben.

Gruwelijk regentesk

Bij de betrokken VVD-bewindslieden is dat zo’n beetje omgekeerd. Zij lijken vooral bezig met hun eigen imago. En dat van hun partij. Kekke YouTube-filmpjes en oneliners. En onderwijl die koppigheid. Het eigen blazoen steeds weer schoonvegen. Pedant en gruwelijk regentesk. Onterecht en uit de tijd.

Geef de ambtenaren de schuld. Of herhaal nog even dat het tóch een goeie deal was. Voor volk en vaderland! Of noem een slachtoffer van je eigen fouten ‘drammerig en links’. Doet het goed in de beeldvorming, toch? Schaamteloos!

Dus niet de poppetjes, maar de gehele VVD-strategie op Veiligheid en Justitie faalt. Het wordt tijd dat de rest van de politiek Bolkesteins dualistische voorbeeld uit 1998 volgt, en een veto uitspreekt over nóg zo’n VVD-mislukking in de volgende periode. Dat zou ‘voor volk en vaderland’ nou echt het beste zijn.

• Lees ook Hans Goslinga in december: De VVD maakt er een bende van

Video: Nieuwsuur-scoop over bonnetje Teevendeal

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Totaalfaal: VVD verprutst Veiligheid en Justitie

 1. Paul

  Judocus kwak ,heeft een gezicht als een bouwfraude

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Veiligheid en Justitie.
  Dit landje is volledig verzopen in de ellende.
  De donkere jongens komen bij bosjes het land in en de jongens zijn weer te zien op tv bij Opsporing Verzocht met overvallen moord en de rest .
  Lang leve de EU open grenzen .
  Het loopt de spuitgaten uit .
  En het vreemde is ,men de politiek is het ook nog gewoon gaan vinden .
  Met dit gezicht op de foto voorop .
  Alle bouwfraude en geestelijke bouwfraude vriendjes bellen elkander geregeld of er nog plaats is in Haag tweedekamer voor een leuk postje .
  Verstand niet vereist .

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Het Maffia gehalte de VVD geeft geen commentaar op de 0 procent rente gehalte .
  Maar de Banken nemen wel graag Debet Rente aan .

  Staat het de Banken vriendjes niet zo goed met hun oplichting dan bellen ze Mark Rutte of er nog ergens honderden miljarden liggen ,wat eigenlijk niet kan met een staatsschuld van 500 miljard.

  Maffiosi VVD

  En ja ,Brussel moet ook nog een hoop gratis honderden miljarden krijgen.

    /   Reply  / 
 4. Paul

  Ik zit me de ganze dag de pleuris te werken om overijverige belasting te betalen aan de VVD die bewust half Nederland in de kelder drukt door de DDR Brussel.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>