Peiling De Hond: D66 frustreert progressief-links

Progressieve politiek in crisis dankzij Pechtold-ruk naar rechts

In de peiling van Maurice de Hond verschuiven twee zetels. Dit valt binnen de foutmarge. De Hond stelde zijn panelleden deze week ook een vraag over het plan om voor 80 miljoen euro twee schilderijen van Rembrandt aan te schaffen.

56 procent van de ondervraagden is het niet eens met de aankoop van de Rembrandts en zou liever zien dat het geld aan andere zaken besteed zou worden. 36 procent is het er wel mee eens (8 procent weet niet/geen mening).

Pechtolds D66 in midlifecrisis

In de beschouwing bij de Politieke Barometer van Ipsos constateerden we dat D66 een links-progressief alternatief frustreert. Dat is zeer opmerkelijk omdat die partij in de ogen van sommigen nog altijd als ‘links-progressief’ wordt gezien.

D66 heeft onder Alexander Pechtold echter een enorme ruk naar rechts gemaakt, en uit aanvullend onderzoek van De Hond blijkt vandaag dat ongeveer 60 procent van de D66-achterban die rechts-liberale koers lijkt te volgen.

Gevraagd naar voorkeuren voor coalities (meerdere keuzes mogelijk) koos 61 procent van de D66-achterban voor VVD, CDA, D66 en GL, 56 procent voor VVD, CDA, D66 en PvdA, en 43 procent voor VVD, CDA, D66 en CU. Dit terwijl slechts 25 procent van de D66-kiezers koos voor D66, PvdA, SP, GL en CU.

Wat valt op? De drie meest gewilde coalities van D66’ers zijn combinaties van VVD, CDA en D66 aangevuld met een vierde partij. Dat slechts een kwart van de D66-achterban graag een sociale linkse coalitie wil is best een gekke uitkomst.

D66 bestaat 49 jaar en Pechtold is negen jaar partijleider. Laten we het erop houden dat D66 onder zijn leiding een midlifecrisis beleeft. Een rechts-liberale zweetpartij met stoere praat over ‘doorpakken’ en ‘ambitie’ met opvliegers en al.

Redelijk realisme

Bij dit onderzoek moeten we aantekenen dat respondenten een aantal keuzes van de opiniepeiler voorgelegd hebben gekregen. Men kon niet zelf een coalitie samenstellen en er wordt in de opties verder geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat linkse partijen voor de volgende verkiezingen zullen groeien.

De peiling geeft een beperkt beeld en is slechts een momentopname, maar we kunnen in combinatie met de Politieke Barometer toch een aardige analyse maken. Een links-progressieve regering lijkt nu verder weg dan ooit, maar er is wel een redelijk realistische mogelijkheid voor een coalitie zonder de VVD.

VVD niet onvermijdelijk

CDA, D66, SP en PvdA hebben in de Eerste Kamer namelijk een meerderheid. In deze peiling van De Hond staan zij voor de Tweede Kamer nu tezamen op 68 zetels en in de meest recente Politieke Barometer van Ipsos op 71 zetels.

Lijkt op dit moment onrealistisch – De Hond nam deze mogelijkheid ook niet op in zijn selectie – maar als de VVD het komend jaar in elkaar stort en de PvdA zich redelijk herstelt dan wordt zo’n sociale centrumcoalitie aannemelijker.

Een duidelijke voorkeur voor centrumlinks of centrumrechts is er niet. Het politieke landschap is daarvoor nu veel te gefragmenteerd. De vraag voor de volgende verkiezingen kan niet zijn: wie schuiven er deze keer aan bij de VVD?

Als-dannen, doe het dan goed

De VVD in de volgende regering (‘nog vier jaar Rutte’) is dus niet onvermijdelijk. Juist door de versplintering trekken partijen naar het midden om werkbare compromissen te kunnen sluiten en Nederland regeerbaar te houden.

Het is dom dat commentatoren, en ook De Hond in dit onderzoekje, de mogelijkheid van VVD, CDA, D66 en SP wel met droge ogen voorstellen als realistisch (VVD met SP, yeah sure) en CDA, D66, PvdA en SP tegelijk negeren.

