Onze overheid krimpt: 30.000 ambtenaren minder

Goed nieuws: Nederlanders vinden overheid integer en effectief

Het aantal ambtenaren in Nederland daalt voor het vierde jaar op rij. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk vandaag.

Vanaf 2009 zijn door bezuinigingen ruim 30.000 ambtenaren vertrokken bij het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Volgens prognoses zal die dalende lijn de komende jaren doorgezet worden. Tot en met 2022 zal de helft van de vertrekkende (bijv. pensionerende) ambtenaren niet vervangen worden.

Plasterk heeft gedetailleerde cijfers naar de Kamer gestuurd en schrijft: ‘De Nederlandse overheid is één van de beste overheden in Europa op het gebied van vertrouwen en integriteit. Alleen Scandinavische landen scoren hoger. Ook scoort Nederland hoog als het gaat om effectiviteit van de overheid.’

• Trends & Cijfers, Werken in de Publieke Sector 2014

Transparency International en de Wereldbank hebben aan inwoners van de onderzochte landen gevraagd hoe integer zij hun overheid vinden. Nederland staat wereldwijd op de achtste en in Europa op de vierde plaats. Als het gaat om effectiviteit (kwaliteit en geloofwaardigheid) staat Nederland in Europa ook vierde.

Deze uitkomsten zijn behoorlijk strijdig met het beeld dat door sommige oppositiepartijen, en in sommige sensatiemedia, wordt geschetst.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>