Nederland groeit, vertrouwen keert terug

Oppositie heeft probleem: kabinetsbeleid beloond met mooie cijfers

Zowel de koopkracht als het consumentenvertrouwen stijgen. Een nachtmerrie voor de oppositiepartijen en hun komende verkiezingscampagnes. Het lijkt alsof iedereen (op opiniemaker Maurice de Hond na) weer meer vertrouwen heeft.

De cijfers werden vandaag gepubliceerd door het CBS (over de maand januari) en het Nibud (over heel 2014), dus de positieve berichten komen van alle kanten en van onafhankelijke, neutrale organisaties. Dit is geen politieke spin.

De meeste werkende Nederlanders gaan er dit jaar op vooruit. Tweeverdieners zonder kinderen in bepaalde gevallen zelfs 3 procent. Ook de meeste mensen in de bijstand zien een koopkrachtstijging. Zo heeft een alleenstaande in de bijstand gemiddeld 0,6 procent meer te besteden. Dat berekende het Nibud.

Het consumentenvertrouwen is in januari verder verbeterd, meldt het CBS. Het vertrouwen steeg met 2 punten. Er zijn nog wel meer pessimisten dan optimisten. Veel mensen hebben de gezonde Hollandse instelling: eerst zien, dan geloven.

Maar het is duidelijk dat we voorbij een keerpunt zijn, en de bodem van de crisis achter ons ligt. Voor de regeringspartijen VVD en PvdA, met hun constructieve partners D66, CU, SGP, een mooie opsteker. Hun beleid werpt vruchten af. ‘Nederland sterker uit de crisis’ blijkt (gelukkig) geen loze kreet.

Hoe dit verder politiek te duiden?

De meest grimmige oppositiepartij, de PVV van Geert Wilders, richt zich nu al op de campagne voor de Europese verkiezingen die in mei plaatsvinden. Zijn partij heeft geen functionerende democratische structuur met afdelingen en leden, en doet dus maar in twee gemeenten mee aan de lokale verkiezingen van maart.

Het is nog maar de vraag of Wilders verantwoording gaat afleggen voor de felle retoriek die hij in het afgelopen jaar uitstortte over het kabinetsbeleid. Nu blijkt dat hij het bij het verkeerde eind had, en de vooruitzichten optimistischer worden.

De SP zal alles op alles zetten om onder Emile Roemer toch een keer verkiezingswinst te boeken. Dat moet niet al te moeilijk zijn, aangezien de SP vier jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen (onder Agnes Kant) verloor. De socialisten moeten echter opboksen tegen veel krachtige lokale partijen.

Het CDA pleitte sinds Prinsjesdag voor lastenverlaging en harder bezuinigen. Nu veel mensen er door lagere belastingen en zorgpremies (in combinatie met lage inflatie) dit jaar op vooruitgaan, staat Sybrand Buma enigszins in zijn hemd.

GroenLinks zal de schade zoveel mogelijk proberen te beperken. De vorige raadsverkiezingen vonden middenin de Halsema-piek plaats. Verlies lijkt nu onvermijdelijk, maar de partij heeft onder Bram van Ojik weer frisse moed.

Met alle positieve berichten over de economie, en vooral de portemonnee van de burger in 2014, bevinden de coalitiepartijen zich dus in een redelijke positie voor de komende verkiezingen. Zij hoeven hun beleid niet alleen te verantwoorden, maar kunnen ook resultaten tonen. Dat is cruciaal in deze campagne.

Foto-cc: Alix Guillard

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederland groeit, vertrouwen keert terug

 1. Gerda

  Ik heb hier echt met verstand gelezen, of jullie zijn partijdig, of jullie wonen allemaal in Wassenaar. wat een bullshit wat jullie hier posten, er is in ons land nog nooit zoveel werklozen en zelfmoord, criminele hoogtij geweest..nee joh, gaat goed hier! ..kul nieuws

    /   Reply  / 
 2. mat

  Maar maar wat een leugens moeten er toch geschreven worden uit wanhoop want (bijna)iedereen weet dat dit voor geen meter klopt.
  Elke dag bedrijven failliet, steeds meer schuldsaneringen en mensen met betalingsproblemen maar het vertrouwen neemt toe ???
  De waarheid laat niet lang meer op zich wachten en er gaan koppen rollen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>