Opkomst praathoofden in Nederlandse talkshows

Politiek op tv steeds vaker besproken zonder de hoofdrolspelers

Op een paar opzienbarende optredens na, zaten er begin dit jaar weinig politici in de Nederlandse talkshows. Dat schrijft Birte Schohaus voor De Correspondent.

Schohaus doet promotieonderzoek naar de relatie tussen politici en journalisten in talkshows. Voor De Correspondent inventariseerde zij de stand van zaken in de eerste helft van 2015. Zij noemt vijf hoofdoorzaken en maakt duidelijk dat er sinds een aantal jaren sprake is van een aanhoudende (verslechterende?) trend.

Conclusie: een combinatie van scoringsdrang, voorzichtigheid, bij zowel redacties als politici, en het ruime aanbod aan andere gasten die meer uitgesproken en spannender zijn, zorgen dat we minder politici zien in talkshows.

Praathoofden

Politieke gebeurtenissen worden in de talkshows steeds vaker besproken door een panel van duiders. Ik noem ze altijd praathoofden, naar talking heads. Dat kunnen ex-politici zijn, maar ook journalisten, columnisten, cabaretiers en acteurs. Eigenlijk kan iedereen een praathoofd worden. De lat ligt niet zo heel hoog.

Het artikel van Schohaus is een aanrader omdat zij een trend die we al jaren zien met feiten onderbouwt, en de verantwoordelijkheid bij beide partijen legt; zowel bij de redacties als bij de politici en hun voorlichters. Haar conclusie is genuanceerd.

Lees het hele artikel op decorrespondent.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>