SP: populistisch gewauwel

De SP. Oppositiepartij aan de zo verguisde  linkerkant van het politieke spectrum. Druk bezig hun positie ten opzichte van de PVV en de PvdA terug te veroveren. Ondanks de 15 zetels en de lage peilingen, houdt voorman Roemer er vertrouwen in. In het kader van het debat over de regeringsverklaring, waar Job Cohen al het een en ander over zei, komt Roemer nu met een mooi voorstel. Voor de bühne.

Roemer roept politici op om in ‘eigen vlees te snijden’ en vraagt, naar Engels voorbeeld, een salariskorting van 10%. Juist. 10% minder voor bestuurders van gemeenten, waterschappen en het Rijk. Nergens wordt duidelijk wat deze maatregel precies oplevert in harde cash. Misschien dat Roemer dat eens voor kan rekenen. Want verder is dit een voorstel dat inhoudelijk niets toevoegt aan het debat. Het gaat ten eerste niet gebeuren. Ten tweede levert het niets op. Ten derde, niet echt een SP-puntje, maar goed: kwaliteit mag wat kosten. Goede bestuurders moet je niet afschepen met een hongerloontje.

Zo heeft de SP ook zijn  mediamomentje te pakken, maar moet het eerste inhoudelijk sterke voorstel nog komen. Misschien durft de SP alsnog te vragen waarom de  ’Hypotheekrenteaftrek’ volledig ongemoeid wordt gelaten door de nieuwe regering? Want dat is iets dat echt alleen de rijken rijker maakt.  In plaats van deze populistische diarree zou men bij de SP beter zijn ‘riante’ gage waar kunnen maken en inhoudelijke voorstellen aan gaan dragen. Back to work. Arbeiders aller landen…

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “SP: populistisch gewauwel

 1. frank bikker

  Natuurlijk is dit symboolpolitiek, maar goed voorbeeld kan doen volgen. Dit geldt ook voor vele bestuurders in het bedrijfsleven. “Het volk”neemt niets aan van mensen die willen bezuinigen als ze zichzelf overslaan. Vandaar ook de stemmenwinst de kiezers op de PVV en de SP, samen toch goed voor een kleine 40 zetels. Dit zal nog erger worden als er nog meer mensen aan de kant komen te staan.

  Is niet alleen maar populisme. Men kan het ook kwalificeren zoals mensen denken.

    /   Reply  / 
 2. Rob vd Poel

  Kan iemand mij vertellen, waarom de bankiers en de villawijkbewoners, die zich dor de jaren ook zich heeft verrijkt met rust worden gelaten, terwijl de bijstandsuitkering 2000 euro naar beneden gaat? Van de VVD begrijp ik het, niet van CDA, als dit ook CDA beleid is dan kan deze partij zich beter opheven of fuseren want dan is men nutteloos en dubbelop

    /   Reply  / 
  1. petra

   Ik begrijp ook niet waarom de VVD zoveel aanhang heeft. Een asocialer kabinet is niet denkbaar.

     /   Reply  / 
 3. petra

  Laagbetaalde medewerksters van de Thuiszorg in Kennemerland wordt gevraagd 10 tot 20% salaris in te leveren of anders ontslag. Terwijl de directeur ver boven de Balkenendenorm verdient! Als men het over het salaris van de directeur wil hebben, krijgen de mensen een snauw. Daar mag niet over gesproken worden! Topsalarissen eerst aanpakken ook al levert het naar verhouding niet veel op. Het gaat om solidariteit. Rutte geeft villabewoners belastingvoordeel, terwijl postbodes, zogenaamde scheefwoners, thuiszorgmedewerksters, docenten etc. het gelag mogen betalen.
  Ondertussen blijft het klootjesvolk de PVV stemmen – een partij die nauwelijks een verkiezingsbelofte waarmaakt (65 = breekpunt, werd de volgende dag zonder slag of stoot weggegeven; niet meer privatisering in het OV – weggegeven. De PVV doet allemaal voorstellen waarvan ze weten dat ze het niet kunnen waarmaken. Geert Wilders weet hoe hij dmv onderbuikgevoelens stemmen kan binnenhalen. Hij wil niet met nazi’s vergeleken worden maar zelf vergelijkt hij moslims wél met nazi’s. Hij is voor vrijheid van meningsuiting maar niet voor mensen die niet dezelfde mening hebben als dictator in de dop Wilders. Eng mannetje. Ik hoop dat de mensen nog op tijd gaan inzien hoe eng Wilders is, én dat Rutte een dief is van hun inkomen.

    /   Reply  / 
 4. maltje

  Als men van het volk iets verwacht, moet je zelf het voorbeeld geven. Dat kan ik niet zeggen van onze bedrijfsleiders en onze politici.

