Simplisme is effectief: PVV stijgt in peiling De Hond

Typische potentiële Wilders-aanhanger is laagopgeleide Telegraaflezer

De PVV stijgt deze week drie zetels in de peiling van Maurice de Hond en komt nu uit op 33 zetels. Dat loopt ongeveer gelijk op met de score in De Stemming van EenVandaag waarin de PVV afgelopen dinsdag steeg van 27 naar 34 zetels.

In de meest recente Politieke Barometer van Ipsos zat de PVV ook in de lift. In die peiling steeg de extremistische beweging van Geert Wilders naar 25 zetels.

Wilders voert driftig campagne tegen de opvang van vluchtelingen. Daar zal de huidige stijging in de peilingen mee samenhangen. Het gaat vooral ten koste van de VVD. Van de 18 zetels die de PVV nu virtueel hoger scoort (dan bij de vorige verkiezingen) komen er negen van de VVD, vijf van de PvdA en twee van de SP.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt verder dat het potentieel van PVV-kiezers vooral bestaat uit lezers van De Telegraaf (48%) met een lage opleiding (45%).

Bij AD-lezers is het percentage 36% en bij de Volkskrant, NRC en Trouw 14%. Het aandeel met een midden opleiding is 33%, en met een hoge opleiding 17%.

Zijn potentiële PVV-kiezers dom?

Betekent dit dat de gemiddelde PVV-kiezer dom is? Als je sommige reacties in de sociale media leest dan zou je denken van wel. Maar nee, het betekent vooral dat potentiële PVV-kiezers gevoeliger zijn voor simplisme dan voor realisme.

Een eenvoudig maar totaal onhaalbaar plan lanceren waar de redactie van De Telegraaf opgewonden van raakt is voor dit deel van de kiezers veel effectiever dan een afgewogen, realistische beschouwing in een opiniestuk in de Volkskrant.

Dat komt ook terug als potentiële PVV-kiezers geïnterviewd worden. Dat Wilders onrealistisch is en feiten verdraait, deert hen weinig. Ze zien het als een protest, en je hoort argumenten zoals ‘hij zegt tenminste duidelijk wat hij vindt’.

Andere politici die deze kiezers willen aanspreken moeten niet ook zo extreem worden (één Wilders is meer dan genoeg) maar moeten hun eigen standpunten duidelijker, eenvoudiger verwoorden. Minder mistig gedraai, minder Haags jargon.

In peilingen geldt een foutmarge van ± 2 zetels.

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Simplisme is effectief: PVV stijgt in peiling De Hond

 1. Lattmann

  Beschamend om een PVV kiezer als een laag opgeleide telegraaf lezer neer zetten. Zelf heb ik een HTS opleiding afgerond en werk al zo’n 35 jaar op HBO niveau. Daarnaast ben ik al zo’n 35 jaar lang geabonneerd op de Volkskrant. Ondanks mijn opleidings, werk en algemeen onttwikkelniveau sympathiseer ik nu met de PVV(en met mij veel hoog opgeleide collega,s, vrienden en familie). Veel mensen, aan de linker zijde van het politieke spectrum, bestempelen Wilder als een populist. Terecht, echter maken mensen die zich aan de linker zijde van het politieke spectrum bevinden zich veelal ook schuldig aan (links) populisme. Voorbeeld: Het beperken van de immigrantenstroom gelijk te trekken met het tegenhouden van joodse vluchtelingen gedurende de jaren 30.

    /   Reply  / 
  1. Kees

   Dan hoor je niet bij de 48% van Telegraaf lezers die PVV stemmen en niet bij de 45% lager opgeleiden die PVV stemmen Lattman.
   Begrijpend lezen en statistiek is in elk geval niet je sterkste kant.

   Het artikel stelt duidelijk –> Typische PVV stemmer. Daar hoor jij dus niet bij.

     /   Reply  / 
 2. Harm

  Volgens mij heeft het niet zozeer te maken met het opleidingsniveau of intelligentie van de stemmer.

  Het is meer wie de negatieve gevolgen van de huidige politiek het meest ondervinden. Het is ook logisch dat dit steeds verder opschuift naar de midden klasse.

  De schrijver van de dit stuk wil duidelijk de PVV-stemmer en Wilders af te schilderen als dom en simplistisch. Dit is een trend die al jaren gaande is. Een totaal eenzijdig en vooringenomen stuk waar de conclusie al van klaar stond nog voor een letter was geschreven.

