Nederlandse nationalisten glibberen in duisternis

Campagneleider Trump: Ik kreeg Oekraïne in Europa • Antisemitisme

‘De rol die ik in de regering speelde was om te helpen Oekraïne in Europa te krijgen. Daar zijn we in geslaagd’. Dat zegt politiek lobbyist Paul Manafort over zijn periode als adviseur van ex-president Viktor Janoekovytsj. Sinds kort is Manafort campagneleider voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

Manafort werkte voor dictators en andere obscure types. Zijn kantoor kwam daardoor in de top 5 van lobbyisten voor mensenrechtenschenders. Begin jaren ’90 werkte hij clandestien voor de Pakistaanse geheime dienst met als doel de aandacht af te leiden van terrorisme. Hij kreeg tonnen voor die activiteiten.

Superioriteitsdenken

Trump won dinsdag officieus het leiderschap van de Republikeinse Partij. Hier is iets heel geks aan de hand. In Nederland bejubelen nationalisten de opkomst van Trump in de Verenigde Staten. Het is voor hen blijkbaar een bevestiging van een politieke trend gericht op een hernieuwd ‘blank superioriteitsdenken’.

PVV’er Geert Wilders is van plan om naar de Republikeinse conventie te reizen om daar persoonlijk te gaan staan juichen. Nou is hypocrisie hem niet vreemd, en het zal de harde kern van zijn aanhang weinig boeien. Die slikken alles van hem.

Antisemieten

Maar in hun enthousiasme voor deze Amerikaanse oprisping van nationalisme stappen PVV’ers in bed met mensen die ideeën aanhangen die haaks staan op waar zij voor strijden. Of althans, voor zéggen te strijden. De Trump-campagne wordt openlijk en fanatiek gesteund door extreemrechtse antisemieten.

Leden en leiders van de Ku Klux Klan en het neonazistische Stormfront steunen Trump. Op campagnebijeenkomsten wordt de Hitlergroet gebracht. Mensen met een andere huidskleur worden er mishandeld. Oude complottheorieën over joodse wereldheerschappij vinden hun weg weer in de mainstream.

Een joodse journaliste kreeg afschuwelijke antisemitische bedreigingen over zich heen nadat zij een artikel over de vrouw van Trump had geschreven. Haar hoofd in plaatjes uit concentratiekampen geplakt, enzovoort. Schandalig racisme.

Gelegenheidscoalitie

Maar het gaat niet om Trump, Manafort of neonazi’s. Het gaat ook niet om joden, moslims of mensen met een kleurtje. En het gaat al helemaal niet om Wilders. Hoezeer PVV-aanhangers ook anders willen geloven is Wilders hooguit een voetnoot. Niet uitzonderlijk. Zoals Wilders zijn er dozijnen rechts-radicale politici.

Nee, het gaat om de allianties die gesloten worden. Formeel en informeel. In politiek en media. We zagen het ook bij het Oekraïne-referendum. De SP sloot zich op in een kamp onder leiding van rechts-nationalistische complotdenkers. En sommige verlieslijdende media hebben er veel geld aan verdiend.

Die wanstaltige gelegenheidscoalitie heeft ‘gematigde’ nationalisten niets goeds opgeleverd. Dat is logisch. Alleen extremisten profiteren van de politieke chaos en het wantrouwen, voortkomend uit zo’n verschroeide-aarde-strategie.

Heimelijk

We zien dit consistent terug in de kritiek op de nationalistische bewegingen. Niet vanuit de gevestigde orde – grote kranten, omroepen en partijen als VVD en CDA schurken er hitsig tegenaan – maar op internet, op blogs en in sociale media.

Nationalisten worden niet zomaar ingedeeld bij extremisten en fascisten. Je kan immers gewoon trots op je land en identiteit zijn zónder extreemrechts te worden. Nee, het gebeurt wanneer zij zo opzichtig heulen met het fascisme. De suggestie zit steeds in hun retoriek en propaganda. Als een soort heimelijk verlangen.

Opportunistisch

Tot hoeveel hypocrisie zijn zij bereid om nihilistische driften te kunnen botvieren? Hoeveel openlijke rassenhaat willen zij legitimeren? Hoe diep kunnen zij uit commercieel (media) of electoraal (politiek) belang hun kop in het zand steken?

4 mei. Een goede dag om de nationalist die twijfelt er even aan te herinneringen dat er weinig opties zijn. Ofwel je trekt een duidelijke streep, wijst alle vormen van rassenhaat en discriminatie af, en handelt daar ook naar, ofwel je glibbert als een opportunistische aal in het grijze gebied af richting de duisternis.

Video: neonazi Duke steunt Trump met antisemitische propaganda

Dit is een walgelijk filmpje dat ik eigenlijk niet wil verspreiden. Deze bagger heeft al ruim 190 duizend views, 4500 likes en slechts 750 dislikes. Zieke geesten!

Trump weigerde er in eerste instantie afstand van te nemen. Later deed hij dat alsnog. De neonazi’s zeggen nu dat hij dat alleen voor de bühne doet. Zij blijven hun steun voor Trump uiten middels racistische en antisemitische propaganda.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>