Stinkende journalistieke valkuilen in Wilders-proces

Knoops doet goed zijn best • Wilders’ waandenkbeelden te surreëel?

De rel rond het lekken van de pleitnota van Geert-Jan Knoops, de advocaat die Geert Wilders probeert bij te staan in zijn haatproces, wordt vervolgd met nieuwe feiten. De Volkskrant blijkt het stuk ook aangeboden te hebben gekregen.

Gaat het om een hacker die documenten illegaal in handen kreeg en deze doorspeelde naar de media? En waarom dan? Of gaat het om een strategische actie uit het Wilders-kamp om via de pers de publieke opinie te manipuleren?

Anoniem

Vandaag blijkt dat de Volkskrant de pleitnota eerder deze week ook aangeboden kreeg. De krant schrijft: ‘De bron wilde anoniem blijven en gebruikte alleen een voornaam. Hij wilde een locatie overeenkomen om de spullen af te leveren.’

Nadat een afspraak voor een telefonisch gesprek niet werd nagekomen stopte het contact tussen de Volkskrant en de anonieme bron. De krant schrijft dat deze man niet zei hoe hij aan het document is gekomen, maar trekt wel de conclusie dat zijn handelwijze ‘niet lijkt te passen bij het werk van een hacker.’

PVV-hoek

De Volkskrant vermoedt dat het lek wellicht in PVV-hoek gevonden kan worden: ‘Het is bekend dat uit de omgeving van Wilders wel vaker stukken lekken. Diverse media, waaronder het AD en NRC, citeerden eerder uit mails die de partijleider naar fractiegenoten stuurde en ook uit sms-berichten van Wilders.’

Wilders reageerde eerder verontwaardigd. Hij zei ‘ontdaan’ en ‘ernstig geschokt’ te zijn. Was dat echt of gespeeld? Zijn advocaat maakte vrijdag tijdens de regiezitting ook een groot punt van het lek, maar twijfelde over het doen van aangifte. Oké, het is wel duidelijk dat deze mediarel stinkt aan alle kanten.

Verwarring

Komen we weer terug op de vraag: wie heeft hier nou eigenlijk belang bij? We constateerden meteen dat het lekken van de tekst vooral in het voordeel van Wilders zelf is. De nieuwe speculaties wijzen ook steeds meer in zijn richting.

Het gaat over een obscuur lek waardoor de berichtgeving over het proces vertroebeld raakt. Er wordt onnodig verwarring, twijfel en chaos gecreëerd. Ook dat is in het belang van Wilders. Het past in een strategie om het proces over van alles meer te laten gaan dan alleen over de daadwerkelijke aanklacht.

Voorbereid

Terwijl die toch heel eenvoudig is. Wilders heeft opzettelijk en voorbereid staan hitsen tegen álle Marokkaanse Nederlanders. Zonder nuance aan te brengen.

De PVV-sympathisanten in dat zaaltje blijken vooraf de instructie te hebben gekregen om ‘minder, minder’ te scanderen. Een on-Nederlands tafereel. De Nederlandse bevolking reageerde geschokt en vol afschuw. Hoe kan zoiets in ons land bestaan? Velen vonden dat een grens was overschreden en deden aangifte.

Fake martelaar

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht de zaak zeven maanden en vond genoeg bewijs om tot vervolging over te gaan. Belangrijk. Mensen die hebben doorgeleerd kunnen onderbouwen dat Wilders de wet heeft overtreden.

Al het andere is bijzaak. Het gaat om het voorbedacht, zonder nuance, zaaien van haat tegen een specifieke bevolkingsgroep. Dat is strafbaar. Daar kan je het mee oneens zijn, maar dat is de wet. Waarom is dat de wet? Het verleden heeft ons geleerd dat daar alleen maar onrecht, ellende en destructie uit voortkomt.

Het OM gaat puur uit van de wet. Ze wegen niet mee of Wilders hierdoor in staat is zijn ego nog verder op te pompen tot een soort fake martelaar, of dat hij een te groot platform krijgt om zijn politieke haatagenda verder te verspreiden.

