Koningsdag voortaan ‘grande parade’

Maar als gemeenten dat willen ook nog koekhappen en zaklopen

De opzet van Koningsdag verandert. Enige vernieuwing was al aangekondigd, maar koning Willem-Alexander heeft nu in een toespraak voor de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen gezegd wat vanaf volgend jaar de bedoeling is.

Ieder jaar zal een gemeente zich op een centrale plek presenteren. Hoe dat er precies uit gaat zien kan een gemeente zelf bepalen. De koning noemde daarbij een ‘grande parade’ als voorbeeld. ‘Een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de streek laten zien waarop ze trots zijn.’

De koninklijke bezoeken blijven dus bestaan. Die bezoeken zijn in 1981 door toenmalig koningin Beatrix geïntroduceerd. Haar moeder, koningin Juliana, nam altijd samen met haar familie op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af.

Moderner

De bezoeken van Beatrix zijn in de loop der jaren trouwens ook moderner geworden. Zo werd zij met haar familie niet alleen geconfronteerd met de onvermijdelijke traditionele spelletjes en ambachten, maar ook met hiphop-dansers, rappers, dj’s en andere uitingen van moderne urban-cultuur.

De eerste Koningsdag in de nieuwe opzet is 27 april 2015 in Dordrecht. De verandering lijkt vooral de ‘centrale plek’ te zijn die de koning voor ogen heeft.

De wandeling om gewoon volk te ontmoeten blijft, maar Willem-Alexander lijkt daarnaast – en dat past wel bij hem – voor iets meer show en praal te kiezen.

‘… hopen we zoveel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten, en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen. Dat vertrouwde element houden wij graag vast. Maar wij willen de gemeente ook graag de gelegenheid geven zichzelf op een centrale plek aan heel Nederland te presenteren.’

NOS-video

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koningsdag voortaan ‘grande parade’

 1. Paul

  Lucas heeft mij er weer afgesodemieterd . Hij is vast een vvd stemmer op aarde . Of Lucas had nog tijd over na de afwas met zijn moeder

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Paul, je bent hier niet welkom wegens herhaaldelijk overtreden van de gebruikersvoorwaarden van deze site. Zoek elders op internet een plek om te reageren. Hier wordt het verwijderd.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>