Kloof tussen arm en rijk steeds dieper

Gewetenloze aanval op de rechtvaardigheid door extreemrijke elite

Als er niets wordt gedaan om de groeiende ongelijkheid te stoppen dan zal de rijkste 1 procent van de wereldbevolking in 2016 meer bezitten dan de andere 99 procent bij elkaar. Dat onthult Oxfam Novib in een nieuw rapport.

Ook in Nederland groeit de vermogensongelijkheid almaar door. De Volkskrant meldt op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de rijkste 1 procent in ons land meer dan een kwart van het vermogen bezit.

De inkomensverdeling is in Nederland relatief gelijk en stabiel. Het kabinet heeft dankzij de PvdA maatregelen genomen om groeiende inkomensverschillen tegen te gaan. De vermogensongelijkheid is in Nederland echter extreem groot.

Gewone burgers armer

De top 1 procent in Nederland leverde in 2013 een klein beetje in terwijl doornsneehuishoudens een daling van eenderde voor hun kiezen kregen. De rijken werden in 2013 niet rijker, maar de gewone burgers werden wel armer.

Voor gewone huishoudens is de eigen woning de hoofdmoot van het vermogen. Omdat de huizenprijzen in 2013 verder daalden en de beurzen het prima deden is de verwachting dat de vermogensverschillen in 2014 nog verder gegroeid zijn.

Armoedebestrijding

Tegelijkertijd groeide de armoede. Er zijn in Nederland 1,1 miljoen huishoudens met meer schulden dan bezittingen. De PvdA zorgde in de onderhandelingen met VVD, D66, CU en SGP dat er extra geld voor armoedebestrijding kwam.

Vorig jaar 80 miljoen euro en de komende jaren 100 miljoen euro extra. Ook zijn de criteria voor de bijzondere bijstand verruimd. In de ramingen voor 2014 en 2015 verwachten onderzoekers daardoor een lichte daling van de armoede.

De PvdA maakt dus verschil, maar het effect is nog niet merkbaar. In cijfers over 2013 kunnen we niet zien dat er vanaf 2014 geïnvesteerd is in de bestrijding van armoede. Daar komt bij dat rechtse partijen continu blokkades opwerpen.

Rechtse boosdoeners

De politieke partijen zijn het met elkaar eens dat het Nederlandse belastingstelsel op de schop moet. Sociaaleconomisch linkse partijen (PvdA, SP en GL) willen een rechtvaardiger belasting op vermogen terwijl sociaaleconomisch rechtse partijen (VVD, D66, CDA en PVV) de groeiende kloof tussen arm en rijk toejuichen.

Dat er te weinig gebeurt tegen extreme verrijking aan de top is dus de schuld van sociaaleconomisch rechtse partijen. VVD, D66, CDA en PVV zijn de boosdoeners.

Extreemrijke elite

Wereldwijd is de rijkste 1 procent gegroeid tot 48 procent in 2014. In dit tempo zal hun aandeel volgend jaar boven de 50 procent uitkomen. Leden van deze extreemrijke elite bezitten gemiddeld 2,7 miljoen dollar per volwassene.

Eén op de negen wereldbewoners heeft te weinig te eten en meer dan een miljard mensen moeten leven van hooguit 1,25 dollar per dag. De tachtig rijksten ter wereld hebben samen meer vermogen dan de armste 3,5 miljard mensen.

• Armoe troef sinds de VVD regeert
• Sociaal vangnet is zo lek als een mandje
• Explosie van armoede sinds Rutte aan de macht is

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kloof tussen arm en rijk steeds dieper

 1. Jorein Versteege

  PvdA en GroenLinks doen echt niets tegen de groeide ongelijkheid. Erger nog, deze partijen heulen met rechts om neoliberale politiek te voeren. Van de PvdA en GroenLinks moet je geen politiek verwachten die de groeide ongelijkheid terug dringt. Alleen de SP is nog breid om de rijken meer te belasten, maar ook de SP is te gematigd en bereid om water bij de wijn te doen!

    /   Reply  / 
 2. frank bikker

  Het bovenstaande epistel klopt wel, maar de schrijver vergeet ook de middengroepen, die de afgelopen jaren ook flink hebben moeten inleveren. Tegenwoordig kost het geld als je meer dan 20.000 euro op de bank hebt en helemaal als je de inflatie meerekent. Mensen die wat opzij hebben gelegd voor hun oude dag gaan ook flink het schip in.
  De enigen die nagenoeg geen belasting betalen zijn multinationals en de miljardairs. Die zouden ze eens aan moeten pakken en wel wereldwijd. Zo bezitten de eigenaren van Wallmart in de VS met 6 personen 900 miljard.

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Mooie foto van mensen die het niets kan verkommeren dat de verkloting tussen arm en rijk steeds groter zal worden .Dat soort volk dat graag op de binnenkant van een busruit een kartonnen plaatje met opschrift Ferry Important People laat zien in de bus DAT VINDEN ZE LEUK doen dat soort lui ook vaak met Carnaval .Behalve op het kerkhof ,daar zie je geen kartonnen tekst met opschrift Ferry Important People .Op het kerkhof is het spel des levens uit . Brood verkopen op het kerkhof is nu eenmaal mist in het luchtledige . Het volgende luchtledige is ons eigenlijk ook helemaal ontgaan . Op 22 juli 2013 is ,,van onze lieve VVD ,,plotseling op maandag weggegaan Johan Houwers . Johan Houwers ging plotseling weg wegens OPLICHTING en VALSHEID in GESCHRIFTE .En Johan Houwers is niet de enige bij de VVD . De VVD hangt van Pedo s en oplichters aan elkander . De VVD is de geile laarzen partij .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>