In Beeld: Politieke loopbaan Ruud Lubbers in vogelvlucht

Oud-premier Ruud Lubbers kwam vandaag in het nieuws met de bevestiging dat er 22 Amerikaanse kernbommen liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel. Tegen de plaatsing van die wapens vonden tijdens Lubbers’ regeerperiode grote demonstraties plaats.

Bekijk de politieke loopbaan van Ruud Lubbers in vogelvlucht:

Na een carrière in het bedrijfsleven werd Lubbers in 1973 minister van Economische Zaken in het kabinet Den Uyl. In 1978 werd hij CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Na het plotselinge vertrek van CDA-leider Dries van Agt in 1982 kwam Lubbers in beeld als minister-president. Hij werd de jongste premier ooit, en zou drie kabinetten leiden.

André van Duin maakte in die tijd de populaire tv-programma’s Animal Crackers en De Jaap Aap show waarin Lubbers ‘Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud’ geparodieerd werd.

Zijn kabinetten hervormden en brachten de financiën op orde. Ruim voor de verkiezingen van 1994 kondigde Lubbers zijn vertrek aan. Zijn opvolging bij het CDA werd een drama.

Elco Brinkman was Lubbers’ kroonprins maar de campagne (geleid door huidig RTL-journalist Frits Wester) werd een fiasco. Tot overmaat van ramp zei Lubbers dat hij niet op Brinkman zou stemmen, maar op de nummer 3 van de lijst, Ernst Hirsch Ballin.

In 1995 werd Lubbers benoemd tot minister van Staat. Hij werd hoogleraar en ging zich internationaal inzetten voor onder meet het Wereld Natuur Fonds.

Vanaf 2001 werd Lubbers Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Vier jaar later zag hij zich gedwongen af te treden na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.

Na de verkiezingen van 2010 werd hij informateur van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Later zou hij zich tegen die samenwerking keren.

Lubbers is bevriend met prinses Beatrix. Zijn premierschap liep ongeveer gelijk met de eerste tien jaar van haar koningschap. Begin 2013 vertelde Lubbers in Nieuwsuur zeer openhartig over zijn contacten met destijds koningin Beatrix en prinses Juliana.

Inmiddels 74 jaar, neemt de oud-premier dus duidelijk geen blad voor de mond. Als hij vindt dat hij nog wat recht te zetten heeft, doet ie dat. Onthullende uitspraken over het verleden, met deze week eindelijk de bevestiging dat er in Nederland kernwapens liggen.

Dat was al jaren een publiek geheim, maar een officiële bevestiging kwam er nooit. Lubbers heeft groot gelijk dat hij deze uitspraken doet, want voor de geschiedschrijving is het veel beter als deze feiten uit eerste hand publiekelijk beschikbaar zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>