Barometer: Veel linkse kiezers wachten met kiezen

Peiling toont complexere kiezersbewegingen dan hoe media spinnen

In de nieuwe Politieke Barometer van Ipsos blijft de PVV de grootste, gevolgd door de VVD. In procenten vallen de verschuivingen ten opzichte van twee weken geleden binnen de foutmarge. Wat zijn de onderliggende kiezersbewegingen?

De idee dat de ene partij de andere electoraal ‘leegeet’ is te simpel. In deze peiling haalt de PVV bijvoorbeeld ruim zes zetels weg bij de VVD en zo’n vier zetels bij PvdA en SP. Dan nog zo’n vier zetels aan kiezers die in 2012 niet zijn gaan stemmen. Voor het overige gaat het om minieme verschuivingen.

Het virtuele verlies bij de PvdA komt in de eerste plaats door respondenten die in de peiling aangeven niet te gaan stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Die niet-stemmers zijn goed voor ruim zes zetels. Daarnaast gaan er momenteel vijf naar de SP, vier naar D66, vier naar GroenLinks en ongeveer twee naar de PVV.

Waarom staat de SP dan niet vijf zetels hoger? Dat komt omdat de SP tegelijk ook drie zetels inlevert door respondenten die in 2012 wel SP hebben gestemd, en nu aangeven niet te gaan stemmen. Daarnaast gaan twee zetels naar de PVV.

Nederland gigantisch verdeeld

Een interessante toestand. De zaken liggen duidelijk genuanceerder dan hoe veel journalisten en praathoofden het huidige politieke klimaat duiden.

Dan hoor of lees je ‘de Nederlanders’ of ‘de burgers’ zijn bezorgd over bepaalde ontwikkelingen, en daarom stijgt de PVV in de peilingen. Dat is maar een stukje van het complete verhaal. In werkelijkheid is Nederland gigantisch verdeeld.

Er is er een grote groep – van met name linkse kiezers – die in 2012 gestemd heeft en aangeeft niet te stemmen als er deze week verkiezingen zouden zijn. Dat hoeft niet perse uit ontevredenheid of teleurstelling te zijn. Desinteresse kan ook. Er zijn altijd veel kiezers die pas kort voor verkiezingen hun keuze maken.

Lang niet alle mensen zijn continu met politiek bezig. In het normale leven is een instelling à la ‘ik zie het wel als er verkiezingen zijn’ ook heel gewoon. De conditie waarin politici en pers dagelijks druk zijn met elk detail en iedere ontwikkeling, én daarbij doen alsof iedereen zo is, noemen we de ‘Haagse kaasstolp’.

Activeren en motiveren eigen achterban

De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2017. We hoeven niet verbaasd te zijn als de uitslag dan anders is dan de peilingen op dit moment aangeven want onder deze zetelpeilingen ligt dus een complexere analyse.

Dat blijkt ook uit de peiling voor het CDA. Die partij leed in 2012 een historisch verlies en staat nu weer op een redelijke winst. Deze virtuele stijging komt voor het grootste deel (namelijk vijf zetels) van kiezers die in 2012 zijn thuisgebleven en aangeven wel te gaan stemmen bij komende verkiezingen.

In verkiezingscampagnes is het activeren en motiveren van de eigen achterban, het eigen kiezerspotentieel, dus belangrijk. In de media ligt de nadruk altijd op de politieke tegenstelingen en de concurrentie tussen partijen die ‘in dezelfde vijver vissen’ maar dat is slechts een deel van de werkelijkheid.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Barometer: Veel linkse kiezers wachten met kiezen

 1. Paul

  De barometer van verhoogde prijzen stijgt gestaag .
  Van Internet providers tot aan A tot Z
  Want de zakkenvullers hebben weer last van ADHD in hun portemonee.
  Ze klagen de hele dag die maffia zakkenvullers .
  Niets is hun te dol .
  Het hele land op te lichten waar je bij staat .
  Ze hebben het liefst dat je zo geld aan hun geeft en met je vinger in je reet gaat steken,dat vinden ze pas leuk joh .
  Half Nederland groot winkels valt om en de werkloosheid wordt als maar groter .
  En de bestaande florisante bedrijven maken weer hun verhogingen bekend .
  Onder andere KPN is z n linke broeder .
  Het stroom van het jaar nul is nog precies de zelfde stroom als in 2016 .
  Toch krijg je bij KPN in April 2016 minder MB onbeperkt voor het zelfde geld.
  Wilt u meer onbeperkt dan betaalt u toch gewoon extra .
  Extra betalen over extra is ,2×2 keer extra is 4 extra straks in de toekomst met die huichelbedrijven .

  Mocht er weer een oorlog komen dan is na de oorlog weer normalisatie tijd prijs ,waar een stukje biefstuk weer gewoon 1 kilo 5 gulden kost en 1 brood weer 50 cent enz en en stroom weer bijna gratis .

  Tot die tijd moeten we het nu doen met al die zakkenvullers met gebouwen of God er zelf woont op aarde .

  Kotsmisselijk wordt je er van dat straks half Nederland naar de kloten is ,want het geld moet naar Brussel .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>