PVV stijgt in peiling, rechtse pers in jubelstemming

Wat is de diepgaandere politieke analyse over vereist leiderschap?

In de Politieke Barometer van Ipsos steeg de PVV deze week vier zetels (ten opzichte van twee weken geleden) naar 29 zetels en in de peiling van Maurice de Hond steeg de PVV er twee ten opzichte van vorige week, naar 35 zetels.

Bij De Hond is dit de hoogste score die de beweging van Geert Wilders haalde. Op 29 september steeg de PVV in De Stemming van EenVandaag naar 34 zetels, dus dit komt overeen. Er geldt in peilingen een foutmarge van twee zetels.

In een uitvoerige analyse schrijft De Hond de veranderingen in het virtuele electorale landschap toe aan de gebeurtenissen rondom de vluchtelingencrisis. De stijging bij de PVV komt van VVD en SP (allebei 6 zetels) en CDA (3 zetels).

De rechtse pers jubelt over de peiling van De Hond. Soms zijn ze zelfs zo opgewonden dat ze hoofdletters en uitroeptekens gebruiken. Tot een grondige analyse komen zij helaas niet, terwijl over het aanvullende onderzoek toch een aantal interessante dingen gezegd kunnen worden.

Niet zwart-wit

Uit zes stellingen die Ipsos aan respondenten voorlegde wordt duidelijk dat Nederland verdeeld denkt over vluchtelingen. Ongeveer de helft vindt de komst van vluchtelingen vooral een probleem. Uit dit onderzoek blijkt bovendien dat het niet zwart-wit ligt. Zo vindt bijvoorbeeld 1 op de 3 Nederlanders de komst van vluchtelingen een probleem en tegelijk een verrijking voor de samenleving.

Die nuance gaat in de media verloren. Er zijn veel mensen die de stroom vluchtelingen als een probleem zien, zich daar zorgen over maken, maar dat juist doen vanuit een tolerant perspectief, en dus totaal niet vanuit een PVV-zienswijze.

Belangrijke constatering. Als iemand zegt: ‘ik vind het een probleem’, betekent dat helemaal niet dat diegene het perse eens is met de PVV. Het onderwerp wordt te veel ‘gekaapt’ en in de pers is sprake van projectie en framing. De medialogica schrijft voor dat tegenstellingen en onderlinge verschillen duidelijkheid geven.

Tegenstelling

Welke partij moet het gastvrije, tolerante tegenwicht bieden? Uit een lijst van veertien stellingen die De Hond aan respondenten voorlegde blijkt dat de PvdA op dit onderwerp de grootste tegenpool van de PVV is. Meer dan D66 of SP.

Dan gaat het om ondervraagden die nu in de peiling voor deze partijen kiezen. Als je kijkt naar kiezers uit 2012 dan is die tegenstelling er ook, maar minder scherp. De PvdA verloor sindsdien (virtueel) kiezers aan SP, D66 en GroenLinks.

De Hond concludeert dat de vluchtelingencrisis de electorale achilleshiel is van de VVD. Daarbij doet hij een voorspelling over de volgende verkiezingen en regeringsformatie die wat speculatief is. De voortdurende spanningen zouden volgens hem wel eens bepalend kunnen worden voor die verkiezingen.

90% wil leiderschap

Als je met een andere blik naar dit onderzoek kijkt dan kan je ook zeggen dat als de PvdA over vluchtelingen duidelijker en overtuigender leiderschap toont, de partij daarmee de mening van zeer grote groepen kiezers zal vertolken.

Dat zal vast geen verdere daling in de peilingen veroorzaken (PvdA heeft in de polls al een ondergrens bereikt). Eerder stijgingen, omdat de achterbannen van partijen als SP en CDA zeer verdeeld zijn. Het is voor de politici van die partijen veel lastiger om een duidelijk standpunt over vluchtelingen in te nemen.

En daar is juist enorme behoefte aan. Uit deze peiling blijkt dat zeker 90 procent nu leiderschap verwacht. Van links tot rechts, van progressief tot conservatief.