    /   Reply  / 
 5. Mat

  De zin alleen al ‘dat je goede bestuurders niet moet afschepen met een hongerloontje ‘ is populistisch gewauwel van rechts. Een goede vriend van mij is diplomaat geweest in het buitenland, verdiende meer als een ton per jaar + 4 jaar huurkosten woning + presentatiekosten €20.000 + verhuiskosten €20.000 + inrichtingskosten woning €20.000 + onkostenvergoeding om partner, familie, vrienden over kunnen laten komen, ook €10.000 Deze bedragen kloppen niet exact, maarbij elkaar liep zijn inkomen toch richting €200.000,- Oké hij werkt lange dagen, maar er kan toch heel wat af voordat je kunt spreken van een hongerloontje. Hierop bezuinigen zal levert wel degelijk wat op, niet alleen overheidsgeld maar hopelijk ook het vertrouwen van die spreekwoordelijke Henk en Ingrid waar Geert Wilders zogenaamd voor zegt op te komen.

    /   Reply  / 
 6. VVD'er

  We handhaven gewoon de hypotheekaftrek. Voor de rest bezuinigen we op alle sociale voorzieningen onder het mom van de vergrijzing komt er aan , net of we geen mensen voor dat werk elders in Europa hebben. Alles wordt geprivatiseerd, dat werkt beslist efficienter ( zie de NS), de pensioenen hebben we al goed naar de kapitaalmarkt gebracht ( heeft ONS lekker veel geld opgeleverd), iedereen laten we tot zijn 67 werken ( wat de meesten niet kunnen, dan hoeven we aan de ouderen minder geld te betalen, ook efficienter!), de onderkant van het loongebouw breken we ook af door iedereen maximaal een 32 of 28 uurs contract te geven ( schoonmaakbedrijven, TNT, grootgrutters, veilingen van bloemen, fruit en groente, splitsing van funkties bij de zorg, 1 gediplomeerde op een afdeling, de rest liefst stagiaires, afschaffing van toeslagen bij onregelmatige diensten, inzet van uitkeringsgerechtigen bij bedrijven onder het mom “werkervaring opdoen”. De “mobiliteit” vergroten. We kunnen jullie er zonder al te veel plichtplegingen eruit gooien. ( WIJ behouden natuurlijk wel onze GOUDEN HANDDRUK, want WIJ werken hard)
  Zoals jullie zijn hebben we nu een regering “om onze vingers bij af te likken”.

    /   Reply  / 
 7. You

  Dit artikel is ook populistisch gewauwel! Wat dit oplevert kun je zelf ff uirekene toch? Bovendien gaat het inderdaad meer om het gebaar, een gebaar van solidariteit (bah wat een vies woord;) en het zou mooi zijn als Bankdirecteuren en CEO’s en andere maatpakken ook eens een (financieel) stapje terug zouden doen, of 25 miljoen stapjes ofzo;)

    /   Reply  / 
 8. Peter

  In Egypte hebben ze getoond hoe we dit kunnen oplossen. Rutten met zijn kliek buiten zetten. Gewoon doen. Maakt zeker indruk.

    /   Reply  / 
  1. maltje

   Heb je zeker gelijk in, maar hier komen we alleen in actie als de hypotheekrenteaftrek dreigt te verdwijnen. Daarvoor is men in staat om alles en iedereen de goot in te trappen. Maar ja, uiteindelijk gaat ie toch verdwijnen in het kader van Europa.

     /   Reply  / 
 9. Rob vd Poel

  @Maltje, behalve dat laatste dat snap ik niet helemaal, kan ik me volledig in je bericht vinden.

    /   Reply  / 
 10. maltje

  De VVD is toch voor het ophouden van de eigen broek. Als je door redeneert,is die hypotheekaftrek een subsidie die in deze vorm nergens in Europa bestaat en uiteindelijk zullen alle regels en wetten gemeenschappelijk zijn.

    /   Reply  / 
 11. Rob vd Poel

  Iedereen is tegenwoordig voor de Hypotheekrente aftrek, alleen tot een bepaalde hoogte, de vdd is daarin ongelimiteerd

    /   Reply  / 
  1. maltje

   Dat klopt, maar achter de schermen wordt er zelfs bij de VVD gesproken dat de hypotheekaftrek in deze vorm onhoudbaar is. Als je de regeling ook vergelijkt met 20 jaar geleden, is ie al aardig bijgesteld. De nieuwste bijstelling is dat je moet aflossen. ( overigens niet meer dan terecht)

     /   Reply  / 
 12. Pingback: Onvoldoende vertrouwen in het kabinet | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>