Winst VVD en PvdA in peiling De Hond

‘Verbeterde economie geeft regeringspartijen een steuntje in rug’

In de peiling van Maurice de Hond stijgen de regeringspartijen VVD en PvdA respectievelijk 4 en 2 zetels. Dat gaat ten koste van PVV, D66, CDA, SP en GL.

De winst bij de VVD komt vooral door de uitspraak van Mark Rutte dat uit Nederland afkomstige jihadisten beter in Syrië kunnen sneuvelen dan dat zij terugkeren. De Hond noemt dat electoraal gezien ‘de klap op de vuurpijl.’

Dat een aanzienlijk aantal mensen op basis van één populistische uitspraak van partijvoorkeur wisselt is tekenend voor het gezwalk van sommige kiezers. Het is ook de vraag of dit mensen zijn die op 18 maart naar de stembus zullen gaan.

Overigens zien we wel vaker dat De Hond buiten verkiezingstijd wat extremere peilingen heeft, maar als er verkiezingen naderen zijn resultaten langzaamaan meer richting die van de Politieke Barometer van concurrent Ipsos bewegen.

Bezuinigingen D66/CDA niet populair

70 procent van de ondervraagden is tegen het voorstel van D66 en CDA om extra te bezuinigen om lasten te kunnen verlagen. Onderverdeeld naar partijen blijkt bij CDA het meest draagvlak voor bezuinigingen. Bij SP en PvdA het minst.

Extra bezuinigen voor lastenverlaging?

VVD: 36% voor – 54% tegen – 14% weet niet/geen antwoord
PvdA: 7% voor – 80% tegen – 13% weet niet/geen antwoord
D66: 51% voor – 38% tegen – 11% weet niet/geen antwoord
PVV: 15% voor – 70% tegen – 15% weet niet/geen antwoord
CDA: 60% voor – 28% tegen – 12% weet niet/geen antwoord
SP: 6% voor – 79% tegen – 14% weet niet/geen antwoord

Van de andere partijen publiceerde De Hond geen specificatie.

Nog een aanvullende vraag over de economie. 47 procent van de respondenten vindt dat de economie zich positief ontwikkelt, 35 procent koos voor het antwoord ‘positief, noch negatief’ en 17 procent voor negatief. ‘De verbeterde economie geeft de regeringspartijen een steuntje in de rug’, zo concludeert De Hond.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Winst VVD en PvdA in peiling De Hond

 1. Paul

  De VVD geeft graag 5 miljoen gulden aan criminelen .Om criminelen rijk te maken .Zal ik er niet raar van opkijken dat De Hond ook geld krijgt van de VVD om hun virtueel in een zonnetje te zetten . Ach ,Ivo en Fredje zijn afgetreden . Ze wisten nergens van . Ze hadden de bonnetjes goed verstopt . De VVD het stinkt door de lucht van Den Haag tot aan Jos v Rey in Limburg . En die Robin Linschoten zei net op tv :er is iets fout gegaan . Allemaal lichterlaaiers en oplichters die van de belasting centen kapitale huizen hebben gebouwd ook ala de Pvda en de rest der oplichters tot aan Henk Krols als een kat aan toe . Gewoon allemaal in de volksmond EEN STELLETJE GROTE BOEVEN . Ivo en Fredje zullen er wel niet op achteruit zijn gegaan in hun portemonee om deals te hebben gesloten met criminelen . Wie is de echte crimineel ? .Nu Mark Rutte nog in de sloot dumpen .

    /   Reply  / 
 2. Karel

  Gooit heel dat spul in den haag in de sloot dan zijn we overal vanaf.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   Karel ,de VVD heeft weer een succesje erbij geboekt . VVD vrouwelijk raadslid zit al 4 weken in de Bajes . Voor Hennepteelt Witwassen Omkoping .

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>