Peiling: PVV stijgt 3 zetels na APB-schreeuwpartij

#APB15 Polarisatie: 32% vindt Wilders de slechtste, 25% het beste

Lees ook: Waar/Onwaar: Wilders over steun voor asielopvang

De schreeuwpartij tegen vluchtelingen van Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) leveren de PVV drie zetels op in de peiling van De Hond. GroenLinks stijgt een zetel. VVD, SP, CDA en D66 dalen er elk eentje.

Uit aanvullende vragen blijkt dat 25 procent Wilders het beste vond tijdens de APB-debatten, terwijl 32 procent hem het slechtste vond. Dat resultaat toont dat zijn manier van optreden polariserend is. Dat is een bekende toestand.

Daarna volgen VVD-premier Mark Rutte en D66′er Alexander Pechtold met elk 12 procent (beste) tegen 10 procent (slechtste). Emile Roemer (SP) haalt 6 procent (beste) tegen 5 procent (slechtste). De anderen scoren 5 procent of lager.

Hoe doet de PVV het in andere peilingen?

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos steeg de PVV twee zetels (van 20 naar 22) en bleef de VVD met 29 de grootste. Die peiling werd gehouden voor de Kamerdebatten over vluchtelingen. Donderdagavond publiceert Ipsos een nieuwe Politieke Barometer over de week na Prinsjesdag en de APB.

In De Stemming (GfK) van EenVandaag daalde de PVV begin deze maand een zetel (van 28 naar 27). Zo’n kleine verschuiving valt ruim binnen de foutmarge. Bij TNS NIPO stond de PVV vorige maand op 21 zetels achter VVD, D66 en SP.

Voor een complete vergelijking tussen de verschillende peilingen moeten we wachten tot de andere bureaus ook nieuw onderzoek hebben gedaan.

Wat valt op?

De verschillen tussen de peilbureaus komen voort uit de onderzoeksmethoden, de steekproef en het moment van peilen. Ook kunnen inleidende vragen effect hebben op de zetelpeiling. Dat laatste is wetenschappelijk dubieus, maar wordt in Nederland geaccepteerd onder de eufemistische titel ‘strategisch peilen’.

Zulke verschillen worden ook wel het ‘huiseffect’ bij opiniepeilers genoemd. Die huiseffecten worden in beeld gebracht in de Peilingwijzer van Tom Louwerse. Daar kan je ook de gemiddelde scores van partijen in alle peilingen bekijken.

Verder geldt in de peilingen een foutmarge van zo’n 2 zetels.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Peiling: PVV stijgt 3 zetels na APB-schreeuwpartij

 1. Lex

  Je kunt het wel schreeuw partijen noemen, schreeuwen is ook wel nodig voor politici die met hun kop in het zand zitten zoals kereltje Pechtold.

  Anders horen ze het niet.

  Dhr. Wilders noemde alleen de feiten, feiten waarmee hij ze om hun oren sloeg.

  Dat de nederlanders de Grens weer in eren terug willen zien.
  Dat de nederlanders vinden dat er meer dat genoeg immigranten zijn.
  Dat ze vinden dat niet elk stukje groen dat er nog over is opgeofferd moet worden voor een immigratiewoning.

  Kortom laat Dhr. Wilders maar lekker schreeuwen blijkbaar is het hard nodig met nadruk op hard.

  Lex

    /   Reply  / 
 2. frank bikker

  Lex, holle vaten klinken het hardst.

  En leer eens, als goed Nederlander je eigen taal eens goed te schrijven, m.n. je interpunctie.

