Jolande Sap genoemd als opvolger Hoes

Volop speculaties: wie wordt de nieuwe Maastrichtse burgemeester?

Nu de geplaagde Onno Hoes zijn vertrek als burgemeester van Maastricht heeft aangekondigd, draait de geruchtenmachine over zijn opvolging op volle toeren.

De Telegraaf is er als de kippen bij en noemde vanochtend enkele opties in de krant: Gerd Leers, Camiel Eurlings, Annemarie Jorritsma en Jan Schrijen. Twee CDA’ers en twee VVD’ers. Een conservatieve en nogal eenzijdige selectie.

Toch nemen diverse media, waaronder de NOS, de keuze van De Telegraaf over. Zo wordt het debat over Hoes’ opvolging nu al in een bepaalde richting gestuurd.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen werd de Senioren Partij met zes zetels de grootste in Maastricht, gevolgd door CDA, D66, SP en PvdA met elk vijf zetels, GroenLinks en VVD met elk vier zetels, en nog drie kleinere lokale partijen.

Nou maakt het bij burgemeesters in principe niet echt uit van welke partij hij of zij lid is. In de praktijk worden burgemeestersposten redelijk netjes verdeeld over de verschillende landelijke partijen, naar grootte. Men gaat er nu van uit dat de opvolger van Hoes weer een VVD’er wordt, maar dat is geen uitgemaakte zaak.

Ze wordt genoemd!

Waarom bijvoorbeeld niet Jolande Sap van GroenLinks? Zij is een vrouw, komt uit Limburg (Venlo) en bezit de bestuurlijke kwaliteiten en politieke ervaring. Ze heeft ook iets moederlijks en vertrouwds over zich; een burgemeester waardig.

Dat Sap in 2012 als lijsttrekker de verkiezingen verloor lag niet zozeer aan haar, maar aan de steun van GroenLinks voor het impopulaire Kunduz-akkoord. Ook ging de grote winst die de PvdA boekte voor een deel ten koste van GroenLinks.

Oké, Jolande Sap wordt voor zover ik weet eigenlijk niet genoemd, zoals ik in de titel van dit blog beweer, maar ik doe het nu bij deze, dus… ze wordt genoemd!

Sap is een econoom. Daarmee past ze uitstekend in het profiel voor de burgemeester van Maastricht. Het college wordt daar sinds de afgelopen verkiezingen gevormd door de Senioren Partij, D66, SP, GroenLinks en VVD.

Dat ik Sap noem is speculatief. Het is onbekend of zij überhaupt interesse zou hebben om te solliciteren. Geeft ook niet. Het lijkt mij vooral belangrijk dat de Maastrichtse sollicitatiecommissie in ieder geval veel breder zal kijken dan wat toevallige suggesties die de politieke redactie van een rechtse krant verzon.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>