Nederland steunt Israël en internationale wetteloosheid

Goed nieuws voor Den Haag, de hoofdstad van het internationale recht. De VN-Mensenrechtenraad heeft het Goldstone-rapport doorverwezen naar de Veiligheidsraad. Het rapport maakt melding van door Israël en Hamas gepleegde oorlogmisdaden tijdens het Gaza-conflict. En ondersteunt landen, zoals Nederland, in het hun poging om straffeloosheid tegen te gaan op het internationale politieke podium.

Het rapport roept namelijk Israël en Hamas op onderzoek te doen naar haar eigen handelen in het conflict. Het conflict dat afgelopen jaarwisseling een einde maakte aan het leven van 13 Israëliërs en aan meer dan 1300 Palestijnen, waaronder het merendeel burgers.

Gebeuren deze onderzoeken niet naar behoren dan wordt aanbevolen, met goedkeuren van de Veiligheidsraad, om de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof. In Den Haag dus. De stad van Recht en Vrede. Van waaruit onze politici al zo vaak ‘het vingertje’ hebben geheven naar de rest van de wereld. Want wij zijn nu eenmaal, in de geest van Hugo de Groot, de voorlopers op het gebied van international recht. Maar nu even niet.

Nee. Niet als het gaat om onze goede bondgenoot Israël. Dan doen we even onze oogklepjes op. Desnoods even het hoofdje in het zand en stemmen we vrolijk tegen de resolutie in de Mensenrechtenraad. Samen met de VS en vier andere landen. Helaas voor onze vertegenwoordigers werd de resolutie wel aangenomen.

Door deze tegenstem verliest Nederland geheel haar geloofwaardigeid als promoter van het internationaal recht. Dan kan Verhagen zich nog zo mooi uitlaten over de strijd die Nederland voert tegen de mondiale wetteloosheid. De steun voor internationale rechtbanken. De noodzaak van een goed functionerende internationale rechtsorde en noem maar op.

Precies een maand geleden gaf Maxime een goede speech tijdens een vredes-conferentie in Den Haag. Een uiteenzetting over de rol die Nederland wil spelen in de internationale politiek en die ondergetekende geheel onderschrijft. Onze minister van Buitenlandse Zaken vertelde de wereld het volgende:

“The Netherlands, which has the honour to host many international organisations, particularly in the field of peace and justice, fully supports the International Criminal Court and other international tribunals. This is in line with our moral and constitutional obligation to promote the development of the international legal order. And we will continue to urge others to cooperate with these international legal institutions as well.”

Maar een speech is geen uiting van beleid. Een stemming in de VN-Mensenrechtenraad is dat wel.

Het lijkt er op dat de Nederlandse staat vertrouwt op de objectiviteit en kundigheid van de rechters van het Internationale Strafhof. Tenminste in de lopende zaken tegen Congolezen, Sudanezen en Ugandezen. Maar om nou het internationale recht toe te passen op Israël? Dat gaat Verhagen net iets te ver. Dan verstopt hij zich liever even in de boekenkist van Hugo de Groot.

Kiekeboe Maxime! We zien je wel!

(Foto van Cache.daylife)

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Nederland steunt Israël en internationale wetteloosheid

 1. Babs

  Ik lees hier wat geen enkele zelfbenoemde “kwaliteitskrant” durft te publiceren. Waarvoor dank.

  Even wat toevoegingen. Met 25 stemmen voor werd de resolutie aangenomen, wat inhoudt dat het Goldstone-rapport “met urgentie” besproken gaat worden in de Algemene Assemblee, die samen met de Veiligheidraad het hoogste orgaan van de VN vormt.
  De Algemene Assemblee beslist vervolgens of het rapport in de Veiligheidsraad wordt bekeken, en die kan uiteidelijk beslissen of oorlogsmisdadigers kunnen worden berecht door het Internationaal Strafhof.

  Maar dat gebeurt niet, omdat de VS dan vrijwel zeker zijn veto geeft. Ja, ook nu Obama aan het roer staat. Er is namelijk geen Amerikaanse president die een verkiezingscampagne voert zonder de dollars van de joodse lobby en de zionistische christenen. ‘USrael’ is dan ook het machtigste land ter wereld, met het sterkste leger.

  Wat er aan mogelijkheden overblijft is dat bepaalde landen individeel verdachten van oorlogsmisdaden kunnen berechten omdat ze wetten hebben die daarop zijn toegerust. In Nederland verwacht ik dat niet. En mocht het aan de orde zijn, dan is gebleken dat het ministerie de beroerdste niet is om de verdachte een handje te helpen (zie Ami Ayalon).

  De huidige aangenomen resolutie bestond overigens uit nog twee delen, namelijk een oproep aan Israël om de nederzettingen in Oost-Jeruzalem te ontmantelen (info die in Nederland verzwegen wordt), en de toegang tot de Al-Aqsa moskee niet te hinderen. Maar Israël heeft als (nucleaire) schurkenstaat lak aan VN-resoluties, dus zal het zich ook daar niets van aantrekken.

