Wilders stijgt in peiling, imagoschade Nederland

Dijsselbloem en Asscher stabiel en veruit het hoogst gewaardeerd

In de peiling van Maurice de Hond stijgt de PVV deze week twee zetels naar 37 zetels. Die verschuiving valt binnen de steekproefmarge (twee zetels) maar De Hond en rechtse media benadrukken dat dit een ‘recordhoogte’ is voor de PVV.

Dat is verkooppraat want afgelopen donderdag kwam een peiling van TNS NIPO (een concurrent van De Hond) uit waarin de PVV op 38 zetels staat. In die peiling geldt een steekproefmarge van drie zetels. Komt dus ongeveer overeen.

We zullen tot donderdag moeten wachten om te zien wat er gebeurt in de invloedrijke Politieke Barometer van Ipsos. De peilbureaus hebben elk namelijk een zogenaamd ‘huiseffect’. Bij De Hond wordt de PVV hoger ingeschat. Daarom hebben we verscheidene bureaus nodig om een objectievere trend te duiden.

Zonder overdreven te brallen over virtuele records kunnen we uit de brede trend al weken concluderen dat de VVD support verliest aan de PVV en dat komt met name door de felle debatten en discussies over de opvang van vluchtelingen.

Bang

Nederlandse ondernemers vrezen dat de virtuele groei van de PVV schadelijk is voor het imago van Nederland in het buitenland, en voor onze handelsbelangen. Werkgeversvoorman Hans de Boer uitte die zorg in WNL op Zondag:

‘Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt.’

Nu is bekend dat de werkgevers warme banden onderhouden met de VVD dus dat is ‘een stukje’ campagnetaal, maar het is wel een valide punt. Als je geen PVV-aanhanger bent (meerderheid van de Nederlanders) dan is de ophitsende taal van Wilders erg beschamend en moeilijk uit te leggen in het buitenland.

Rapportcijfers

In aanvullend onderzoek zet De Hond de rapportcijfers van Wilders en Rutte tegen elkaar af. Wilders krijgt in deze peiling een 4,2 en Rutte een 3,9. Dat ligt dicht bij elkaar en de trend is dat wat Rutte inlevert er bij Wilders bij komt.

De rapportcijfers voor de andere politieke kopstukken laat De Hond achterwege. Dat is een truc die hij vaker toepast. Door in te zoomen op een gedeelte van het resultaat kan je een trend scherper aanzetten (overdrijven). In het verleden deed hij dat geregeld bij PvdA’er Samsom, om een negatieve trend uit te vergroten.

TNS NIPO deed dat deze week echter niet, en publiceerde een vollediger onderzoeksresultaat. Daardoor kunnen we de tunnelanalyse van De Hond nuanceren. Je kan zelfs zeggen dat die volledig tegengesproken wordt.

Bij TNS NIPO blijft Jeroen Dijsselbloem met een 6,6 als rapportcijfer veruit de hoogst gewaardeerde minister, gevolgd door Lodewijk Asscher die een 6,2 scoort. Jesse Klaver en Arie Slob zijn met een 6,1 de hoogst gewaardeerde fractieleiders in dat onderzoek, terwijl Alexander Pechtold zakt naar een 5,8.

Wilders stijgt bij TNS NIPO naar een 4,7. Dat is hoger dan bij De Hond maar Rutte krijgt in ditzelfde onderzoek een 5,4 als rapportcijfer. Ard van der Steur zakt bij TNS NIPO naar een 5,0 en is daarmee de laagst gewaardeerde minister.

Wat betekent dit?

De rapportcijfers van Wilders en Rutte liggen bij TNS NIPO duidelijk verder uit elkaar dan bij De Hond, en andere politieke kopstukken scoren er veel hoger. Dat is ook een beeld dat normaliter in de onderzoeken van Ipsos naar voren komt. In het brede plaatje is daar dus eigenlijk niet veel opvallends aan.

De focus van De Hond op uitsluitend Wilders en Rutte komt geforceerd over omdat deze selectief is. Hij negeert de cijfers voor de andere politici. Hij duidt een trend die door een onderzoek van een ander peilbureau wordt weersproken.

