Onderzoek: Nederland is klaar met Rutte en VVD

I&O Research/VK: Rutte regeert tegen maatschappelijke trend in

Nederland is klaar met Mark Rutte en zijn rechtse VVD-beleid. Die conclusie kunnen we trekken uit nieuw onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. Marktwerking, pensioenleeftijd, bezuinigingen? De meerderheid van de Nederlanders wil het beleid van de VVD-kabinetten terugdraaien.

Volkskrant: “Voor een aantal speerpunten van zijn eerste twee kabinetten brokkelt de steun van de kiezers af. De verhoging van de AOW-leeftijd, de marktwerking in de zorg en het onderwijs en de terugtredende overheid: draai het maar weer terug, zegt een ruime meerderheid van de Nederlanders.”

Zes jaar VVD-afbraak

Dat geldt ook voor bezuinigingen op de zorg, ontwikkelingshulp en kunst en cultuur. Het gaat dus om beleid van het eerste kabinet-Rutte met het CDA en steun van de PVV, het Lenteakkoord met CDA, GroenLinks, D66, CU en SGP, en het tweede kabinet-Rutte met PvdA en steun van D66, CU en SGP.

I&O-onderzoeker Peter Kanne zag in 2010 en nu een overwegend links electoraat, met name op sociaaleconomisch vlak. Dus alles wat met geld te maken heeft. Sociaal-cultureel is er wel conservatisme. ‘Kiezers lijken zes jaar later sociaaleconomisch nog iets linkser en iets minder conservatief.’

Lees het artikel op volkskrant.nl

Wilders’ nep-oppositie

De onderzoeksresultaten zijn koren op de molen voor de SP. Veel standpunten van de partij komen ermee overeen en de SP is eigenlijk de enige partij die de afgelopen zes jaar geen verantwoordelijkheid droeg voor beleidskeuzes.

De PVV stelt zich in de media wel op als hevige oppositiepartij, maar is ook voorstander van grootschalig sociaal-cultureel afbraakbeleid, en stemt in werkelijkheid voor zo’n 70 procent van de VVD-moties. De politieke kwakzalver Geert Wilders zou over zo’n hypocriet geval gillen: “Dat is nep-oppositie!”

Handen wassen

Het wordt ook interessant om te zien welke keuzes de PvdA gaat maken. Door de compromissen en uitruil met de VVD heeft men daar vuile handen gemaakt, maar de PvdA is nog altijd een centrumlinkse, progressieve partij. Wat komt er in het verkiezingsprogramma te staan? Wie willen er lijsttrekker worden?

Naast Diederik Samsom gaan tot dusver de namen van Lodewijk Asscher en Paul Tang rond. Die laatste wil meedoen als zich geen andere uitgesproken linkse kandidaten melden. Tang wil dat de PvdA een ruk naar links maakt.

Aboutaleb geliefd

De Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb is volgens het onderzoek veruit de populairste politicus van Nederland. Hij krijgt een 7,1 als rapportcijfer. Op een gedeelde tweede plaats (met een 6,0) staan Lodewijk Asscher (ook PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Screenshot VPRO/Zomergasten

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Onderzoek: Nederland is klaar met Rutte en VVD

 1. Arie

  De meerderheid van het nederlandse volk heeft meer dan genoeg van kabinet Rutte1+2.

  Pensioen.

  Ik vind als mensen vanaf hun 18e tot hun 65e hebben gewerkt dat ze hun pensioen meer dan verdiend hebben. Ze hebben dan 47 jaar gewerkt, is er dan niet genoeg geld afgedragen aan de schatkist?

  Of wil de overheid liever dat mensen door blijven werken tot ze er dood bij neervallen? Ik maakte al vaker de grap het bejaardentehuis combineren met een sociale werkplaats.

  1/4 van de geboren Nederlanders haalt de pensioengerechtigde leeftijd niet dat geld verdwijnt nu al zolang de pensioenen bestaan in de pensioenpot.

  Terecht dat de leeftijd weer terug moet worden gedraaid naar 65jaar.
  ————————————————————–

  Gezondheidszorg.

  Van de ooit zo goede gezondheidzorg dat we ooit hadden daar is slechts een klokhuis van overgebleven, te veel is eruit gesneden.

  Mijn voorstel is om de premies van de ziektekostenverzekering via de belasting schalen te innen, wie veel verdient betaald meer premie de minima een gereduceerd laag bedrag.

  Wat mij betreft weer terug naar het ziekenfonds en particuliere verzekering net als vroeger.

  Natuurlijk de zorgmijdende eigen risico afschaffen. Waarom omdat 70% van de minima de rekening(en) niet kunnen betalen dus niet de zorg krijgen die ze hard nodig hebben.

  intensiveren van de fraude opsporing(en) in gezondheidzorg 1e keer een ernstige waarschuwing + terugbetaling + boete de 2e keer intrekken van de vergunning en bevoegdheden.

  ————————————————————–

  Werk gelegenheid.

  50+ers helpen aan een baan gun bedrijven een voordeel door de eerste 2 jaar een belastingvoordeel te geven. voor deze groep de afschaffing van doorbetaling bij ziekte.

  Omdat het risico hoger is dat een 50+er ziek word.
  ————————————————————–

  Graag weer gesubsidieerde banen terug.

