Gooien D66-besturen geld voor zorg weg?

Liberale spilzucht: miljoenen extra voor externe adviesbureaus

De coalitie van D66, GL, VVD en SP in Utrecht geeft dit jaar een miljoen euro uit aan het inhuren van externe adviseurs. Ook met geld dat is bedoeld voor zorg.

Het bedrag is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo bleek dinsdag uit een enquête van Nieuwsuur. Meerdere gemeenten huren peperdure externe bureaus in om hen te adviseren over de decentralisatie van zorgtaken. Er zijn echter ook gemeenten die het werk gewoon zelf doen, voor veel minder geld.

De PvdA, de grootste oppositiepartij in Utrecht, pleit voor terughoudendheid met het inhuren van dure externe adviesbureaus en heeft vragen gesteld.

Utrecht staat met Oldenzaal (allebei een miljoen euro) op de gedeelde derde plaats in de top 3 van gemeenten die dit jaar het meeste uitgeven aan externe bureaus. Rotterdam en Amsterdam geven er zelfs meerdere miljoenen aan uit.

Toevallig D66

In Utrecht, Amsterdam en Rotterdam zijn na de raadsverkiezingen rechtse coalities gevormd onder leiding van D66, zonder de PvdA. Wellicht toeval. Het is overigens onbegrijpelijk dat de SP en GL akkoord gaan met de D66-spilzucht.

In de gemeente Eindhoven, waar de PvdA de verkiezingen won en D66 zodoende geen rechtse coalitie kon vormen, wordt vijf keer minder aan externe bureaus uitgegeven dan door genoemde rechtse D66-besturen.

Het kan dus zeker met honderdduizenden euro’s minder. Eindhoven bewijst dat. Maar blijkbaar heerst er in gemeenten waar D66 de grootste partij werd nu een bestuurscultuur waarin verkwisting van belastinggeld centraal staat. Jammer.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>