PvdA en SP nu even groot in Politieke Barometer

GeenPeil-referendum voor 3 v/d 4 Nederlanders onduidelijk en vaag

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos gebeurt niet veel. De PVV stijgt twee zetels naar 31, is daarmee virtueel de grootste, maar komt wel duidelijk lager uit dan in de recente peilingen van Maurice de Hond, EenVandaag en TNS NIPO.

Twee zetels verschil valt binnen foutmarge maar in twee maanden is de PVV elf zetels gestegen. ‘De PVV heeft zich in deze periode nadrukkelijk geprofileerd op de vluchtelingenkwestie, waarvan de partij lijkt te profiteren’, aldus Ipsos.

In een maand is de SP vier virtuele zetels kwijtgeraakt. De partij staat nu gelijk met de PvdA, en nog opvallender is dat de SP nu op twee zetels verlies staat ten opzichte van het verkiezingsresultaat uit 2012. Dit valt wel binnen de foutmarge.

Welke virtuele coalities zijn er?

Als deze peiling een echte verkiezingsuitslag zou zijn dan is er eigenlijk maar één coalitie reëel: centrumrechts met VVD, D66, CDA en steun van CU en SGP.

Het mislukte 2010-gedoogexperiment (VVD, CDA en PVV) staat in deze poll op een meerderheid van 77 zetels maar dat is om verscheidene redenen niet relevant. Het CDA sluit uit nog eens in zo’n schadelijke constructie te stappen. En al zou men dat willen, dan is er in de Eerste Kamer een tekort van vier zetels.

De linkse partijen hebben nog een wereld te winnen. PvdA, SP en GroenLinks staan nu samen op slechts 34 zetels. Dat is zwaar onvoldoende. Er is geen links-progressieve meerderheidscombinatie mogelijk. Zelfs niet met zeven partijen.

In de Eerste Kamer hebben CDA, D66, PvdA en SP samen wel een meerderheid maar in deze peiling komen zij elf zetels tekort. Het is niet direct een logische coalitie, maar je weet het nooit. Als de VVD voor 2017 instort en de PvdA redelijk herstelt dan zou het een van de stabiele midden-opties kunnen worden.

VVD, PvdA, D66 en CDA staan in deze peiling op een ruime meerderheid van 80 zetels maar als de PvdA werkelijk zo’n verkiezingsuitslag zou halen dan zal men daar niet in een kabinet met drie (centrum)rechtse partijen willen stappen.

Dus als deze peiling een verkiezingsuitslag was, dan zou een centrumrechtse coalitie van VVD, D66, CDA met steun van ChristenUnie en SGP het meest voor de hand liggen. Maar goed, het blijft een peiling en slechts een momentopname. Er zijn nog zestien maanden te gaan tot de volgende Kamerverkiezingen.

Wantrouwende minderheid

Ipsos deed aanvullend onderzoek over het GeenPeil-referendum. Driekwart van de Nederlanders weet vaag of helemaal niet waar dat referendum over gaat.

Na een korte uitleg over wat het referendum inhoudt vindt een minderheid van 45 procent het belangrijk hierover een referendum te houden. 22 procent vindt het thema onbelangrijk en de rest (maar liefst 33 procent) heeft er geen mening over.

Veel Nederlanders vinden het nog te vroeg om een mening te vormen over het associatieverdrag met Oekraïne. Van de mensen die verwachten zelf wel te gaan stemmen, weten velen nog niet of ze voor of tegen zullen stemmen.

Uit het Ipsos-onderzoek komt een opmerkelijke trend naar voren. Mensen die weinig vertrouwen hebben in de democratie vinden het GeenPeil-referendum belangrijker dan mensen die wel vertrouwen hebben, en die wantrouwende mensen zijn ook vaker van plan om tegen het associatieverdrag te stemmen.

Het GeenPeil-referendum over een Europees associatieverdrag met Oekraïne lijkt dus vooral een wantrouwende minderheid te bedienen. De meerderheid van de Nederlanders lijkt niet goed te weten wat ze hier precies mee aan moet.

Bovendien weten we uit talloze onderzoeken dat het vertrouwen in de politiek in het algemeen laag is. Dus of het nu specifiek over dit associatieverdrag gaat? Als je een referendum organiseert over het verhogen van verkeersboetes zou dat wellicht een soortgelijk percentage wantrouwende klagers opleveren.

facebook share facebook share

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “PvdA en SP nu even groot in Politieke Barometer

 1. frank bikker

  De Oekraïne is al sinds Peter de Grote onder Rusland. Daar hebben wij niets te maken, ondanks dat er de verschrikkelijkste dingen zijn gebeurd onder Stalin.Poetin is ook geen lekkertje, maar het is wel zijn invloedssfeer.

  Dit verdrag zet de deur naar de EU op een kier. We hebben al genoeg van dat soort halfbakken landen. Het lijkt eerder het werk van 1 of andere geogeile politicus, die onder het mom van wat slap gelul over democratie voor het gemak maar even vergeet wat de eigen achterban ervan denkt voor zover ze denken. Weg ermee!

    /   Reply  / 
 2. Leo van Haaren

  let nu maar op en stem de pvda kapot zo niet maken ze je kapot

    /   Reply  / 
  1. peter de bie

   pvda is geen partij voor de arbeider het heeft vanaf joop den Uyl het land (natuurlijk ook met andere politieke partijen) ons land gebracht zoals het nu is. zijn wij daar trots op vraag maar eens aan de mensen die in Spanje al een tijd wonen Ze praten over Nederland met accent op Neder.