Media die deze schijntegenstelling overnemen creëren een frame waarbinnen zich een virtuele strijd tussen Wilders en Rutte afspeelt die in werkelijkheid niet zo scherp is. Die gaat om een specifiek deel van de kiezers. Een minderheid van een minderheid. Zeg grofweg een kwart van de kiezers die in 2012 VVD stemden.

Vertrouwen

Concluderend: de huidige groei van de PVV in de peilingen gaat ten koste van de VVD en de SP. Dat is de trend bij alle peilbureaus en dit zien we ook terug in de waarderingscijfers voor de politieke leiders van deze partijen, evenals in het dalend vertrouwen in het algemeen. Over langere tijd gezien is dit echter relatief.

Het is namelijk geen unieke ontwikkeling. Bij politieke onrust die maatschappelijk debat (spanning) veroorzaakt daalt het vertrouwen altijd. Nu gaat het over vluchtelingen, maar we zagen rond de 2013-bezuinigingen en een jaar later de verkiezingen voor gemeenteraden en Europarlement, nog lager vertrouwen.

Wat in zulke perioden van politieke spanning verder opvalt is dat een virtuele groei bij de PVV van Wilders steevast gepaard gaat met dalend vertrouwen, en dat de populairste politici van Nederland (Dijsselbloem en Asscher) in al die woeligheid stabiel hoog blijven scoren. Daar zit die relativiteit ook weer in.

Als we de emotiepolitiek (waar sommige opiniepeilers en media aan meedoen) buiten beschouwing laten, dan zien we een patroon. Dalend vertrouwen hangt samen met stijging PVV en vice versa, en dat is relatief in het bredere plaatje.

Het kernwoord in dit alles is dus: vertrouwen. De meeste mensen die vertrouwen zoeken kijken daarvoor naar Dijsselbloem, Asscher, Klaver en Slob.

facebook share facebook share

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Wilders stijgt in peiling, imagoschade Nederland

 1. W. Bakker

  De enige die de angst bij de meeste Nederlanders serieus neemt is Wilders. De andere politici zetten tegenover deze mening geen beleid om deze angst te verminderen. Ze kunnen een beleid maken om te zeggen dat er een maximum gesteld wordt aan de komst van vluchtelingen.
  Gevolg van geen beleid:
  -Jongeren met een goede opleiding gaan hun heil zoeken in een ander land, verlaten en Nederland verarmt
  - Tweespalt in de samenleving en dit wordt op deze manier alleen maar erger
  - etc.

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Dat zooitje wat er in Brussel zit .
  Oh oh oh .
  Wat komt er in de toekomst nog op ons af .
  Nu prediken ze niks anders dan Turkije ook in de EU.
  Ja ,die Erdogan wil wel graag 3 miljard hebben voor de vluchtelingen .
  Erdogan maffia partij en geld.
  Het schijnt dat Erdogan zelf ook een geld drukkerijtje heeft van behangpapier .
  Lekker Turkije in de EU.
  We weten wat dat betekend .
  Irma Moslim en Henkie Moslim staan al te trappelen in Turkije met palmboom in de hand om naar Nederland te verhuizen .
  Brussel de EU maffia is onze grootste vijand .
  Turkije in de EU en Haag staat weer met de kachelpook te porren om dan weer plotseling overtallige miljarden op te halen met tasje van Sjonne Enschede Haarlem .
  Opdat dan snel kan worden begonnen met de bouw van nieuwe mega Moskeeen .
  Nederland laat zich mooi inpakken door domme dame Angela Merkel die op haar beurt weer wordt ingepakt door Brussel.
  En Holland ,ach ,Holland ,kneuzen Haag Land .
  This net een spelletje piramide van de dommen.
  Welke domme pakt de domme in ? .

  Nu er plotseling geld zat is in Haag voor alle geld vluchtelingen is het toch zeer beschamend dat weken geleden het wereldkampioenschap voor daklozen de dakloze Nederlandse voetballers hebben mee moeten doen omdat ze dakloos zijn in ons eigen land .

  Het schijnt dat alles maar dan ook alles in de politiek corrupt is .
  Ook in Nederland .

    /   Reply  / 
 3. viktorio

  Mijn kleinkinderen hebben hardwerkende ouders die dank zij rutte samson hun huis onderwater hebben.
  Beide goed opgeleide kleinkinderen , zoeken hun heil in het buitenland omdat ze de nederlandse regering niet meer vertrouwen.M.i. terecht.

