Politieke Barometer: PVV na Prinsjesdag in de lift

Rechts kabinet lijkt enige optie • Links-progressief zit in diep dal

In de Politieke Barometer van Ipsos stijgt de PVV deze week drie zetels. Ten opzichte van een maand geleden is de extremistische beweging er vijf gestegen.

Het rapportcijfer van Geert Wilders is gestegen van een 4,1 naar een 4,5. Met name VVD-kiezers uit 2012 beoordelen hem nu beter. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wordt door alle kiezersgroepen beter beoordeeld. Hij stijgt van een 5,0 naar een 5,4. De cijfers voor de andere politieke kopstukken zijn onveranderd.

Wat als dit een echte verkiezingsuitslag was?

Het is slechts een peiling, maar als dit een echte verkiezingsuitslag zou zijn dan zou de VVD het initiatief nemen om een coalitie te vormen. Met de PVV is geen enkele levensvatbare coalitie mogelijk, dus dan zou VVD-D66-CDA met CU/SGP (al dan niet gedoogsteun) de meest waarschijnlijke uitkomst zijn.

Die partijen hebben samen in de Eerste Kamer ook een meerderheid. Het zal echter wel heel wat voeten in aarde hebben om de sociaalchristelijke CU akkoord te laten gaan met een uitgesproken rechts-liberale koers.

In het huidige politieke speelveld brengt de PvdA veel sociaal beleid in, en kan op onderwerpen als het milieu met GroenLinks zaken worden gedaan. Hierbij heeft een middenpartij als de CU een fijnere uitgangspositie in onderhandelingen.

En een progressieve linkse coalitie dan?

PvdA, SP en GroenLinks staan samen in deze peiling op slechts 37 zetels. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor de links-progressieve beweging in Nederland, maar laten we ervan uitgaan dat het uiteindelijk wel weer goed zal komen met links.

Sommigen zouden kunnen zeggen: tel D66 er dan bij (dat is 60 zetels; ook lang niet genoeg) maar het probleem is dat die partij onder Alexander Pechtold een enorme ruk naar rechts heeft gemaakt. D66 heeft tegenwoordig een voorkeur voor coalities met VVD en CDA, indien nodig aangevuld met andere partijen.

D66 frustreert een progressief-links alternatief. Dat is een hele merkwaardige constatering. Meer hierover in het volgende blog met aanvullend onderzoek waaruit blijkt dat 60 procent van de D66-kiezers een coalitie met VVD en CDA wil.

Peiling De Hond: D66 frustreert progressief-links

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>