  Herinvoering van de gesubsidieerde, met na 3 jaar naar tevredenheid functioneren uitzicht op een vast contract voor onbepaalde tijd.

  Alleen op deze manier krijg je langdurige werkelozen weer aan het werk. Stop met mensen te laten werken met behoud van uitkering zonder enig perspectief op een baan.
  ————————————————————–

  Betaalbare woningen asielzoekers terug als oorlog voorbij is.

  Betaalbare huurwoningen, vooral sociale huurwoningen voor de minima tot €400,- per maand. Desnoods container woningen.

  Stoppen met de voorrang voor asielzoekers met een status. Allemaal terug sturen zodra de oorlog daar voorbij is.

  ————————————————————–
  Ouderenzorg.

  Alle staande zorgbehoevende bejaarden weer terug naar het bejaardentehuis. Meer geld voor de ouderen meer personeel.

  De BTW omlaag naar 17%

  lex

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Afgelopen avond konden we het weer zien op tv.
  Ongegeneerd in de tweedekamer oninteresting luisteren wat een ander aan onzin verkondigd ,speelt de rest telefoontje.
  Telefoontje spelen terwijl de camera close inzoomt in je gezicht.
  Zoals de camera close inzoomde in het gezicht van Samsom .
  Samsom die dan ook nog precies op de stoel achter de microfoon zit van de spreker.
  Allemaal genante vervelers in de tweedekamer die een zucht van verveling dat het belletje weer gaat en op huis aan.
  Thuis zitten ze dan weer te bleren wat voor een onzin dag het weer was,maar het geld is goed,
  Als elke werknemer de hele dag met zijn telefoontje speelt zeg de baas;daar is het gat van de deur en morgen naar het arbeidsbureau .
  En het ging vandaag de hele dag over het zelfde ,namelijk de zorg.
  Dinsdag was het nog vrolijk,dat iedereen er fors op vooruit gaat?.
  Maar Tante Edit toiletpapier Schippers gaat de ziekenfonds premie s weer verhogen.
  En de eigen bijdrage is ,dat als je voor het ziekenhuis onwel wordt en de eigen bijdrage niet kunt betalen ,ze je het ziekenhuis weer uitzetten op straat en zoek het maar uit,of val maar ten plekke dood neer.
  Want dat is tegenwoordig de VVD .
  Rutte zei ook nog dat we niet in Amerika wonen in dozen op straat.
  Daaruit blijkt wel dat Mark Rutte totaal geen kennis heeft van onze maatschappij.
  Er leven zat daklozen zonder een doos op straat in ons landje.
  Dat komt opdat ze niet eens geld hebben om een grote doos te kunnen kopen.
  De zorgfondsen stikken van de poen.
  Onze poen wel te verstaan.
  Het gaat zo slecht met de zorgverzekeraars dat ze voor miljoenen van onze poen het betaalde voetbal sponsoren .
  Dat noemen we dus maffia.
  Al die verhogingen ,daar zijn de verpleegsters en verplegers geen uurlooncentje van beter geworden.
  Het is zakcentvulling voor de schooiers maffia in hoogste rang der zorgverzekeraars.
  Het is van een totale absurditeit dat je dure zorgpremie betaald en dan niet geholpen kunt worden in het ziekenhuis opdat je geen geld hebt voor de extra bijdrage.
  Is het zelfde als je autobelasting betaald maar niet met de wagen mag rijden,pas als u extra belastingbijdrage betaald mag u ook met uw wagen de weg op.
  De extra bijdrage ziekenfonds is natuurlijk destijds hoe kan het ook anders weer geboren onder een glaasje jenever op een bierviltje door enkele VVD ers ,he ,ik heb nu toch een idee .
  En al het geld moet naar Brussel gratis.
  Brussel moet onderhouden worden per jaar ,751 nietsnutters neusvreters x 3 ton de man per jaar.
  Is nog een aanzienlijk bedrag per zittende 4 jaar.
  En wat er in Brussel zit van die 751 nietsnutters zal het ook een zorg zijn dat het niet lang meer duurt dat mensen buiten het ziekenhuis dood neer vallen opdat ze de idiote eigen bijdrage niet kunnen betalen.
  Want in Brussel maken ze zich ook niet druk dat er dagelijks mensen in Spanje Griekenland enz zelfmoord plegen de touwtjes niet meer financieel aan elkaar kunnen knopen.
  Ze maken zich in Brussel maar om 1 ding zorgen en dat is of hun gratis dure maandloon wel op tijd binnen komt .
  En de VVD incluis Mark Rutte is vandaag compleet door een luchtballonmandje gevallen,volgens hun leven mensen in Nederland niet in een doos.
  Laat weer eens zien dat ze niets weten van de maatschappij.
  Ze komen s morgens aan op binnenhof in de hofauto ,gaan de hele dag telefoontje spelen en vertellen onzin en gaan weer weg naar huis.
  En bedenken dan weer ,hoe kunnen we de belastingen weer verhogen.
  Dat is VVD .
  En de gattenlikkers lopen er graag achteraan,PvdA ,D66,enz enz.
  En bij de nieuwe verkiezingen om te formeren komen de nieuwe slijmballen altijd weer boven drijven .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>