Niet alleen mensen die tegen de opvang van vluchtelingen zijn willen duidelijke standpunten (zij krijgen die van Wilders en in mindere mate van Zijlstra) maar juist ook mensen die gastvrij, vredelievend en verdraagzaam zijn hebben een zeer grote behoefte aan duidelijk politiek leiderschap over dit onderwerp.

Overtuigend

In een normaal land hoort de premier dat te doen. Rutte probeert het ook wel op zijn manier, maar zoals ik vrijdag schreef zit de VVD klem tussen ideologie en rechts-populisme. En zoals Bas Heijne treffend duidt: het zit er bij hem niet in.

In mijn optiek is de PvdA de aangewezen volkspartij om dit te doen. Dan liggen partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher voor de hand. Hun optredens de afgelopen week waren goed maar nog niet overtuigend genoeg.

Dat het kabinetsbeleid compromissen tussen links en rechts bevat is begrijpelijk, en voor de stabiliteit valt daar ook veel voor te zeggen, maar dat ontslaat niemand ervan om de eigen principes en idealen aan de kant te zetten.

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “PVV stijgt in peiling, rechtse pers in jubelstemming

 1. Frank Bikker

  Het zou Mark Rutte natuurlijk wel sieren, als hij als premier aller Nederlanders “het volk” eens toesprak, en daarbij eens echt duidelijke uitspraken deed.

  Nu blijft hij zich hullen in wollige, nietszeggende, halfpartijpolitieke uitspraken.

    /   Reply  / 
 2. Caspar Eijkenboom

  Rechtse pers! Waar is die dan?

    /   Reply  / 
 3. Joop

  De PVV is niets dan een VVD met een rechts kantlijntje, Wilders wordt het grootste drama van deze eeuw……….behalve voor de grootverdieners dan.

    /   Reply  / 
  1. Frank Bikker

   Bijna zou ik willen dat er een kabinet Wilders komt.

   Hoe kan zo iemand die zo weinig mensen vertrouwt , een controlfreak is, zo lang door beveiligers is omringd, zo weinig mensen van echt niveau om zich heen heeft, zo weinig moties indient die het halen, in het verleden zo veel schandalen van voormalige leden heeft gehad, zo weinig bestuurlijke ervaring in de gelederen heeft, zo aversie bij andere politieke partijen oproept, zo weinig echte scholing heeft. (HAVO met wat coaching indertijd door Bolkesteyn) ooit een land besturen?

   Het enige wat in zijn voordeel spreekt,is dat hij vele mensen onder de bevolking aanspreekt en een rasdebater is, maar daarmee kun je nog niet regeren.

     /   Reply  / 
   1. Paul

    Frans , O jee asjeblaft niet,geen kabinet Wilders .
    Stel je voor zeg .
    Frans die alle taalfouten moet lezen van die laag opgelijde of riool zonder Diploma s domme Wilders stemvee volk dat nouweleiks kan schrijven.
    Als Frank dat de hele week moet lezen heeft hij op einde van de week dubbele vermoeide ogen.

    Gelukkig heb ik nog nooit gestemt en zal ook nooit gaan stemmen-
    Maar ik had vroeger op skool wel een 10 voor Nederlands.
    A fein ,dat kun je wel sien he Frans Kikker

      /   Reply  / 
 4. Erik

  Door consequent het woord “vluchtelingen” te gebruiken, laat de auteur van het artikel duidelijk zien waar hij staat in het politieke spectrum.

    /   Reply  / 
  1. Frank Bikker

   Erik,door mensen die woorden als “gelukszoekers”,”testeronbommen”, uithollers van de verzorgingsstaat enz. gebruiken dan niet?
   Geef mij dan eens een neutraal woord. Ik weet alleen dat niemand voor zijn lol huis en haard verlaat en veel geld betaalt, meestal zijn leven riskeert om ergens anders een onzekere toekomst op te bouwen.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>