Mark Rutte grote winnaar onderhandelingen

Tijd voor analyse! Terwijl Mark Rutte zich klaar maakt voor een bezoek aan de andere landen uit de Benelux, regent het analyses. De CDA-jongeren, die hun partij omschrijven als zelfgenoegzaam. Heel Nederland, dat de beperking van koopzondagen heel slecht vindt voor de economie. En de Rijksuniversiteit Groningen, die zich heeft gericht op de onderhandeling over het regeer- en gedoogakkoord. Grote conclusie: Mark Rutte is de winnaar.

Vreemd genoeg is het een hoogleraar Sociologie die zich hier mee bezig heeft gehouden. Zal wel iets met groepsdynamiek te maken hebben, ofzo. In ieder geval; de analyse bekeek op twaalf punten hoe dicht een partij bij hun eigen standpunten was gebleven. De VVD heeft op 7 van de 12 punten een overwinning geboekt, waarvan 1 gedeeld met de PVV. Het CDA op 4 punten en de PVV 2, waarvan 1 gedeeld met de VVD. Lekker nietszeggend allemaal.

Voor de beeldvorming heeft Mark Rutte maandenlang gezwoegd om een instabiele coalitie samen te stellen. Een coalitie die bovenal keer op keer op zoek moet naar nieuwe meerderheden. Iedereen weet dat dit een kabinet is dat op de winkel past; grote hervormingen zijn vrijwel niet  mogelijk met een gedoogpartner die  alles dreigt te blokkeren dat aandacht behoeft. De WW, de AOW, de huizenmarkt. We zijn benieuwd of er in ieder geval nog iets van de grond komt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>