Vanavond op tv: karaktermoord-docu over Emile Roemer

Ondergang Roemer in persoonlijk portret door documentairemaker Coen Verbraak

De grootste politieke junkies, veelal werkzaam in de journalistiek of de debatindustrie, hebben de documentaire al gezien, maar vanavond wordt hij eindelijk op televisie uitgezonden: Emile Roemer – tussen pieken en peilen.

Coen Verbraak volgt SP-leider Emile Roemer in zijn voorbereiding naar de verkiezingen en mag filmen waar en wanneer hij wil. Daardoor ontstaat een uniek kijkje in de keuken van de SP-campagne: van de besprekingen van het campagneteam en de voorbereiding van de debatten tot aan de dramatische ontknoping op de avond van de verkiezingen.

Uit voorbeschouwingen begrijp ik dat het meer een persoonlijk portret van Roemer is geworden, dan een documentaire over hoe een verkiezingscampagne gerund wordt.

Voor mensen die het leuk vinden om te zien hoe het politieke bedrijf achter de schermen werkt is dat jammer, maar vanuit human interest oogpunt is dit een goede keuze van de documentairemaker. Een persoonlijk verhaal bereikt makkelijker een breed publiek.

Veel spinners en praathoofden verwachten dat de SP niet nog een keer met Roemer de verkiezingen in zal gaan. De jolige teddybeer overtuigde niet in de debatten. Hij hield niet stand in de razendsnelle dynamiek van de verkiezingscampagne.

Een opvolger lijkt echter niet klaar te staan. Als de SP onder leiding van Roemer bij de lokale en Europese verkiezingen in 2014 een overwinning boekt die omgerekend meer dan 20 zetels in de Kamer zou betekenen, dan zouden ze gek zijn hem te vervangen.

De SP is een sterk hiërarchische partij, waarin enkele mastodonten de dienst uitmaken. Partijvoorzitter Jan Marijnissen heeft nog altijd de meeste macht. Om hem heen een aantal mannen, vaak oud en bijna altijd zuur, die de koers van de partij bepalen.

Uit de recensie van de Volkskrant:

De verkiezingsuitslag komt. Roemers gezicht verstrakt. Hij is omringd door familie en campagneteam. Niemand zegt iets. Ook Roemer niet. Het is zijn verantwoordelijkheid, zijn verwijt aan zichzelf en aan anderen, zijn verlies.

Pas na een hele tijd legt zijn vrouw haar hand op de zijne. En stelt Marijnissen de vraag: ‘Heb je al plannen getrokken?’ Het antwoord van Roemer: ‘Dat wil je niet weten.’ Marijnissen: ‘In 2003 ging ik terug van 21 naar 9. Maar de keer daarop had ik ze wel.’
Ik. Niet wij.

Volgens mij een ijzersterke conclusie van Maartje Bakker en Ron Meerhof. Ik heb de documentaire nog niet gezien, maar ze slaan de spijker op de kop. Na de verkiezingen heb ik de problematische staat van de SP met verschillende SP’ers besproken.

Ik stelde dat de SP hoognodig moet vernieuwen. Dat er mensen moeten opstaan die tegen mastodonten als Jan Marijnissen en Tiny Kox zeggen: ‘Genoeg geweest, maak eens wat ruimte voor anderen.’ Maar de SP’ers die ik sprak willen daar niets van weten.

Ze vertelden me dat de campagne intern geanalyseerd en besproken is. De tendens: ‘niks aan de hand, we gaan gewoon op de oude manier verder.’ SP’ers leggen de schuld van hun mislukte campagne bij anderen. De boze buitenwereld heeft het gedaan.

Zo ook in de documentaire. De Wereld Draait Door van de VARA zou ‘karaktermoord’ hebben gepleegd door Peter R. de Vries en Sywert van Lienden op Roemer los te laten. Onzin, want bij Rutte gingen ze er net zo hard in. De VVD-leider hield wel stand.

Hoewel het aantal zetels voor de SP gelijk bleef, gaat de uitslag van de partij de geschiedenis in als een nederlaag. Aan Roemer kleeft het beeld van een loser. Hij maakte het niet waar. Ik betwijfel of de documentaire daar iets aan zal veranderen. Integendeel, dit portret zou dat beeld weleens kunnen versterken.

De ondergang van Roemer vanavond om 23.10 uur bij de VARA op Nederland 1.

Bekijk ook deze interessante video: Francisco van Jole en Peter Kee in De Gids:
Roemer-docu toont val van gedroomde premier.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Vanavond op tv: karaktermoord-docu over Emile Roemer

 1. sietse

  Wat een ongelovenlijk slecht onderbouwd stuk. Zie alleen al deze passage:

  ”Volgens mij een ijzersterke conclusie van Maartje Bakker en Ron Meerhof. Ik heb de documentaire nog niet gezien, maar ze slaan de spijker op de kop.”

  Dus je bent het al eens voordat je uberhaupt maar zelf iets hebt gezien?

  Uiteindelijk zie ik een beeld van een man welke alles heeft gegeven. En juist wél ook zijn fouten toe geeft. Zou een verademing zijn als dat eens meer in de politiek zou gebeuren.

  Al met al dus nog meer respect voor Roemer. En de heer Marcus Lucas moet geen dingen roepen voordat hij het zelf gezien heeft.

    /   Reply  / 
  1. Marcus Lucas Auteur

   Bedankt voor je reactie, Sietse. Ik bedoel uiteraard dat ze volgens mij de spijker op de kop slaan, niet zozeer over de documentaire, als wel over de SP. Ik begrijp jouw mening. Bij Cohen hebben we een soortgelijk drama gezien. Maar verschil is dat Cohen dubbel zoveel zetels haalde en met een paar duizend stemmen meer premier was geworden.

     /   Reply  / 
 2. Marc

  zo zie je maar weer waar toe de VARA in staat is….De VARA leeft van belastingcenten en is heeft een behoorlijke PVDA kleur..Roemer werd te gevaarlijk voor de PVDA en moest worden neergesabeld..de arrogante Peter R de Vries werkt daar maar al te graag aan mee. Dit ziet de bevolking beste VARA!! Ik ben geen SP stemmer maar dit ging veel te ver en er zijn diverse mensen verschrikkelijk door het ij gezakt wat mij betreft met in de hoofdrol Mathijs van Nieuwkerk en Peter R de Vries…

    /   Reply  / 
 3. Jasta

  2 grote zakkenvullers waren bang dat de sp paal en perk zou stellen aan hun gegraai
  Maar hun wereld graait doorrrrrrr,!

    /   Reply  / 
 4. Paul

  Als ik Minister-President van Nederland wil worden en aan de tv bonzen roep ,dan krijgen jullie er gezamelijk vierhonderdmiljoen per jaar er bij ,dan gaat de rode loper uit .En willen ze mij in alle programma s hebben . Het ene belasting geld wast het andere belasting geld

    /   Reply  / 
 5. Paul

  Wordt ook tijd dat ik mij ga beraden om Minister-President van Nederland te willen worden .Al die Prins Carnaval hans worsten figuren daar de hele dag in aanslag hun Mobiele telefoontjes ge slijm fossielen ….als mede de rotzooi van Brussel .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>