    /   Reply  / 
 4. Martin stoelinga

  De grote ugen van dhr, de boer vno alle hoogopleiden sieriers zitten al lang in amerika opgehaald vanuit ankara turkije, nederland krijg het klootjesvolk en nu ook nog oorlogsmisdadigers bedankt rutte

    /   Reply  / 
 5. Paul

  Alles komt mee als in een vuilniszak alle rommel tegelijk kan worden gedropt in Holland.

  Vroeger vraten de armen op Nederland 1940-1945 bijkans de spoorbielzen op van armoede dat ze niets meer te vreten hadden en moesten vluchten.
  Goh ,dat ze er niet aan gedacht hadden om met een schip te vluchten naar Syrie .
  Want in Syrie was het op 40-45 mooi rustig en pais and vree .
  Mooi dom van die Hollanders destijds.
  Of nog mooier ,in 40-45 met een bootje vluchten naar de Caribic.
  Op de Caribic in de Zon recht in de lucht vredig in de bananenboom zitten te peuzelen om s avonds het avondrood te mogen aanschouwen .
  Maar nee hoor,alleen het Koningshuis en de Politieke dikbalgen vluchten toen naar de bananenbomen.
  De Hollanders belasting betalen en zij die de belastingen gratis ontvangen gaan dan gratis een tijdje naar het buitenland .

  De mensen uit Syrie zijn van een hele andere orde dan de mensen destijds op Nederland 40-45 .
  De mensen geldvluchtelingen uit Syrie schijnen meer geld te bezitten dan Jan Onmodaal in Nederland.
  Een oversteek op zee in boten kost een vermogen voor hele gezinnen uit Syrie.
  En ze denken ,dat verloren geld halen we gratis weer op in Nederland .
  Ik sta er ook niet raar van te kijken dat ze die grote bedragen gewoon weer in Nederland gaan declareren.

  Het is een groot Mekka gedoe .
  Aan land gekomen in Griekenland neemt men de looptomtom ter hand om heel Europa te doorstruinen om uit te komen op Holland.
  This toch volstrekt belachelijk een vuilnisbelt handel gedoe om te vluchten vanuit Syrie om in Europa daar te geraken waar het bordje Holland opdoemd.
  Wij gaan toch als Nederlanders als het hier weer oorlog zou zijn toch ook niet overzee naar Mekka Syrie om daar nou juist te geraken .
  Hoe dieper ik er overna denk hoe krakzinniger het eigenlijk is .
  Altijd hebben die Mekkanen daar afgegeven over het Westen.
  Allah zij groot,allah zei dit en allah is alles en allah komt naar het Westen al 50 jaar en allah de baas.
  En allah verspreid zich mooi als een moedervlek over Europa.
  Waarom willen ze toch zo graag onze kant uit terwijl ze ons helemaal niet mogen .
  Loop eens een keertje door de schilderswijk heen ,dan krijg je als Nederlander van jonge jochie s mekkanen allerlei verwensingen waar je rode oortjes van krijgt .
  Ik noem het de moderne infitratie van Mekkanen die gratis de hand krijgen aangereikt door domme politici uit het Westen.
  Slechts de slimste politici zitten nog in Zwitserland .
  De rest van de landen er om heen zijn slechts vuilnisbelt landen geworden voor geldvluchtelingen .
  De Mekkanen zijn net hyena s opweg naar het Westen waar het voedsel verstopt ligt Griekenland Spanje Portugal en al dat soort landen voorbij razende om in ons kleine landje uit te komen.
  Want ons land schijnt goed te wezen ,bijna altijd grijze lucht,vies zeewater,laag staand water Zonnetje,geen krekelgeluiden,geen palmbomen.
  Als land heeft slechts asfalt blik en beton.
  Als je het geluid van het verkeer niet hoort leef je op Nederland alsware het een stilte centrum .
  En dit soort landje als Nederland staat bij de Mekkanen met stip op 1 .
  Het lijkt dat Duitsland met stip op 1 staat maar dat is verwarring.
  Duitsland is in verhouding veel groter dan Nederland met 5x zoveel inwoners is Nederlandje eigen Fc Luxembourg .
  En straks alle Mekkanen in ons landje stijf aan de verwarming op 25 graden dondert straks het noorden van ons land door de delving van gas de bodem daar vanzelfs in elkander .

