Politieke Barometer: Van der Steur snel ingestort

Peiling: Wilders (4,3) na Krol (4,1) slechts gewaardeerde fractieleider

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos neemt de PVV iets meer afstand van de VVD. Dit soort kleine veranderingen wijzen niet op grote verschuivingen van kiezersgroepen. Statistisch valt dit binnen de foutmarge, steekproefmarge.

Opmerkelijk is dat PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tegelijkertijd zeer laag gewaardeerd wordt. Met een onveranderde 4,3 als gemiddelde rapportcijfer vindt hij alleen Henk Krol van 50Plus (die zakt van 4,5 naar 4,1) onder zich.

Wilders is na Krol de slechtst gewaardeerde fractieleider. Hoe kan dat terwijl de PVV in de zetelpeiling de grootste partij is? De PVV haalt in de poll ongeveer 20 procent. De overige 80 procent waardeert Wilders blijkbaar veelal erg laag.

Dat past in de polariserende dynamiek rond Wilders. Zijn supporters lopen met hem weg. In hun ogen kan hij niets verkeerd doen. Zij geven hem extreem hoge cijfers. Daar tegenover bevindt zich een meerderheid van mensen die hem juist veel lager waardeert. Daardoor komt zijn gemiddelde cijfer heel laag uit.

Klaver in de lift

De best gewaardeerde fractieleider is nu Jesse Klaver van GroenLinks met een 6,3 als gemiddelde rapportcijfer (was een 6). Alexander Pechtold (5,8), lange tijd de best gewaardeerde fractieleider, komt op grotere afstand van Klaver te staan.

Ook Klavers naamsbekendheid is gestegen; van 52 naar 56 procent. Hij zit dus duidelijk in de lift. De nieuwe GroenLinks-leider heeft hier nog veel te winnen want er zijn fractieleiders met een bekendheid boven de 80 à 90 procent.

Aan de andere kant kunnen we bekendheid niet één-op-één vertalen naar populariteit. Wilders is bijvoorbeeld bij veel mensen bekend maar lang niet iedereen waardeert hem. Hetzelfde geldt voor Diederik Samsom van de PvdA. Die is ook heel bekend maar worstelt al langere tijd met zijn waarderingscijfers.

Ontevredenheid over Van der Steur

De VVD-minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur kwam afgelopen periode meermalen in opspraak. Zijn waarderingscijfer stortte de afgelopen twee maanden in van een 5,2 in november naar een 4,2 op dit moment.

De ontevredenheid over Van der Steur straalt niet af op het kabinet. Het gemiddelde cijfer voor het kabinet blijft ongewijzigd op een 5 staan. Ook de waardering van de andere ministers is gelijk aan die van twee maanden geleden.

Foutmarge: Er geldt een foutmarge van enkele zetels/procenten. Bij Ipsos gaat het dan om ± 2.5% bij de grootste partijen en ± 1% bij de kleine partijen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>