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Peilingen . Pas maar op als straks 50 plus nog eens gaat stijgen in de peilingen . Oplichter Dirk Scheringa wil ook graag in de Kamer gaan zitten . Van onbesproken gedrag moet u beloven met 2 vingers in de lucht ;ik beloof plechtig aan God Almachtig . En ze gaan als crimineel de tweedekamer in en ze komen als crimineel de tweedekamer weer uit . Moskofiets zelfde verhaal . Als je de rest eens goed door licht in persoon lom je op 75 procent criminelen uit in de tweedekamer . Maar daar hebben ze dan hun eigen woordje voor Witte Boorden Criminaliteit . Dat soort gasten komen ook nooit in de bajes NEE HOOR die kopen alles af . Dat soort gasten zit ook bij de betaalde voetbalclubs en de Banken in de vorm van RVCB . Als ze het te bont hebben gemaakt bij de betaalde voetbalclubs dan gaan ze vlot lopen . En als de Banken onze gelden hebben verkwanseld dan halen ze weer honderden gratis miljarden belasting centen weer op . Scheringa ,ja dat is er ook z n een . Die zou ons land ook zo verkopen om er beter van te worden . Samen met Henk Krols . Henk Krols de volgende oplichter met de grote mond . Henk Krols zegt altijd ; bewijs het maar eens . Maar het bewijs lag op tafel . Henk Krols had tonnen aan subsidie gekregen voor de Gay Courant en nog wat anders . Het is wegmoffelen ala constructie Fc Twente Joop Munsterman . Oja ,nu nog Joop Munsterman in politiek Haag en de gehele oplichters bende is compleet . En nu aan tafel bij Pauw op tv ,de lekkere meneertjes Brinkman die ook weer zijn eigen oplichters partij tje wil beginnen met naast hem de lekkere Dirkje Scheringa . Ons landje stikt van de oplichters . Ook de tweedekamer zit er vol mee .

    /   Reply  / 
 4. Humok

  Na Moskowiz gesjeesd advokaat, Scheringa, oplichter, Hero Brinkman, wachtgeldkampioen is het wachten nog op Volkert.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   Humok . Juridisch kan Volkert v d Kogel gewoon een politieke partij beginnen ,bijvoorbeeld De Kogel Partij . Zit hij zo in de tweedekamer . En dan zeg Volkert tegen de Nederlanders ; hier ,lange neus . Het is niet nieuw hoor Humo . Bouterse van Suriname is en moordenaar en President . En de mensen daar die apen stemmen daar ook nog op Desie . Want Desie is aardige man .. Maar nou begint mij toch dat weer te dagen wat ik altijd al had gedacht en nu wel heel sterk naar voren komt . Volkert hoefde maar slechts een fractie te zitten . Volkert houdt zijn mondje mooi dicht en het OM openbaar ministerie beschermd hem van alle kanten tot foto s in scene te zetten en Minister Pietje Leut steeds weer zijn rode wangetjes laat zien . Ik dacht dat die Ard v d Steur minister van justitia een koppelbaas was in de bouw of zo iets . Zo ziet hij er wel uit .. Of zou het toch zo gegaan zijn ;gevraagd iemand die Pim Fortuin wil doodschieten . Nee z n advertentie komt niet in de Courant hoor . Dat gaat binnensmonds via via de binnenlandse inlichtingen dienst en veiligheids dienst ten faveure voor hun zelf . Ten faveure voor hun eigen partijen . Want ze waren als de dood dat Nederland helemaal in de hand zou vallen van Pim Fortuin . Dan konden de andere partijen zich wel gaan oplossen in zout water . En onder Pim Fortuin hadden we ook niet meer in Brussel gezeten en was de Gulden allang terug . Pim was ook veel meer geslepender en geleerder dan schreeuwerd Wilders . Pim was heel slim . En zo slim hadden VVD en de andere partijen het niet zo graag om weggevaagd te worden . Wat hadden we een genot gehad elke dag conferences in tweedekamer met Pim tegen de rest . Was elke dag tv genot geweest . Maar er is destijds vast en zeker door VVD en anderen achterkamertjes borrel politiek gepraat over ;hoe kunnen we die Pim het beste uitschakelen . Om na de moord op Pim hun deelneming te betuigen maar hun hartjes in hun lichaam lachten toen van binnen . Als je toch een hart kon zien lachen ,of hersenen zou zien lachen .Maar onze waarneming is dat we slechts een mond zien lachen om te denken dat het dan echt is . Mark Rutte is nog wel z n mannetje . Mark had zelfs Rita Verdonk notabene van zijn eigen partij in de kont getrapt,opgesodemieterd Rita . Riekt ook een beetje naar gestapo macht niet . Politiek is dat het alleen maar om macht draait . Macht op aarde . Aarde niet geschapen door een mens .

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>