Droog

Nu is het aan onafhankelijke rechters om te oordelen of de onderbouwing van het OM juridisch sluitend is, en aan Wilders en zijn advocaat om te proberen de zaak onderuit te halen. Het OM is droog en to the point maar Wilders en zijn verdediging halen alles uit de kast om er een groot theaterstuk van te maken.

PVV-aanhangers (in sociale media) en PVV-sympathiserende columnisten doen alsof het simpel is, maar dat zal echt niet makkelijk zijn. Als de zaak eenvoudig te weerleggen was dan was het OM er na zeven maanden onderzoek niet eens aan begonnen. Nee, laten we eerlijk zijn: we zien een veroordeling aankomen.

Nuances

Wat blijkt na een dag? Wilders’ verdediging richt zich op allerlei bijzaken. Ze proberen het proces over veel meer te laten gaan dan de aanklacht.

Van uitspraken van andere politici tot veronderstelde nuances (nuances??) van Wilders in antwoord op vragen van journalisten. En ook de onafhankelijkheid van een rechter is opnieuw in twijfel getrokken. Wilders lijkt er wederom voor te kiezen om met een politiek motief de Nederlandse rechtsstaat te ondermijnen.

Opvallend hierbij is dat Wilders dat zelf deed in zijn zieligheidsverklaring maar dat advocaat Knoops zijn handen daar niet echt aan lijkt te willen branden. Het is natuurlijk ook nogal tricky voor een jurist om de rechtsstaat te ondermijnen.

Rechtsstaat

Het lekken van de pleitnota past in een strategie om zoveel mogelijk twijfel en verwarring rond het proces te zaaien, zoveel mogelijk aandacht in de media te genereren, én om journalisten te bespelen alsof het willoze poppetjes zijn.

Een vraag is hoever journalisten mee kunnen gaan in het op politieke gronden ondermijnen van de rechtsstaat. Zonder rechtsstaat immers geen vrije pers.

Samenhang

Zeker, we hebben gekleurde media die in politieke analyses partijdig kunnen zijn. Als ik over politiek schrijf doe ik dat ook vanuit mijn eigen ideeën. Daar is op zich niets mis mee. Progressief, conservatief, sociaal, liberaal, links, rechts, midden. Het is de pluriformiteit die hoort bij media in een vrije samenleving.

Maar wie willens en wetens meedoet aan het slopen van de fundamenten die onze vrije pers garanderen, kan beter een baan zoeken in Noord-Korea of zo.

Niet de vrijheid van een enkeling, maar gelijke rechten en gelijke plichten voor iedereen, en de samenhang der machten maken onze samenleving echt vrij.

Geloofwaardigheid

De pers, als officieuze vierde macht, is in het Wilders-proces minstens zo belangrijk als de andere machten. Het is eerder de geloofwaardigheid van onze vrije samenleving, inclusief de geloofwaardigheid van de pers, die terechtstaat.

Niet Wilders als persoon. Hij is zo’n eenling die onze rechtsstaat beperkt tot enkel zijn eigen vrijheid. Nou ja, zo werkt het recht voor niemand. Dat is toch een bizar waandenkbeeld. En je hebt er niet eens een wet of veroordeling voor nodig. Je ziet het, en je voelt in je guts dat het evil en manipulatief is. Een smerig spel.

Waandenkbeeld

Het heeft niets met de vrijheid van meningsuiting te maken. Als je denkt dat jou een bepaald recht toekomt dat zich buiten de rechtsorde bevindt, en je die orde bij herhaling niet als geldig aanvaardt, dan claim je iets dat helemaal niet bestaat. Dat mogen we een waandenkbeeld noemen. Maar dit terzijde.

Elke journalist die in dat riool duikt en zich wentelt in de smurrie die wordt voorgesteld als een verdediging van onze vrijheden, zal blijvend achtervolgd worden door de stank van onprofessioneel opportunisme en politiek bedrog. Tot zijn of haar carrière eindigt in een eerloze aftocht richting irrelevantie.