  Ik ben zelf geen voorstander van de PVV, maar zolang deze houding aangenomen wordt door de andere partijen blijft er geen andere keuze.

  Walgelijk stuk dit.

    /   Reply  / 
 3. Anon

  Zouden jullie hersenen knappen als iemand met een dr. titel voor zijn naam PVV zou stemmen?

    /   Reply  / 
 4. Jan

  Hier ook een PVV stemmer met een dr.ir. titel voor zijn naam :)

    /   Reply  / 
 5. Wave

  Ook in dit stuk straalt de vooringenomenheid van de journalist af. Het is het erg gemakkelijk om de PVV stemmer als laagopgeleide, Telegraaf lezer weg te zetten. Maar ook ontzettend dom omdat men hierdoor de realiteit niet onder ogen ziet. Wij kunnen de instroom asielzoekers sociaal, cultureel en economisch niet aan. Maar ook deze journalist gaat voorbij aan de realiteit van vandaag. De groep Nederlanders die de gevolgen ondervindt van alle nadelen die gepaard gaan met de gigantische instroom van asielzoekers is ………..de gewone man.
  Vanuit de ivoren toren is het makkelijk om te zeggen dat de asielzoekers allemaal welkom zijn. Je hoort vaak bekende Nederlanders en politici zeggen dat alle asielzoekers welkom zijn. Maar ja, zij wonen in buurten waar ze nooit geconfronteerd worden met deze asielzoekers. Zij hebben prima banen of riante wachtgeldvergoedingen. Ga eens een paar jaar in Oranje wonen of naast een AZC. Probeer eens een urgentieverklaring te krijgen voor een sociale huurwoning. De gewone man is in Nederland vogelvrij en zoekt steun bij iemand die het onderbuikgevoel van vele Nederlanders durft uit te spreken. Zolang politici en journalisten PVV stemmers wegzetten als domme mensen die niet weten waar ze over praten dan wordt de PVV alleen maar groter. Het is “not done” om publiekelijk je voorkeur voor de PVV uit te spreken maar let maar eens op wanneer mensen in het stemhokje staan.
  In mijn omgeving zijn de meeste mensen hoog opgeleid en toch hebben zij steeds meer de voorkeur voor de PVV. Waar ik woon komt er geen asielzoekerscentrum maar ik kan me heel goed voorstellen hoe je je voelt als je wel in zo’n situatie zit. Als het zittende kabinet geen verantwoordelijkheid neemt en geen leiderschap toont inzake deze asielzoekersinstroom dan krijgen we nog een tijd dat de PVV boven de 40 zetels uitkomt en misschien wel meer. Steeds meer Nederlanders ergeren zich aan het gedrag van politici en het eerste bewijs hiervoor is het aantal handtekeningen tijdens de actie van GEEN PEIL voor een referendum. Dus journalisten en politici steek vooral uw intelligente hoofd in het zand, negeer de PVV en zijn kiezers dan wordt uw partij geminimaliseerd en wordt de PVV groter dan ooit.
  En sorry heer Lucas, ook hier een reactie van iemand die de Telegraaf en het NRC leest en opgeleid is aan de Universteit. Dus geen typische PVV stemmer. Maar die typische PVV stemmer krijgt de komende tijd een ander profiel als het kabinet doorgaat op de huidig
  ingeslagen weg.

    /   Reply  / 
 6. Rotier

  Beste ‘Wave’,

  Dat iemand naast een asielzoekerscentrum of wachtend op een huurwoning een voorkeur gaat krijgen voor de PVV, mede doordat in de media en door u het nieuws weinig genuanceerd wordt gebracht, snap ik. Men wordt angstig doordat wordt gesteld dat wij deze “gigantische stroom” “cultureel, maatschappelijk niet aan kunnen”. Enig bewijs ontbreekt nog, behalve wat er is misgegaan met gastarbeiders. Maar daar hebben we van geleerd neem ik aan. Daar kun je de huidige asielzoekers niet op afrekenen. Maar dat iemand als u, die zegt eigenlijk geen confrontatie te hebben met asielzoekers, net als ik, dan toch voor de PVV gaat kiezen, vind ik echt zorgelijk.

