De nummer 14 van SP: Farshad Bashir

Hoe goed kennen wij onze parlementariërs nou eigenlijk? Geïnspireerd door de illustere nummer 14, worden de huidige parlementariërs onder de loep genomen. Ditmaal is het de beurt aan de nummer 14 van de SP, Farshad Bashir.

Farshad Bashir (Kabul, 14 januari 1988) is een Nederlands politicus van Afghaanse komaf. In 2002 was hij actief voor de SP-jongerenorganisatie ROOD en raadslid in Leeuwarden. Sinds 15 januari 2008 is hij namens de Socialistische Partij lid van de Tweede kamer. Bashir die opgroeide in Kabul vluchtten met zijn familie naar Nederland nadat de Taliban in Afghanistan aan de macht kwam. De familie Bashir werd als vluchteling erkend en kwam in het plaatje Mantgum (Friesland) te wonen. Bashir ging na zijn VWO natuur- en wiskunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ten behoeve van zijn politiek carrière werd de studie kort daarop stop gezet. Nu studeert Bashir fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. In januari 2008 trad Bashir toe tot de Tweede Kamer namens  de SP en werd daarmee het jongste Tweede Kamerlid ooit. Hij is ook de eerste Nederlandse parlementariër van Afghaanse afkomst en vervult reeds 1421 dagen een zetel in de Kamer.

Motto: “Ik ben volksvertegenwoordiger voor iedereen, ik zit hier niet voor mezelf.”

Politieke commissies waarin Farshad Bashir zitting neemt:

Farshad Bashir nader bekeken

Bashir is op zijn zachts gezegd een unieke verschijning. Een Friese allochtoon van Afghaanse afkomst in de Tweede Kamer, dan vraag je er gewoon om! Ondanks zijn prille leeftijd en zijn kleurrijke afkomst voelt Bashir geen extra druk en is er naar eigen zeggen niet voor of namens een specifieke doelgroep maar voor iedereen. Ondanks dat hij spreekt als brugman,  zal niet iedereen direct overtuigd zijn van zijn stelling omdat hij naast zijn bruine ogen, met een aardig accent spreekt.

Farshad Bashir is niet van onbesproken gedrag. Zo vormde hij de doorn in het oog van de VVD met betrekking tot de OV-chipkaart. Dat het hacken van de OV-Chipkaart een fluitje van een cent is bewees Bashir door zelf met onderzoeksjournalisten zwart te gaan rijden. Het op ludieke wijze onder de aandacht van de OV-chipkaart zorgde onder meer voor hoofdpijn bij de regeringspartij VVD.

Daar waar iedere parlementariër over een zekere mate van ijdelheid beschikt is deze eigenschap Bashir ook niet vreemd. Met zijn eigen website, twitteraccount en mediaoptreden weet hij veel mensen te bereiken. En dat al op zijn 23ste. Namens de SP is Bashir woordvoerder van Verkeer & Waterstaat en fiscaal woordvoerder.

 Meer weten? Volg Farshad Bashir op Twitter!
//

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>