PvdA: geef mensen eigen buurtrechten

Sterke positie bewoners: meer zeggenschap, minder papierwerk

Meer rechten om je eigen buurt te organiseren. Daarvoor pleit de PvdA. Bewoners krijgen met buurtrechten meer zeggenschap over bijvoorbeeld het beheer van het buurthuis, de groenvoorziening en het tegengaan van vervuiling.

Goede buurtinitiatieven lopen nog te vaak vast in bureaucratie en onnodige regels, vindt de PvdA. Daarom stelt de partij voor om in een aantal gemeenten te gaan experimenteren met buurtrechten. ‘Die ruimte moeten we hen geven’, aldus Kamerlid Grace Tanamal. ‘Want wijken en buurten zijn van hun bewoners. ‘

Tanamal: ‘Buurtbewoners zelf weten als geen ander hoe zij hun buurt leefbaar en mooi kunnen houden. Het is daarom doodzonde als actieve mensen met goede initiatieven vastlopen. Veel mensen vinden het leuk om zich voor de buurt in te zetten. Door te experimenteren met buurtrechten komen we erachter hoe we bewoners weer grip op hun eigen buurt kunnen geven.’

Zo krijgen bewoners het recht om voorzieningen in hun wijk zelf te organiseren. Het buurthuis, hulp bij boodschappen of de vuilnisophaaldienst. Tanamal benadrukt dat bewoners niet worden verplicht het vuil op te halen. Ook krijgen mensen het recht om met eigen middelen als eerste te bieden op vrijgekomen land- of vastgoed, voordat het in de vrije verkoop en verhuur terecht komt.

Foto: Peter Visser.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PvdA: geef mensen eigen buurtrechten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>