Aanslagen Parijs hebben geen effect op peilingen

Relatief stabiel beeld in polls • Belastingplan heeft meer invloed

De aanslagen in Parijs, en de nasleep ervan, veroorzaken geen verschuivingen in het virtuele politieke landschap. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van Ipsos van afgelopen donderdag. De trend wordt bevestigd in andere peilingen.

Bij Maurice de Hond en zijn peil.nl verschoven zondag enkele zetels binnen de foutmarge. Hij schreef het toe aan de discussies rondom het Belastingplan. De SP en D66 leverden bij De Hond elk één virtuele zetel in terwijl CDA en VVD er elk eentje stegen. Zulke beperkte verschuivingen zeggen niet veel.

De meerderheid van de kiezers wil dat het Belastingplan met daarin 5 miljard aan lastenverlaging voor burgers en bedrijven door de Eerste Kamer wordt aangenomen. De achterbannen van D66 en de SP zijn zeer verdeeld op dit punt.

Dat lijkt logisch te verklaren. Kiezers van D66 en de SP willen natuurlijk wel lastenverlichting – daar is breed behoefte aan – maar een deel zal de partijlijn volgen en een tegenstem accepteren. D66 en SP zouden zich niet heel scherp moeten profileren op een onderwerp dat hun (potentiële) electoraat zo splijt.

In De Stemming van EenVandaag stijgt de VVD deze week vier zetels en het CDA er drie, terwijl de SP en D66 daar elk twee virtuele zetels inleveren. Ook hier moeten we ons behoeden voor het trekken van al te stellige conclusies. Het kán samenhangen met het Belastingplan maar valt binnen de foutmarge.

Wat we in feite zien is dat de verschillende peilingen iets meer naar elkaar toe trekken. De onderlinge verschillen zijn wat kleiner dan in de afgelopen periode.

Afstand tussen VVD en PVV onduidelijk

De PVV staat in de Barometer op 31 zetels, bij EenVandaag op 35 zetels en bij De Hond op 38 zetels. De VVD is in alle peilingen nu de tweede partij maar de bureaus zijn het niet eens over de afstand tussen de VVD en de PVV. Bij De Hond is het verschil 18 zetels terwijl het in de Barometer slechts 3 zetels is.

Het CDA groeit in de peilingen 5 tot 7 zetels en ook GroenLinks staat op winst. Dat D66 over een piek heen is concludeerden we al eerder. Die partij heeft in een jaar veel ingeleverd. De PvdA blijft stabiel, maar nog te laag, scoren en het lukt de SP nog niet om boven het verkiezingsresultaat uit 2012 uit te komen.

Hierbij kunnen we aantekenen dat linkse en/of progressieve kiezers niet massaal naar een rechtse partij vertrekken. Daar zijn ook veel mensen bij die op dit moment geen keuze kunnen maken. Het aandeel respondenten dat voor andere partijen kiest weegt in de peilingen nu wellicht – relatief – zwaarder.

Meerderheid niet bang voor Daesh

Dat de aanslagen in Parijs geen effect hebben op de politieke peilingen blijkt ook uit aanvullend onderzoek. Het bestaan van Daesh (IS, ISIL, ISIS) houdt de gemoederen bezig maar lang niet iedereen is bang voor de terreurbeweging.

Mensen zien wel meer negatieve gevolgen voor de veiligheid en de economie van Nederland, en Daesh stemt ook meer kiezers somber over de toekomst.

Maar de meerderheid van de kiezers is na de aanslagen niet banger geworden voor Daesh. Bij Ipsos is dit percentage gedaald van 51 procent vorig jaar naar 46 procent nu, en uit een poll op de site van Trouw (niet perse representatief, maar onderschrijft dit beeld) bleek dat tweederde ‘na Parijs’ niet banger is geworden.

De waarderingscijfers voor de betrokken bewindslieden Mark Rutte, Bert Koenders, Ard van der Steur en Jeanine Hennis-Plasschaert zijn na de aanslagen stabiel gebleven en datzelfde geldt voor het rapportcijfer van het kabinet.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>