  O jee ,daarom is die grote Mekka optocht aan de gang richting het Westen.
  Alleen daar willen de geldvluchtelingen naar toe,daar waar het geld gratis op te zuigen is .
  Maar het lost eigenlijk niets op,er komt straks alleen nog meer ellende van.
  Want het probleem verplaatst zich nu gewoon van de Mekkalanden naar ons toe.
  Het probleem verplaatst zich alleen maar .

  Van de week in Steenbergen,praatje mevr Raadslid voor de komst der geld geluks zoekers .
  Waren er een hoop mensen op tegen die woorden riepen met gebaren .
  Ja ,wij wonen gelukkig in een land waar iedereen een mening mag hebben.
  In voetbalstadions hebben mensen in het weekeinde ook een mening op de mening van de tegenpartij.
  Maar zo snel je politici tegen hun benen aan wil schoppen moet dat zo snel mogelijk worden ingedamd .
  Maar Gemeenten zijn dol op geld geluks zoekers.
  Dat doen ze veelal uit peiteit voor Haag,dan komt de zak met extra geld gelukkers uit Haag weer naar de Gemeenten.
  Of dachten we dat Gemeente s verachting hadden voor die Mekkanen.
  Gemeenten politici hebben niet eens respect voor haar eigen Burgers als je een probleem hebt is het altijd vechten tegen de bierkaai .
  Of dat we dachten dat Gemeenten politici zelf hun prive knip zouden trekken.
  Het kan dit soort Gemeenten heerschappen geen ene reet schelen wat er binnen komt vallen aan Mekkanen als er maar een gratis zak belasting geld uit Haag aan vast zit .
  En dan was er nog een mevr gisteravond op tv om een inzameling te houden ,een bos bloemen voor dat arme mevrouwtje Raadslid uit Steenbergen .

  Je gelooft het toch niet meer in dit landje .

    /   Reply  / 
 6. Paul

  Ze hadden vergadering in het weekeind Brussel en Co en Rutte en Co.

  Een oplossing hebben ze helaas niet gevonden.

  Wat doen die domme koeien in de politiek als ze niet eens een oplossing kunnen bedenken.

  Ze zijn alleen maar goed in vergadering houden,zeuren en onzinnig drammen koffie zuipen en wijntjes en vooral declareren .

  En om zich te laten overvallen door Mekkanen die dus gewoon overheersend zijn op de politiek,want de politiek heeft geen oplossing .

  Het is gewoon bespottelijk deze domme politici.
  Ach,ik wil ze niet eens politici noemen .

  Stelletje stelletje onnozele declaranten zijn het gewoon van onze belasting centen .

  Zakkenvullers maffia .

    /   Reply  / 
 7. frank bikker

  Het kweken van vertrouwen is niet de sterkste kant van Rutte om het maar eens zacht uit te drukken. Hij heeft “het volk” niet 1 keer echt krachtig toegesproken, enkel sussend.Hij heeft het oplossen van de wachtlijsten in de sociale woningbouw niet krachtig ter hand genomen, evenals de angst voor verdrukking op de arbeidsmarkt, laat staan het moslimextremisme. Daarnaast weigert hij te erkennen dat het grootste gedeelte van de lasten worden opgebracht door dat deel van de bevolking die toch al in het verdomhoekje zitten. En maar nietszeggend lachen, maar wel roepen dat regeren met dat gezwel van de PVV een taboe is. Nou ze lachen zich rot bij de PVV. Hij bereidt de weg voor ze!
  Hij heeft het enkel over opvang in de regio. Nou een prima chantagemiddel voor Turkije.
  Er zijn veel mensen bang voor de toestroom van de asielzoekers en men spuit overal allerlei sensatieverhalen rond die nog eens driftig worden overgenomen door sommige media.

  Dan het gehele gedoe rondom de opvang in Europa. Dat Europa is een farce te vergelijken met indertijd de oorlog in voormalig Joegoslavië. Het is gewoon elk land voor zich. Menig land heeft al een prikkeldraad langs hun grens gezet. Polen de hardstgroeiende economie in Europa is bereid om maar 7000 vluchtelingen op te nemen, terwijl een groot gedeelte van hun BNP wordt opgebracht door Polen die in het buitenland werken.

  Je kunt het eens zijn met het beleid van Merckel of niet, maar ze is wel duidelijk en Rutte is van de geit en de kool en lachen maar.

