Relletje lek Commissie Stiekem loopt met sisser af

Parlementaire pers baalt dat er geen koppen rollen • Er was geen sprake van één lek maar herhaling verschillende lekken over langere periode

De Tweede Kamercommissie die onderzoek heeft gedaan naar het lekken van informatie uit de Commissie Stiekem, heeft geen schuldige of schuldigen gevonden. Ze adviseert de Tweede Kamer om niemand te laten vervolgen.

De onderzoekscommissie onder leiding van Carola Schouten (ChristenUnie) bestond uit leden van de grootste fracties in de Tweede Kamer, te weten Mark Harbers (VVD), Jeroen Recourt (PvdA), Michiel van Nispen (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA), Raymond de Roon (PVV) en Vera Bergkamp (D66).

De commissie-Schouten zegt te betreuren dat de waarheid achter de schending van de geheimhouding van de Commissie Stiekem niet boven tafel is gekomen.

Kettingreactie

Het onderzoek wijst uit dat er geen sprake was van één lek en dat er in de Commissie Stiekem geen cultuur van lekken bestaat. In de behandelde zaak zijn er over een langere periode bij herhaling berichten naar buiten gekomen. ‘Een kettingreactie van duwen en terugduwen in de beeldvorming.’

Dat kunnen we uitleggen als: Lekken naar de pers gebeurt in Den Haag al jaren en zeer regelmatig, en dat kan niet zomaar op één politicus vastgepind worden.

Uit de Commissie Stiekem wordt normaliter niet gelekt maar in dit specifieke geval is de afgesproken geheimhouding kennelijk door meerdere politici en bij herhaling verbroken. Nu kan niet meer achterhaald worden wie dat bij welk feit precies allemaal waren, en dat is waarschijnlijk maar beter ook.

Kaasstolp-analyse

De parlementaire pers baalt dat er na dit relletje geen koppen zullen rollen. Zo betitelt Frits Wester van RTL het onderzoek bijvoorbeeld als ‘flut’. Dat is weer zo’n typische Haags kaasstolp-analyse want het gáát hier eigenlijk nergens over.

Er is geen staatsgeheim of gevaarlijke informatie gelekt uit die commissie. Het ging om een politiek steekspelletje. Het lekken op zichzelf mag niet en daar kan je van zeggen dat het erg stout was, maar inhoudelijk stelde dit lek niks voor.

Iedereen is schuldig

Dan moet het om het principe gaan, en dan is het een feit dat politici uit vrijwel alle partijen weleens naar de pers lekken, en dat parlementair journalisten zélf informeel soms erg klef zijn met politici. Iedereen is schuldig aan die praktijk.

Deze mediarel en het ernstige onderzoek hebben de boel in elk geval wakker geschud. De heren en dames politici zullen nu hopelijk even tot tien tellen en nadenken voordat zij weer iets naar de pers lekken. En journalisten onder de Haagse stolp doen er beter aan om altijd professionele afstand te houden.

Video: Frits baalt

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Relletje lek Commissie Stiekem loopt met sisser af

 1. Paul

  Alles is lek in Haag met dat Kinder Val Haag Tweede Kamer Kinder Carnaval .

  Derderangs idiote kindjes mensen .

    /   Reply  / 
 2. Beppie Onstenk

  Het Geld
  Chigue zijn de etentjes
  In smokings ..dure avondjurken
  Alles wat glinstert en drank
  Zitten hoog ..eerste rang
  Het weg harken…van heel veel GELD
  De rest leeft wel op een vuilnisbelt
  Maar wat is armoede precies
  Pijnlijk …als de last van een slechte kies
  Maar moeder aarde schept en heelt
  En ziet hoe ALLES… word besteelt

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>