Het evenwichtigere beleid van een CDA, D66, PvdA, SP-kabinet zou bovendien eenvoudiger op onderdelen gesteund kunnen worden door een partij als de CU, terwijl dat bij een rechts kabinet van VVD, CDA en D66 lastiger zou zijn.

Kortom: commentatoren, journo’s en partijspinners: doorbreek het idee dat de VVD als grootste – met nog vier jaar Rutte als premier – onvermijdelijk is. Als je gaat ‘als-dannen’ doe het dan goed, en sluit coalities zónder de VVD niet uit.

Politieke Barometer: PVV na Prinsjesdag in de lift

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Peiling De Hond: D66 frustreert progressief-links

 1. frank bikker

  Als PvdA,SP, GL eens een (tijdelijk) samenwerkingspact sloten zouden ze in ieder geval een geduchte speler worden voor andere partijen en ook wat klaar kunnen maken. Ik vermoed zelfs dat zo’n samenwerking hun stemmen zal opleveren, omdat een heleboel mensen niet willen dat hun stem verloren gaat.

  Tenslotte, GL heeft in het verleden vaak uit dezelfde vijver gevist als de andere 2.

  Ze zullen de (eventuele) toekomstige kiezers ook duidelijk moeten vertellen welke kant ze op willen, dus niet dat we een PvdA-effect krijgen van links lullen, rechts vullen. Dat is funest.

    /   Reply  / 
 2. Joop

  De PvdA heeft de SP al meerdere keren laten vallen, dus geen optie, geen vertrouwen in deze meelullers…..

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   @Joop Je hebt inderdaad gelijk, maar ik heb nog de illusie dat er nog PvdA-leden zijn van de oude stempel en ik weet haast wel zeker van onder de kiezers, die uit een soort solidariteit deze partij nog trouw zijn gebleven.

     /   Reply  / 
   1. Paul

    Solidariteit . Die Mansveld Wilma Open De Door . Staatssacreetsecretaris ook Pvda . Wilma was eerst gewoon werkzaam bij Jaguar Cars als koffiezetster . Later mocht ze een beetje getallen leugens invullen voor de omzet van Jaguar Cars . En plots zat ze zelf in treintjes als Staatssacreet Haag . Wat een wonder he . En maar pompen met de belasting centen aan de NS . Voorkennis van Wilma om de boel op te lichten . Want Wilma zit zelf in de NS . Wat zullen ze allemaal een tweede of derde bankrekening hebben met hun voorkennis nevenfunctie s . Ze komen nooit in de bak al dat schorum van de tweedekamer oplichters . Dan maar net als vroeger op Nederland Op Het Schavot of vuurpeleton . D R zit alleen maar tuig in de tweedekamer . Lekkere Wilma heeft weer 11 miljard is 24 miljard gulden belasting centen laten verdwijnen . Floeps spoorloos . Weg fyra treintjes . Wilma zal wel een ondergrondse bankrekening hebben net als de rest van de bobo s van de NS op de bodem van de zee op de Caribic . En Wilma zit gewoon ongenegeerd in de tweedekamer met een flatgebouw voor haar hoofd . Mensen er is niets gebeurd hoor .Tuig van de richel is het gewoon tuig .

      /   Reply  / 
 3. Paul

  Ach Pvda ,steelt en droomt . Hun eigen maandloon tellen is niet meer genoeg . Stelen van daklozen is ook al een hobby van de Pvda en voor minder dan 40.000 euro doen ze het niet . En terug betalen doen ze al helemaal niet . Op de brandstapel met die partij . En al dat gedram en gezeur in de tweedekamer . Dat clowns gezeur gedram leidt nergens naar toe . Ja het leidt hun maandloon tot op hun banknummer maar daar is dan ook alles mee gezegd . Die Sampesom van Pvda zei vandeweek;we moeten het land in het gareel houden . Ach ,als je die man hoort zwetsen dan denk je ook gelijk dat zijn grote oren van zijn hoofd af vallen . Of er nu 140 zwetsers in de tweedekamer zitten of er zitten 1000 zwetsers in de tweedekamer ,het veranderd niets . Alleen als ze 12 weken weer zoek zijn op vacantie dan komt ons land weer tot rust . Dus de oplossing is Politiek afschaffen .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>