  Daarnaast als die ondernemers zo bang zijn voor het imago van Nederland in het buitenland i.v.m. de PVV en zijn idioten, laten zij zich dan eens duidelijk uitspreken bij monde van hun organisaties en dat ook duidelijk uitspreken in allerlei media en discriminatie op de werkvloer en in het aannamebeleid trachten uit te bannen. Gewoon de beste voor de baan.

    /   Reply  / 
 8. Paul

  Geert Wilders zal wel denken;Sinterklaasje kom maar binnen met je Kalashnikov want we zitten allemaal even recht . Klaar om afgeslacht te worden .
  Steeds roept de politiek maar wat na de aanslagen maar ze doen geen ene reet .
  De moordenaars van gisteravond kwamen uit Belgie en waren bekend als geradicaliseerd.
  Gingen gewoon de open grens over en gingen eventjes hun radicalisering in de praktijk brengen.
  De politiek faalt keer op keer .
  Die Rutte zegt ook steeds ;alles is onder controle .
  Laat me toch niet lachen man ,als er een paar gekken in Amsterdam om zich heen gaan knallen het zei in een vol voetbal stadion of Centraal Station dan komt naderhand Rutte op tv met de mededeling :mensen ,er is een aanslag gepleegd .
  Nou ,ik weet precies wat die Rutte gaat zeggen .
  ————————————————
  lAZER TOCH OP MET DIE SLAPPE POLITIEK.

  Doe de grenzen dicht,
  Zet het leger bij de paal.
  ————————————————

  De tijd van slap lullen moet voorbij zijn.
  Geradicaliceerden het land uit schoppen .
  Mooi geweest ook.
  Van af nu verboden om nog meer Moslims over de paal te halen.
  Het is allang 1 minuut voor twallf geweest .
  Maar de politiek heeft het nog steeds niet door.
  In Binnenhof zitten slechts juffertjes .
  En ze doen helemaal geen kloten .
  Ze worden pas echt wakker die slaapmutsen als er een paar gekken met Kalashnikovs in hun tweedekamer komen om de boel af te slachten .
  Tenslotte ,met een Kalashnikov kom je overal zonder een kaartje op zak te hebben binnen ,
  Maar pas wel op hoor,als je 1 km te hard rijd kun je een bekeuring krijgen,want wet is wet .
  En dan wel even uw rijbewijs if ID laten zien ,anders krijgt u er nog een prent extra bij .
  Dit gegeven is niet van toepassing op mensen met Kalashnikovs .

  AMEN

    /   Reply  / 
 9. Beppie Onstenk

  Beppie Onstenk
  Wat een smerige geweren Kalashnikovs zeg
  En wat is dat volk toch slecht
  Maakt het ze niet uit dan waar op ze schieten
  Wat een stelletje slechte bandieten
  In het hart van Parijs heerst nu angst
  Mensen en kleine kinderen zijn daar nu bang
  Brandende kaarsjes voor vrede op ..AARDE
  Als het maar niet excaleerd in nog meer onrust
  Worden ze hiervan dan nooit van bewust
  Tussen het donker ..en het licht.. is veel te leren
  Vooral het gebruik van zware geweren
  Oorlog en hebberigheid extremen machten
  Zorgen voor bloederige kwaden krachten
  Kijk met het oog.. naar de schoonheid…DER AARDE
  Het kwaad … Met zijn gruwelijke angst gevaren

    /   Reply  / 
 10. schartel

  Waarop baseert u het feit dat Nederland imageschade op zou lopen doordat de PVV zo groot is. Ik reis veel in Europa, en zie overal dat meningen in lijn zijn met die van de PVV!!

    /   Reply  / 
  1. Frank Bikker

   Op uitspraken vanuit enkele werkgeversorganisaties. Is gewoon in het nieuws geweest.

   Natuurlijk zullen meningen in lijn van de PVV in opkomst in Europa zijn, maar evengoed meningen die totaal niets van een PVV-gedachtengoed moeten hebben. Ik denk eerder dat men aan het polariseren is, aangevuurd door de media, die het heerlijk vinden om extremen tegenover elkaar te zetten. Het publiek pro/contra gaat dan meestal af op gevoelens die totaal niet gehinderd worden door enige kennis.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>