Gebrek aan overzicht bij blunderbaas Opstelten

• 1,2 miljard euro aan belastinggeld niet verantwoord
• VVD’er weet niet of Nederland voorbereid is op rampen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weet niet of Nederland goed voorbereid is op rampen, en of onze vitale infrastructuur voldoende is beschermd. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport.

→ Algemene Rekenkamer: Onafhankelijk orgaan controleert uitgaven van de rijksoverheid.

De Rekenkamer erkent dat sinds 2001 diverse maatregelen zijn getroffen om de knelpunten in de rampenbestrijding op te lossen. Zo wordt sinds 2007 de nationale veiligheid bewaakt aan de hand van een risicoanalyse. Ook zijn 25 veiligheidsregio’s ingesteld waarbinnen moet worden samengewerkt.

→ Veiligheidsregio’s: Overheid werkt in 25 autonome regio’s samen met onder meer brandweer, politie, ambulance, ziekenhuizen, huisartsen, Rijkswaterstaat, ProRail en leveranciers van water, ICT en elektra.

De kritiek. De Rekenkamer formuleert verbeterpunten die we even kort samenvatten. In het rapport staat dit alles natuurlijk veel uitgebreider.

• Opstelten weet niet of een bedrag van 1,2 miljard euro goed besteed wordt;
• Opstelten beschikt over onvoldoende informatie, heeft gebrek aan overzicht;
• Opstelten brengt onvoldoende samenhang aan in het veiligheidsbeleid;
• Opstelten geeft onvoldoende leiding aan de informatie-uitwisseling.

De Rekenkamer slaat een verse deuk in het beschadigde imago van Opstelten. In een reactie belooft hij verbetering, maar hij specificeert niet hoe hij dat zal doen.

Nou ja, punten over het verbeteren van de samenwerking en de informatie-uitwisseling staan eigenlijk standaard in dit soort analyses. Belangrijk, maar dat zijn volgens mij geen doelen die je kan voltooien, meer doorlopende processen.

Wat ik zorgwekkender vind is het gebrek aan overzicht bij Opstelten, en het schokkende feit dat hij niet weet of de 1,2 miljard euro aan publiek geld die de veiligheidsregio’s krijgen, wel goed besteed wordt. Hij verantwoordt dat niet.

Op concrete punten kan Opstelten ambtenaren inzetten, maar het gaat ook over zaken die hij gewoon zelf hoort te weten. Dit raakt zijn eigen functioneren.

Opstelten is vier jaar minister. Twee jaar in het eerste kabinet-Rutte, twee jaar in het tweede. Hij begon als een van de populairste bewindslieden maar is na een reeks zwakke optredens afgezakt tot een van de minst gewaardeerde. Daar komt nu dit slechte rapport van de Rekenkamer overheen. Wake-up call!

• Waarom geen reshuffle? Kabinetsposten opnieuw invullen
• VIDEO: RTL vraagt hoogleraar geriatrie of Opstelten dementeert
• Schultz: ‘Nederland slecht voorbereid op watersnoodramp’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>