Politiek en pers in ratrace na aanslagen Brussel

Strijd tegen terrorisme overstemd door scoringsdrift en galbakkerij

Een dag na de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel worden we wakker met een forse kater. Zeker dertig doden en meer dan 200 gewonden. Denkend aan die slachtoffers. En aan hun nabestaanden. Konden die mensen de slaap vannacht überhaupt vatten? Vermoedelijk niet.

Voor vrijwel de hele Nederlandse pers en politiek leek er gisteren geen tijd voor verwerking en reflectie. Van rechts tot links. De politieke kopstukken en de media waren in strijd met elkaar. Alleen De Correspondent deed er niet aan mee, en kreeg daarop virtueel hoongelach – letterlijk LOL – en spot voor de kiezen.

En de Haagse politici, van Geert Wilders tot Emile Roemer en alles ertussenin, draaiden van het uiten van medeleven direct over op campagnetaal en slogans. Same old, same old. Vooral op dat moment totaal niet urgent. Eerder verstorend.

Ik weet niet of er mensen – anders dan hitsige persmuskieten – waren die daar behoefte aan hadden. Persoonlijk vond ik de reactie van terreurbestrijder Dick Schoof (NCTV) wel heel belangrijk. Een echte toevoeging op zo’n klote dag.

Internetriolen

Juist Schoof was het meest rustig van allen. Stoïcijns, wars van scoringsdrang, beheerst, bijna saai. Maar wat hij te zeggen had was het enige dat gisteren echt van belang was; geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland, wel verscherpte grenscontroles en bewaking op Schiphol en stations. That’s it.

We zagen een dwaze dynamiek. Allerlei politici en mediakanalen leken gisteren welhaast enthousiast na de aanslagen. Een gênant soort opgewondenheid. Van ratten in de rechts-radicale internetriolen zijn we dat onderhand – helaas – wel gewend maar hun pestilentie verspreidt zich steeds verder de mainstream in.

Ik heb het niet over de vermaledijde toon van het debat. Die boeit niet. Types die schelden en talloze blikken drogredeneringen en hoaxen opentrekken wíllen wel in debat maar zijn simpelweg incapabel. De machteloosheid spat ervan af.

Leuk! Ironie!

Dat lezen we trouwens ook terug in hun schrijfsels. Ze hebben het steeds over ‘wegkijkers’ en zo. Zij leven in de veronderstelling dat andere mensen de zaken niet zien zoals zij die zien. Dat vinden zij fout, en een op zichzelf staande reden voor diskwalificatie. Dat is het tegenovergestelde van een open en vrij debat.

Niet tot debat in staat en steeds grotere hoeveelheden opiniemodder nodig hebben om dat gebrek te kunnen maskeren. Het zijn net junkies die naar almaar meer dope verlangen om euforisch te geraken. En ze hebben wat afgelachen gister op Twitter. De rechtse wrokblogs. Aanslagen? Gezellig! Leuk! Ironie!

Trollen en fact-free brainfarten op Twitter of een blog is geen debat. Oké, ik kan neerbuigend schrijven dat het ratten in een internetriool zijn, maar zo’n exclusie is gemakzuchtig. Zulke types hebben ook het recht en de vrijheid. Op een dag als gister zijn ze zwaar irritant maar ze zijn de kern van het probleem niet.

Minkukels

Het werkelijke probleem is dat politici en journalisten die we voor intelligent moeten houden zich steeds sneller en makkelijker laten verleiden mee te doen in die ratrace. Als zij even nadenken, wéten ze toch dat ze zo’n schijngevecht nooit kunnen winnen. En dat ze dat sowieso niet moeten wíllen.

De strijd tegen terrorisme leek in onze media gisteren meer op een strijd om welke politicus de emotie het beste weet te raken (en snel!) en welke websites de meeste hits scoren met foto’s en filmpjes van slachtoffers en daders. Binnen hun beeldvormingsbubbel is publiek iets dat ze bewerken in plaats van dienen.

Met zo’n stelletje minkukels winnen we de oorlog niet hoor. Terwijl deze generatie terroristen erg flexibel opereert en zich razendsnel aanpast aan veranderende omstandigheden betrekken de politiek en de pers oude loopgraven van waaruit ze elkaar bestrijden in plaats van de vijand die ons gezamenlijk bedreigt.

Video: Egyptische pop-doorbraak Nathalie Saba met Snow

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>