    /   Reply  / 
 2. Isaac van den Broek Auteur

  Dank voor de inhoudelijke toevoeging

    /   Reply  / 
 3. Antoon (Tom) van Die

  Na 2005 toen wij de Gaza hebben verlaten kregen wij 8000 raketen, daar hebben wij volgens internationaal recht een eind aan gemaakt. Dat wij 1300 burger hebben gedood is overdreven meer dan 1100 waren combatens om de term te gebruiken die in burgerkleding aan de gevechten deel hebben genomen. Ga het rapport maar lezen met alle commentaar dan wordt het artikel van deze schrijver een beetje om het op zijn zacht uit te drukken te eenzijdig en ge tuigt van groot gebrek aan kennis van het M.O. Shalom van uit Israel

    /   Reply  / 
 4. netty Sänger

  Ik vind het absoluut schandalig, dat onze regering tegen heeft gestemd. Het was uiteraard te verwachten van de partijen, die menen dat ze verantwoording aan hun “godheid” en aan niemand anders hoeven af te leggen. Niet aan de kiezers dus, maar van de PvdA had ik zo’n houding niet verwacht. Wouter Bos, wat val je me tegen.
  Ik schaam me diep, dat Nederland tegen heeft gestemd. Sinds 1948 en zelfs daarvoor al is de westerse wereld bezig om Israël door dik en dun te steunen. Niet verstandig, zelfs dom en totaal misplaatst. Wat de Joden in de 2e Wereldoorlog en de diverse pogroms daarvoor voor vreselijks is aangedaan, doen zíj nu de Palestijnen aan. Onvoorstelbaar en de wereld laat het gebeuren, nog steeds! Leve het Goldstone rapport, misschien brengt dat toch een verandering op gang.

    /   Reply  / 
  1. davinci

   ja hier sta ik vierkant achter deze laffe houding is absoluut een blamage voor het Ned. volk

     /   Reply  / 
 5. Anadori

  Het is tijd voor een algehele boycot van Israel. Wanneer doen de Amerikanen hun ogen open voor de appartheid in Israel en de Nakba. Ze zijn daar toch zo gevoelig als het om discriminatie gaat.

    /   Reply  / 
  1. Dani

   Doe alstjeblieft.. doe het.. boycot israel! gooi je telefoon weg, geef je computer aan de buren, want als je boycot doe het dan goed! en oja, we noemen het discriminatie nadat als wij antwoordt geven weer de slechte zijn in jullie ogen.
   Ik schaam me diep om nederlander te zijn als ik deze reacties lees; had het iq hoger verwacht..

     /   Reply  / 
 6. davinci

  ik schaam me even een Nederlander te zijn
  hoe in hemels naam kan je de manier waarop Israel in de Gazastrook te keer ging goed keuren ,want dat doet Nederland.
  Zo als van ouds neemt Nederland weer een belangen-standpunt in waar ze het beste mee weg komen, hypocriet

    /   Reply  / 
 7. frustaatje

  Zo zie je maar weer. Hoe je commentaar levert op gebeurtenissen is niet alleen belangrijk, maar ook je nieuwskeuze bepaalt je standpunt. Wat dat betreft is Nederland bijna gelijkgeschakeld. Zie de kranten en de TV.

    /   Reply  / 
 8. M. van Wijk

  Wat ben ik blij dit te hebben gelezen. Ik sta gelukkig niet meer alleen. Dat was 40 jaar geleden wel anders, toen ik zei pro-Palestina te zijn, werd meteen voor anti-semiet uitgemaakt door familie en vrienden. Inmiddels zijn zij ook weer tot inzicht gekomen.

  En dan nu dat gekonkel van israel en VS over kernwapens van Iran. Ik ben niet bang dat Iran of Pakistan, Afganistan het eerst gaan gooien, ik ben wel bang voor israel, tenslotte het meest gefrustreerde volk van de wereld, zij gooien eerst, het begin van de derde wereldoorlog.
  Laat me het a.u.b. verkeerd hebben.
  Hoewel, zoveel onrecht als er nu is op deze wereld kan geen stand houden, uiteindelijk.

    /   Reply  / 
  1. Jo

   Ik hoor het alweer, een stelletje jodenhaters bijelkaar!
   Jullie familie waren zeker allemaal NSB’ers, verraders,landwachters, jodenaangevers voor een 12,50 en vrijwilligers in het leger van de fascist Hitler. En natuurlijk roofden jullie families de spullen uit de huizen van de joden en gingen er zelfs inwonen.

   Ik wil jullie vragen om vanaf de Gaza naar de Israelische grens te gaan,en met een nazivlag met hakenkruis te zwaaien, en de Israelische soldaten uit te schelden voor varken.

     /   Reply  / 
   1. M. van Wijk

    Stakker

      /   Reply  / 
 9. M. van Wijk

  israel heeft al jaren alle bestaansrecht verloren. de israel lobby is weerzinwekkend.

    /   Reply  / 
 10. Likoed Nederland

  Goldstone zegt nu dat hij zich heeft ‘vergist’. Er waren geen Israelische oorlogsmisdaden, alleen Palestijnse.
  Zie:
  http://www.likud.nl/pers028.html

  Israel had dus gelijk en Hamas loog.
  Wie is nou ook zo stom om een terroristenorganisatie te geloven die in haar handvest heeft staan dat de Joden uitgeroeid moeten worden?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>