    /   Reply  / 
  1. Paul

   In de afgelopen 50 jaar is nergens iets van geleerd .
   Angela Merkel zeg nu;wir sjaffen dass ? .
   Tja ,wat moet het bottengeraamte ook anders zeggen;wir sjaffen dass nicht .
   Het land waar ze al 50 jaar naar kunnen kijken en ons voorbeeld is is het land dat zich nergens mee bemoeid,namelijk Der Schweitz Zwitserland .
   Zwitserland,euch ,u komt uit ,mooi ,doorlopen naar de afvoerputjes Eusteraik,Deutsland und der Hullander
   Dat zegt een Zwitser aus der Schweitz,weiterlaufen bitte .
   De rest van der gekken in Europa wij dus ,worden het afvoer putje van de Moslims .
   En dat komt omdat wij heel gelukkig in de EU zitten ,of juist heel ongelukkig .
   Want Brussel wil nu ook hun neus steken in Afrika.
   Ja mensen ,u hoort het goed Afrika waar grote delen van mensen honger lijden omdat hun Regering pietje potent zo corrupt is als de neten .
   En Brussel heeft al laten weten iets aan de armoede daar te willen doen .
   Maar de echte waarheid is dat de EU bende graag ook Afrika bij de EU ziet komen .
   De EU te Brussel lijdt namelijk aan Poetin waanzinachtervolging .
   De EU doet precies het zelde als Sepp Blatter,namelijk de gehele dag mensen en landen omkopen met ons belasting geld .Om maar bij de EU te komen .
   Die Hans Van Baalen VVD zit de gehele dag alleen en nergens anders over te praten om de EU te promoten van onze belasting centen dat hij voor een piramide spelletjes fabriek zit te spreken.
   En dat klopt ook ,de EU is gewoon een spiraal vormig spiramide spelletje .
   En laat nou net piramide spelletjes verboden zijn bij wet .
   Er zitten nu mensen in de EU die als kinderen van 12 jaar in de zandbak deden aan een spelletje mesjepingelen en tevens een zeer grote mond hadden op 12 jarige leeftijd .
   En door dit soort dom gajes kunnen wij in de toekomst gratis op een kameel door Holland,wanneer de Afrikaantjes bloemetjes uit Afrika ook in ons land komen voor hun spelletjes mesjepingelen tegen de Hollanders .
   Om aan deze totaal onzinnige EU waanzin opvreterij te ontkomen moet ik maar asiel gaan aanvragen in Zwitserland ,
   Ware het niet dat ik Zwitserland niet binnen kom .
   Maar gelukkig,ook ik ga weer eens dood .
   Want je moet er toch niet aan denken om in de toekomst als Nederlander 3 x daags op een kameel in jurk naar het lof verplicht je kameel te moeten parkeren voor de Moskee .
   Ach er zijn altijd mensen die zeggen:het loopt z n vaartje niet,en dan zijn het vooral mensen in Brussel die het zeggen .
   Zet eens een paar afgeladen bussen vol met buitenlanders uitladen bedden in de EU gebouwen.
   Dan zeggen de boeven van de EU ,he toe nou ,niet voor en in ons gebouw he.
   Loop asgeblieft even snel door ja,bijvoorbeeld de Nederlandse zich noemende achterbuurten,daar is plaats zat .
   Of er komt een bordje voor de EU gebouwen ;gelieve hier niet te parkeren voor bussen vol met geldgelukszoekers .
   Als er geldgelukszoekers zijn dan zijn wij het van de EU en dat is meer dan genoeg ,kijk onze uit de kluiten gewassen grote gebouwen,gemaakt van uw gratis ingezonden belasting centjes en straks in de toekomst de ramen gewassen door de Afrikaantjes Negertjes -
   Zei die komen op bult ruggetjes met hun kamelen en zeelen en drommedaritjes.

     /   Reply  / 
 7. bouwe

  Ons land wordt op sportief gebied al overgenomen door de
  Chinesen (voebal) en ons land wordt op andere fronten ook
  al overgenomen (bedrijven,winkels etc.)Nu komen er ook nog
  eens duizenden mensen hier binnen,waarvan men niet eens weet wie het zijn en wat ze kunnen (hoog opgeleid??)Deze
  mensen willen aan het werk,zo niet dan maken ze elkaar af.
  Verveling slaat toe door b.v.Goddienst en cultuurverschil-
  len.Geen effectieve maatregeling en ons land heet geen
  Nederland meer binnen afzienbare tijden.Wodt wakker!!!!!!!!!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>