Liedje: Wear Your Demons Out

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Stinkende journalistieke valkuilen in Wilders-proces

 1. Van Trier hier

  We praten hier over Wilders’ waandenkbeelden? Ach, ongeveer een jaar geleden las ik de roman Spel. De daarin opgediste door de EU gemanipuleerde Nederlandse maatschappij, de verarming en verturking van ons land, schaamteloze pensioenroof, en de maffiose en meedogenloze terroristische strategieën van de centrale leidingen van bepaalden religies als door Wladimir Arn beschreven, dat vond ik nou echte waandenkbeelden. Ik heb dat schrijvertje erom verkettert en beschimpt. Maar een jaar later had de man helemaal gelijk… Ik bedoel ermee te zeggen dat ook Geert Wilders niet te vroeg op diens visie moet worden afgerekend.

    /   Reply  / 
 2. Aziz

  Spel? Hoog spel, dan toch zeker. Meesterijke manipulatie. Wilders wrijft zijn pro-Israel standpunten er op een bijfrequentie van dit showproces zeer geraffineerd in, de druk op de zwaar joods getinte rechterlijke macht bekwaam opvoerend. Want joden en Marokkanen (lees: moslims), dat is het sterkste voorbeeld van us or them. Ik ben een in Nederland geboren Marokkaan, en logischerwijs bevooroordeeld, maar moet erkennen dat dit een staaltje politiek van griezelig hoog niveau is.

    /   Reply  / 
 3. Van Trier hier

  Zo had ik het nog niet gezien. Weet niet wat je er werkelijk mee voor hebt, maar lees ik nu dat een Marokkaan Geert een compliment maakt?

    /   Reply  / 
 4. Aziz

  Jawel, maar sec als speler van de evil game die politiek heet. Zelfs zijn huwelijk met een joods Hongaarse diplomate kan ik daar niet los van zien. Alles voor de verkiezingsovetwinning. Nog meer zeggen?

    /   Reply  / 
 5. Van Trier hier

  Ahum… Input van “joodse diplomate” reken ik ook tot de stinkende valkuilen.

    /   Reply  / 
 6. Aziz

  Word eindelijk eens wakker zeg! Zoals Pim Fortuyn het homoseksuele deel van het electoraat van links naar rechts lokte, zo doet Wilders dat met de joden. Die wérkelijk anti-Islamstemmen kunnen in de volgende verkiezingen (nog) het verschil maken. Check maar eens waarom opiniemakers als Leon de Winter hun opvallende metamorfose voltooien. Ook de recente uittocht van andere Bezige Bij-auteurs mag men als thermometrisch zien. Wilders en zijn neofascisten en de nazaten van de Holocaustslachtoffers hebben elkaar nodig. Dát is nu stinkende politiek, Van Trier!

