Ledental partijen: CDA nog de grootste

Het aantal Nederlanders dat lid is van een politieke partij blijft dalen

Volgens het Documentatiecentrum Politieke Partijen van de Universiteit in Groningen hadden de politieke partijen op 1 januari van 2015 samen 295.326 leden. Dat is een afname van 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De teruggang is groter dan de afgelopen jaren. Dat komt vooral omdat er vorig jaar geen Tweede Kamerverkiezingen waren. De teruggang geldt voor bijna alle partijen. Alleen D66 groeide 6 procent en SGP boekte een winst van tien leden.

Grote verliezer is 50Plus. Die partij zag het aantal leden met bijna 28 procent afnemen. De PVV is niet democratisch georganiseerd en laat geen leden toe.

Partij (aantal leden)

• CDA (53.107)
• PvdA (49.155)
• SP (42.679)
• VVD (30.895)
• SGP (29.974)
• D66 (25.190)
• CU (23.521)
• GL (21.252)
• PvdD (12.019)
• 50Plus (7.534)
• PVV (0)

Pechtold veroorzaakt rechtse overheersing

Als we dit splitsen naar links en rechts (met het actuele politieke spectrum als onafhankelijk uitgangspunt) dan blijkt dat de linkse en centrumlinkse partijen PvdA, SP, GL, PvdD en 50Plus samen 132.639 leden hebben, en de rechtse en centrumrechtse partijen CDA, VVD, SGP, D66 en CU samen 162.687 leden.

Zo’n splitsing is tricky omdat er allerlei overlap is. D66 was vroeger bijvoorbeeld centrumlinks, maar heeft onder Pechtold een enorme ruk naar rechts gemaakt. Er zijn echter nog wel linksige leden te vinden in het rechtse D66 van Pechtold.

Ook binnen CDA, PvdA en VVD bevinden zich verschillende stromingen. Zij worden daarom vaak aangeduid als ‘brede middenpartijen’. Over langere tijd zijn de ledenaantallen flink teruggelopen. In 1990 waren nog bijna 360.000 mensen lid van een politieke partij, en in de jaren vijftig fors meer dan een half miljoen.

Is dit reden tot zorg? Nee, niet echt. Mensen zijn tegenwoordig gewoon minder ‘partijtrouw’ dan in de tijd van de Verzuiling. Deze ledencijfers reflecteren dat. Het is een maatschappelijke ontwikkeling waar politieke partijen in meebewegen.

Foto: zoetnet

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>