NRC wil Wilders’ PVV niet extreemrechts noemen

Onzinartikel waarin gezocht wordt naar ‘juiste kwalificatie’ van PVV

NRC heeft een amusant, en totaal overbodig, artikel online waarin de conclusie wordt getrokken dat je Geert Wilders, zijn PVV-beweging en Europese vrienden beter niet extreemrechts kan noemen. ‘Wanneer is rechts extreem in Europa?’

Emilie van Outeren, de schrijver van het stukje, vraagt zich af wat de ‘juiste kwalificatie’ is van partijen als de PVV, VlaamsBelang, Front National, FPÖ en Lega Nord. ‘Bij gebrek aan beter lijkt populistisch radicaal-rechts de beste term om Wilders en zijn Europese vrienden te beschrijven’, is haar eindoordeel.

Het is een overbodig schrijfsel omdat mensen die de PVV extreemrechts vinden zich sowieso niks zullen aantrekken van de argumenten die Van Outeren aanvoert. Die lijken nogal arbitrair, willekeurig bij elkaar gezocht.

Kwalificaties

Dat er een eenduidige ‘juiste kwalificatie’ voor partijen zou zijn – of zou moeten zijn – is een aanname die zij niet onderbouwt. Dat is ook niet te onderbouwen omdat álle partijen diverse kwalificaties krijgen, al naar gelang een punt dat gemaakt wordt in een bericht. De PVV is daarin geen uitzondering.

De VVD wordt bijvoorbeeld liberaal, conservatief, rechts, centrumrechts, economisch-liberaal en neoliberaal genoemd. De PvdA wordt aangeduid als sociaaldemocratisch, centrumlinks, progressief, en soms ook neoliberaal (door linkse critici). Veelgebruikt is ook de term ‘traditionele middenpartij’.

De socialisten van de SP worden progressief, conservatief of zelfs nationalistisch genoemd, maar ook EU-kritisch en populistisch. Soms ligt de nadruk op de lokale verwevenheid, of wordt gesproken over een partij ‘op de flanken’.

Relevant

Dat zijn maar een paar voorbeelden. De kwalificaties worden altijd gebruikt in een bepaalde context. In een kritische beschouwing van het zorgstelsel of de woningmarkt zal je het woord neoliberaal sneller tegenkomen dan anders.

Heb je het over een issue waarbij een partij pleit voor meer overheidssturing, regulering, stimulering of nivellering, dan kan je dat samenvatten als ‘links’. Heel gewoon. Ook als zo’n partij op een ander moment ‘rechts’ genoemd wordt.

Idem met de PVV en de kwalificatie extreemrechts. In een artikel over Europa zullen termen als anti-EU-partij of ‘nationalistisch’ eerder gebruikt worden. Zo’n kwalificatie geeft een positie weer, relevant voor het onderwerp.

Maar als het bijvoorbeeld gaat over een plan om mensen op basis van etniciteit, nationaliteit of geloof te vervolgen (grondrechten te ontnemen, te deporteren, op te sluiten, verplicht te werk te stellen, enz.) dan hoef je niet gek op te kijken als daar de kwalificatie ‘extreemrechts’ aan wordt verbonden.

Steekhoudend

Bovendien gaat Van Outeren voorbij aan de uitingen van PVV-aanhangers op het internet. Er wordt onversneden haat verspreidt – tot en met verwensingen over gaskamers aan toe – die je het meest volledig als extreemrechts betitelt.

Je hoeft dat natuurlijk niet allemaal even serieus te nemen – sociale media zijn een riool. Maar zonder aanhang, met name de fanatieke harde kern, zou de PVV geen factor van belang zijn die überhaupt kwalificaties behoeft.

Je hoeft ook niet dag in, dag uit, van de daken te schreeuwen dat het een extreemrechtse beweging is die gevaarlijke sentimenten kweekt. Dat zou obsessief zijn. Maar op gepaste momenten, in context, is het steekhoudend.

Dan hebben we echt geen NRC-redacteur nodig die – kennelijk verlegen zittend om een onderwerp – voorschrijft wat wel of niet een ‘juiste kwalificatie’ is.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “NRC wil Wilders’ PVV niet extreemrechts noemen

 1. Martin van den Heuvel

  Extreem rechts is 100 % rechts en dat is anarchisme. De anarchisten schaffen de complete overheid af.
  Extreem links is 100 % links en dat is communisme. De communisten schaffen het complete bedrijfsleven af (nationalisatie).

  De 7 (zeven) liberale partijen in de tweede kamer zijn liberaal. Dat betekent dat ze vinden dat de overheid alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. De rest laten ze over aan de bedrijven.
  Het probleem is dat je niet kunt concurreren in de gezondheidszorg, onderwijs, (sociale) huurwoningen, energie of openbaar vervoer. Nee, sorry VVD, het gaat niet. Onmogelijk.
  En dus vinden de linkse partijen in de tweede kamer dat dit soort zaken door de overheid moet worden geregeld.

  Uit dit verhaaltje blijkt dat de PVV NIET extreem rechts is, maar gewoon rechts = liberaal. Want Geert was 15 jaar lid van de VVD. Dat de PVV CLAIMT alle moslims het land uit te willen, kan best, alleen gaat het ze niet lukken, want alle Turken en Marokkanen hebben een Nederlands paspoort.

  Dit is eigenlijk het hele verhaal. Wil je dat ALLE uitkeringen, subsidies en toeslagen worden afgeschaft en dat van alle overheidsinstellingen een commercieel bedrijf wordt gemaakt? Stem dan vooral niete op SP, PvdD, GL of 50+.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>