    /   Reply  / 
 7. Paul

  Nee hoor,tegenwoordig zijn ze in de tweedekamer nog gekker.
  Ze halen de Turken er in.
  En vooral de PvdA doet dat graag ,opdat de Turken in Nederland dan op de PvdA zouden gaan stemmen.
  Met bewust rade in de PvdA gekomen ,met bewuste rade ruzie gemaakt en met bewuste rade hun Zeteltjes gratis meegenomen.
  Meegenomen om hun eigen partij tje Denk te beginnen.
  Zeg maar partij tje Erdogan Denk partij tje .
  Want ze stonden me toch die 2 maffia koppen vandeweek op een verhoging de Turkse jeugd op te juinen ,dat ik dacht , is Erdogan ook ergens in de buurt ofzo.
  En ze moeten het wel van een papiertje af lezen,anders gaat het zo moeilijk uit hun hersenen.
  This toch al ongelovelijk dat zulk soort in de tweedekamer zitten.
  In de tweedekamer te Haag,het is toch niet meer te bevatten wat er nu aan de hand is in Nederland en wat er nog in de toekomst ons nog te wachten staat met die buitenlanders in de tweedekamer.
  Ik zal mij toch maar mooi in de toekomst moeten laten koeieneren door een Turk in de tweedekamer.
  Want een Turk die in Nederland komt is een Turk en blijft een Turk.
  En een Turk intagreerd nooit want hij weet niet wat integreren is.
  Een een Nederlander die naar Amerika vertrekt is ook geen Amerikaan maar blijft gewoon een Nederlander.
  Maar aanpassen kunnen Nederlanders wel.
  EX Koningin Beatrix ging eens naar een Arabisch land alwaar zij verplicht was om een hoofddeksel te dragen volgens hun normen en waarden .
  En de Koningin deed het van zelf sprekend.
  Maar Turken doen dat niet in Nederland.
  Turken hebben maar 1 wet en dat is het boekje waar men in leest en alles van zelf sprekend gelooft.
  Daarom hebben Turken lak aan alles en de rest der moslims ook.
  Daarom hebben ze ook schijt aan Hollanders als ze in een Boerka over straat lopen, z n zwart gelaat met een slurf voor hun gezicht.
  Maar slurpsidie s zuipen daar zijn ze meester in.
  We worden al overspoeld met Moskeeen en de rest.
  En de moslims zijn al zo bazig geworden dat de Nederlanders alles voor zoete koek slikken.
  Ze demonstreren in Nederland wat er in Turkije is gebeurt en gooien dan tevens ramen in dat hitsige domme volk.
  Enige zelfreflectie is hun vreemd .
  De enige die hun een spiegel voor houd is dictator Erdogan.
  Erdogan kon een broer zijn van Adolf Hitler.
  Adolf Hitler deed precies het zelfde wat Erdogan nu doet.
  Adolf Hitler was destijds ook democratisch gekozen en het ganze volk liep achter hem aan.
  Adolf Hitler had ook een zogenaamde Coup laten begaan om meer macht te krijgen.
  Mensen wat wijs maken.
  En zo moeilijk is het niet om mensen wat wijs te maken .
  Bijkans zijn zeker van de 6 miljard mensen 5 miljard mensen zowiezo politiek oliedom.
  Op de dag der stemming halen mensen vaak de raarste fratsen uit,en lopen ze van hokje van links of rechts stemmen.
  Of je gelooft het niet als mensen stemmen en vraagt ,, waar stemt u op ;ach ,ik stem op deze man,hij ziet er zo knap uit,of hij lacht zo leuk.
  Ja ,het kan nog erger hoor ;ik stem op deze man omdat hij altijd zo leuk gekleed gaat .
  Nee hoor ,wij stemmen op Mark Rutte ,want dan krijgen wij van Mark Rutte gratis 1000 euro cadeau .
  Het volk heeft zich altijd laten belazeren waar dan ook op aarde door de politiek.
  Ook door de schaamteloze Erdogan.
  Erdogan stond bij de begrafenis van een dode en predikte de mensen toe op een manier die niets van doen heeft met een plechtige begrafenis.
  De vlerk Erdogan schreeuwde de mensen toe dat ze vooral op de pleinen en straten moeten blijven.
  Ja tuurlijk ,de politiek heeft haar Burgers waar ook ter Wereld als schietschijf gebruikt.
  Breekt de pleuris uit ,dan moeten de soldaten en de burgers er maar voor vliegen en de ellende opvangen in oorlogstijd,en pakken de politici het vliegtuig naar zonnige oorden waar het veilig is in de hangmat.
  Komen ze terug,dan gaan de bolletjes van de politici weer groeien ,bolletjes zijn de menselijke hersenen .
  Maar als ze gearresteerd worden zoals Saddam en Qadhafi in de volksmond ook wel genoemd als Gaddafi ,dan worden het plots zielige wezentjes.
  En dan blijft er niets meer van bravour over .
  Het zelfde is Erdogan met zijn toneelspelletjes.
  Ala iedereen maar ja gaat knikken en naar hem gaan luisteren wordt dit mannetje ook steeds gekker in zijn bolletje .
  En wij Nederlanders zijn slapers geworden.
  Wij laten ons straks politiek in de tweedekamer overlopen door moslims .
  Of we moeten maar snel eventjes de grondwet aanpassen.
  Van buitenlandse komaf kunnen geen zitting nemen in de tweedekamer en al helemaal niet met 2 paspoorten .
  Maar ja ,in Holland kan alles.
  Weren die handel,een streep trekken .
  Anders wordt het hier steeds gekker .
  Krijgen we hier in de toekomst de Fc Erdogan partij .
  Maar die is er al in de vorm van Denk .

  Dus ik zeg ,krankzinnigheid en knettergekte ligt niet zo ver uit elkander in de tweedekamer.

