Nieuwe staatsieportretten van Koning

Reproducties van deze portretten komen in alle overheidsgebouwen

Op paleis Het Loo zijn vanmiddag de drie nieuwe officiële staatsieportretten van ons staatshoofd, koning Willem-Alexander onthuld. De portretten zijn gemaakt door de kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

Het is goed gebruik dat reproducties van de portretten komen te hangen in overheidsgebouwen zoals ministeries, rechtszalen en gemeentehuizen. De originelen zijn van 29 april tot 29 september te bezichtigen op paleis Het Loo.

Het Mondriaan Fonds begeleide de kunstenaars. De NOS zendt morgenavond een documentaire uit over de totstandkoming van de staatsieportretten. ‘De tweedimensionale koning’ is om 19.30 uur te zien op Nederland 2.

Zijn ze mooi?

Iedereen heeft hier een mening over. Daar hoef je geen kunstcriticus voor te zijn, want als het om iets nationaals gaat dan is het van en voor ons allemaal.

De middelste lijkt het meest, maar is net een foto. De andere twee zijn wat twijfelend en erg serieus. Onze kersverse koning staat nu al bekend om zijn toegankelijkheid en gulle lach. Dat zien we in deze portretten niet terug.

Een uitgesproken moderne keuze zit er helaas ook niet bij. Van Beatrix is destijds door kunstenares Carla Rodenberg onderstaand modern portret gemaakt. Zoiets was voor Willem-Alexander misschien ook best mooi geweest.


Foto’s: RVD

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe staatsieportretten van Koning

  1. B.J.Meijdam

    In de tweede helft van de negentiende eeuw werd bepaald dat de kunstenaar had maar een functie , die van zelfexpressie. Kunst heeft een culturele functie en geen private of persoonlijke. De kunstenaar werd van zijn culturele en sociale functie ontheven met dat oordeel en daarmee is de kunst gedegradeerd tot een egocentrische activiteit. De bewuste staatsie portretten zijn daar een voorbeeld van , ze hebben niets met KUNST van doen.Een portret dient gemaakt te worden op grond van de traditie van de cultuur in persoonlijk contact.En wij hebben traditioneel voorbeelden van een portret kunstenaar die nauwelijks wordt nagevolgd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>