     /   Reply  / 
   1. Frank Bikker

    Bedoel je die lui die daar allemaal hun geld hebben witgewassen?

      /   Reply  / 
    1. Paul

     Komt omdat het tegenwoordig hier allemaal zo goedkoop is geworden? en de Banken maffia nul.nul rente geeft .
     Dat mensen gaan verhuizen naar Spanje om hun zwarte kous mee te nemen die op zolder lag vol met moneten .
     Of dat die mensen dachten om zeker nog meer belasting aan te rijken aan Mark Rutte die het zo weer doorsijpeld aan Brussel .
     Vandaag stond in de Courant dat niet Jeroen Dijsselbloem de baas is Maar de zogenaamde hoge heren van de Banken zijn de baas van het systeem .
     Hun systeem de Banken dus zijn de baas .
     Daarom kunnen de Banken ook altijd gratis miljarden belasting centen vragen als het hun uit komt.
     Want de Nederlandse Bank is de voorvader der bazen maffia .
     Het binnenhof is slechts schijn van Fc Madurodam .
     Baas der alle bazen zijn de familie s Rothschild en de Rockefellers.
     Grotere maffia bestaat niet.
     Deze 2 familie s denken dat ze de aarde zelf hebben gekocht of geschapen
     Als de zwaartekracht van de aarde weg valt vallen ook deze familie s het Universum in .
     Want de aarde is slechts een rond ruimteschip in het Universum waar het de ganze dag oorlog is in de robotten hersenen wat ze mensen noemen .
     Oorlog om geld en Godsdienst .

       /   Reply  / 
     1. Frank Bikker

      Gezellig aan het spacen?

        /  
     2. Paul

      Frank ,moet ik er ook nog bij gaan spacen ? .
      Ik wil wel een beetje normaal blijven .
      Mijn hersens is mijn vriend .
      Ik doe het met een kopje thee met citroen en een hoop sinaasappels en bananen .
      Bananen , ik lijk wel een aap ? ,nu nog even een boom kopen aan zee ,een palmboom .

        /  
     3. Frank Bikker

      Leer eerst maar eens zonder taalfouten te schrijven, voordat je het over je hersens hebt.

        /  
 3. Beppie Onstenk

  Emotioneel
  Hoe kan het in een wereld van oorlog
  Zoveel stuk worden gemaakt
  Dat het ieders hart zo raakt
  Als ik naar de grote vluchtelingen stroom kijkt
  Het mijn gedachten niet loslaat blijkt
  De afschuwelijke beelden overal
  Dood op het strand of in de zee ten val
  Dan doet in mijn hart veel pijn
  Het zal je maar overkomen
  De menselijke nacht merrie.s in dromen
  Vluchtende volkeren van overal vandaan
  In hele langen rijen.. maar waar te gaan
  Waar en wanneer eindigt deze massa loop
  Heel de wereld beangstigend over hoop
  Oorlogen het geld en de geloven
  Komen wij dit alles ooit te boven
  Paniek breekt uit door de grote druk
  Helpend elkaar…zodat het vruchten plukt
  Probeer in het klein ..iets voor andere te zijn
  Dat voelt vast beter en zeker fijn
  Het van de positieven kant te bekijken
  Word het wellicht beter zal blijken
  Als dank.. aan het leven hier op AARDE
  Zo kwetsbaar en breekbaar van grote waarde

    /   Reply  / 
 4. Schartel

  De PvdA en de SP zijn KLEIN bedoelt u!

    /   Reply  / 
 5. M

  Zolang Nederland nog in de EU zit hebben Nederlanders geen ene zak in hun eigen land te vertellen. Wat voor moois je ook bepaald, Brussel (onder invloed van Duitsland, Amerika, Het zakenleven/bankenwezen) zegt nee, en dan slik je het maar. Dus wordt alles vrolijk doorgeprivatizeerd en wordt de gewone nederlander keihard genaait.

  Helaas claimt alleen Wilders (gore beroepsleugenaar) eruit te willen (En dan om vrije handelsverdragen te sluiten met China (Zodat alle Nederlandse baantjes naar China geoutsourced kunnen worden.)

  Nederland is gewoon in een onredbare klotezooi veranderd. En de meeste partijen zijn of VOOR de verderfelijke EU (De gevestigde orde ((De smerige graaiers van de VVD, De salonsocialisten van de PvdA, en Bakellende’s CDA) OF ze zijn voor nog MEER van die kolere-EU (Groenlinks, D666)

  Sja, wat moet je dan nog?

  SP is de enige die ECHT voor het her-socializeren van dingen als de zorg is. (Wildertje claimt het ook te zijn, maar stemt lekker precies andersom.) Maar SP is wel Euroskeptisch maar niet anti-EU. En die bejaarde vaksbondsleuzen uit de jaren zestig spreken de meeste stemmers niet echt aan. Hun boodschap moderniseren is er niet bij en veel mensen rekenen de SP nog steeds af op standpunten die ze al na de jaren 70′s (Godverdomme vijftig jaar geleden!) er op na hielden.

  En die kutmedia schrijft ook alleen maar wat het etablissement welgevallig is.

  Nederland is gewoon een shitzooi geworden en er lijkt geen redding mogelijk.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Ik ben van de SP, maar dit is gewoon anti-reclame voor die partij. Ga wat nuttigs doen, joh!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>