Groeiend optimisme vooral in bovenklasse

Zorg, economie en werk moeten hoog op de politieke agenda

Nederlanders zijn iets positiever over de economie. Dat geldt vooral voor hogeropgeleiden en mensen met een bovenmodaal gezinsinkomen. De grootste groep vindt dat het niet goed gaat en maakt zich grote zorgen over de toekomst.

Dat blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2014 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

73 procent verwacht dat de economie de komende twaalf maanden niet zal verslechteren. Vorig kwartaal was dat 45 procent en een jaar geleden 40 procent. 58 procent is voldoende tevreden met de economische situatie op dit moment.

Meerderheid vindt dat het slecht gaat

37 procent vindt dat Nederland al met al eerder de goede dan de verkeerde kant op gaat. Vorig kwartaal was dit nog 29 procent. Deze positievere stemming hangt sterk samen met de positievere stemming over de economie. Nog steeds een meerderheid van 54 procent vindt dat Nederland de verkeerde kant op gaat.

Ondanks het toegenomen optimisme zijn er dus nog steeds veel mensen die zich grote zorgen maken en het in hun eigen omgeving helemaal niet goed vinden gaan. Zij wijzen daarbij onder meer op de bezuinigingen bij de overheid, de werkloosheid en de hoge kosten voor levensonderhoud en gezondheidszorg.

Vertrouwen in politiek blijft laag

Het COB stelt verder vast dat het vertrouwen in de Haagse politiek de laatste twee kwartalen laag blijft. Nu heeft bijna de helft (48 procent) voldoende vertrouwen in de Tweede Kamer en 44 procent in de regering.

Politici zouden geen idee hebben van wat er leeft en wat maatregelen voor gewone mensen betekenen. Hoe we met elkaar samenleven, de zorg, inkomen, economie en werkgelegenheid zijn onderwerpen die telkens terugkeren.

Het COB is een peiling die elke drie maanden wordt gehouden. De gegevens van dit kwartaal werden verzameld tussen 6 januari en 2 februari 2014. Binnenlands nieuws ging toen onder meer over aardbevingen in Groningen, aardgaswinning, de afvaardiging naar Sotsji en de discussie over toeslagen (Weekers).

Foto’s creative commons
Peter Visser / Karel Eliot

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>