  Als je in 1960 had gezeg dat er Turken in de Nederlande tweedekamer anno 2016 op schavot verhoging op straat als politiek partij tje staat te bleren om de Turkse jeugd te indoctrineren , hadden ze je voor gek verklaard en hadden ze je naar het gekkenhuis gebracht als krankzinnige .

  Naar het schijnt zitten er al zoveel moslims in de tweedekamer die deze week plots op tv zijn gekomen in hun verschijning ,dat we van hun bestaan in de tweedekamer niet af wisten .

  Het gaat de goede kant op in Nederland ?
  Amen.

    /   Reply  / 
 8. Van Trier hier,

  Aziz,
  Sorry hoor, maar een ‘coalitie’ tussen Joden en neonazi’s, dat is wat de Islam in ons land toch echt zelf over zich af heeft geroepen.

  Paul,
  Inderdaad, die cliché’s uitbrakende clowns van DENK reken ook ik tot de lange arm van Erdogan. En die negroïde vrouw die zich daardoor laat gebruiken is goed beschouwd nog veel zieliger. Zou ze weten wat Moslims werkelijk van negerinnen vinden?
  Die coup van afgelopen week in Turkije lijkt inderdaad heel erg op de brand in de Reichstag van 1933, waarna Adolf Hitler alle macht naar zich toe trekken kon. Onnozele Turkse soldaten die dachten dat ze aan een oefening bezig waren. Erdogan die ‘heel toevallig’ even zoek was. En duizenden schorsingsbevelen voor rechters en andere hooggeplaatste Westers denkende beleidsbepalers die ’heel toevallig’ al klaar lagen… Om maar te zwijgen van al die honderden Turkse vlaggen die in Rotterdam ook al klaar lagen… En nu denkt Adolf Erdogan er gauw even de doodstraf door te kunnen drukken. Wég lastige getuigen…

    /   Reply  / 
 9. Aziz

  Marokkanen en Turken zijn veel minder vergelijkbaar dan jullie Nederlanders denken. Ten eerste zijn Marokkanen trotse Noord-Afrikanen en behoren de alom ongewenste Turken noch tot Azië, noch tot Arabië of tot Europa. Om binnen de Nederlandse politiek te blijven: de edelachtbare Ahmed Aboutaleb en drs. Kadija Arib zijn Marokkaan, die respectloze losers van Denk zijn Turk. Marokkanen zijn trotse volbloeds, Turken zijn op hun best logge muilezels. Een boek over Turkse suprematie binnen Nederland lach ik, hoe baanbrekend ik de optie xzemenisme ook vind, om die reden weg. Over de nepcoup in Turkije ben ik het met jullie eens, dat heeft oppermuilezel Erdoğan veel te doorzichtig aangepakt. Niet Wilders maar hij verdient de voornaam Adolf. Het is voor mij echter helder waarom Wilders zijn accenten niet op Erdoğan, maar op puberende Marokkanen richtte. Ik voorspel in dit proces een klaterende overwinning voor de jodenvriend uit Venlo.

    /   Reply  / 
 10. Van Trier hier

  Aziz,

  Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar vraag me af of ik het met een slang als jij wel eens wíl zijn…

    /   Reply  / 
  1. Aziz

   Je bent het met iemands standpunten eens of niet. Als dat produkt van de rede in negatieve zin beīnvloed kan worden door afkeer van de persoon in kwestie, dan maak je je feitelijk schuldig aan discriminatie. En dat mogen jullie niet van de door joden gemanipuleerde Grondwet in dit land. Wat een trieste paradox…

     /   Reply  / 
 11. Beppie Onstenk

  De Mensheid
  Mensen volkeren.. overal op aarde
  Wat zal het mooi zijn
  Als we werkelijk.. menselijk waren
  Geen oorlogen.. het corrupte geld ..de geloven
  De alles< vernietigende werking
  Was het maar waar dat we onze blik konden verversen
  Saamhorigheid universeel ..De Grootheid Eren
  we zijn geboren uit liefde
  Maar kijk om ons heen ..Wreedheid en macht
  Het lijkt meer een lust.. een soort ziekelijke kracht
  Ongevoelig breken ze het leven af
  Hoe zinloos allemaal en wat is hun straf
  Gebroken harten verdriet zoveel leed
  Is er nog iemand die raad hiermee ..WEET

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>