Schippers’ blinde vlek: eigen risico = zorgmijden

#TK2017 • Meeste partijen willen eigen risico afschaffen of verlagen

De keizerin van de marktwerking in de zorg Edith Schippers ontkent sinds jaar en dag dat het fenomeen van zorgmijding überhaupt bestaat. Nieuw onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar VGZ bewijst het tegendeel.

Onder meer de NOS bericht er vandaag over. Tien procent van de Nederlanders die in de eerste zeven maanden van dit jaar zorg nodig hadden, heeft die zorg uitgesteld of helemaal niet gebruikt om het eigen risico uit te sparen. Het aantal zogenoemde zorgmijders is licht toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Het eigen risico is politiek uit de gratie, berichtte Trouw vorige week al. Enkel de VVD en D66 houden eraan vast. SP, GroenLinks en PVV willen het eigen risico helemaal afschaffen. Dat zou zo’n 3,7 miljard euro gaan kosten.

50Plus wil het eigen risico halveren. PvdA en CDA hebben hun programma’s nog niet gepresenteerd, maar al wel laten doorschemeren dat zij ook vinden dat het eigen risico te hoog is geworden. Zij willen dus ook een verlaging.

De hoogte van het eigen risico en bijbehorende zorgmijding zullen issues worden in de komende verkiezingscampagne. Een belangrijke vraag zal zijn: hoe moet de afschaffing of verlaging van het eigen risico betaald worden?

Uit algemene middelen? Of door premieverhoging? Of hoge inkomens meer te laten betalen? Of als deel van een grotere verandering van het zorgstelsel?

Voorgaande blogs over zorgmijding
Linkse partijen, voeg publieke optie zorgstelsel toe!
Verhogen zorgpremie en eigen risico ‘een ramp’
Nachtapotheek in kleine gemeenten veel duurder

Voorgaande blogs over marktwerking in de zorg
Neoliberalen: moordenaars of verblind door ideologie?
Briljant SP-plan: schaf de zorgverzekeraars af
Omstreden zorgwet op Lubberiaanse wijze aangepast
VVD en D66 drukken neoliberale zorgafbraak door
CDA volgt rechts-Amerika, wil zorgvouchers invoeren
Volkskrant toont falen marktwerking in de zorg aan

Beeld: VGZ/Screenshot

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Schippers’ blinde vlek: eigen risico = zorgmijden

 1. Lex

  Schandalig dat er überhaupt een eigen risico is voor de minima in onze samenleving.
  Van de nederlandse gezondheidszorg daar is bijna niets meer van over ja een klokhuis.
  Ik vind dat het ziekenfonds van wel eer weer terug moet komen voor de minima en weer een particuliere verzekering en voor rijkere Nederlands.

  Incassering via de belasting stelsel vind ik ook een goed idee.

  Verder doorgaan en intensivering van het opsporen van fraude binnen de gezondheidzorg.

  Afschaffing van het eigen risico geen doden meer onder de arme mensen onder de ouderen door Zorgmijding omdat zij het niet meer kunnen betalen.

  Dit is ook een nachtmerrie voor de huisartsen die vroegtijdig een ernstige ziekte hebben ontdekt maar de patiënt niet naar de specialist of ziekenhuis gaat vanwege het eigen risico.

  Gevolg dat deze mensen doodziek worden en dagen in het ziekenhuis belanden wat uiteindelijk veel meer geld kost dan de eigen risico.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>